torstai 12. elokuuta 2021

Meteoriittiparvia kuulostelemassa - Perseidit



Yhteys Perseidien kautta vahvistettu 



Elokuun toi mukanaan jälleen mielenkiintoista seurattavaa taivaankannelle: tähdenlennot. Perseidien meteoriittiparven maksimi ajoittuu juuri 12.8. Maksimin aikana on mahdollista nähdä reilu 60 tähdenlentoa tunnissa - toisinaan jopa enemmänkin. Loppukesän illat ja yöt ovatkin jo sen verran pimeät, että olosuhteet noilta osin ovat hyvät havainnoinnille. Toki pilvipeite voi olla se suurin haaste havaintojen tekemisen osalta. Onneksi tähdenlentoja on havaittavissa viikkoja ennen ja jälkeen tuon maksiminkin, vaikkakin pienemmissä määrin.

Meteoriittiparvet tarjoavat myös mielenkiintoisen tavan pitää hieman erikoisempia radioyhteyksiä. Erityisesti 50 MHz ja 144 MHz alueella on runsaasti asemia äänessä ns. "meteoriittitaajuuksilla". Näillä taajuuksilla signaalit heijastuvat meteoriittien aiheuttamista "vanoista" taivaankannella. Meteoriittien kautta onkin pidettävissä yhteyksiä useiden satojen kilometrien päähän. Digitaalitekniikka mahdollistaa nykyään työskentelyn meteoriittienkin kautta melkoisen helposti. Enää ei tarvita nopeaa sähkötystä vaan MSK144-mode riittää hyvin työskentelyyn.

73 // ARi




Yhteys meteoriittiheijastuksen kautta
Oma signaali heijastuu takaisin meteoriittista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...