maanantai 23. lokakuuta 2017

Historian siipien havinaa - seitsemän kirjaa, yli sata tarinaa

 Syksy on perinteisesti ollut hyvä ajankohta hankkia kotimaista kirjallisuutta: isänpäiväksi ja Jouluksi tulee useilta painotaloilta lukemista tarjolle.
Itse olen sattuman seurauksena kiinnostunut erityisesti Suomen historiaa käsittelevistä kirjoista. Pääpaino on ollut vuosien 1918 - 1945 tapahtumia käsittelevissä puhtaasti historiallisissa dokumenteissa, mutta toki myös ns fiktiivistä aineistoakin käsittelevässä kaunokirjallisuudessa.
Sotahistorian harrastajat kokoontuivat tuossa muutama viikko sitten päämajakaupungissa, Mikkelissä. Tuossa yhteydessä oli tarjolla suuri joukko uudempia ja vanhempia niteitä.
Koska syksyn ja talven pimeät illat ovat hyviä hetkiä lukuharrastukselle, olin budjetoinut tapahtumaan seitsemän kirjan hankkimiseksi. Tosin kaikkiin ei tarvinnut käyttää euroja, koska mukana oli laadukkaita niteitä, jotka kelpasivat vaihdossa. Tämä onkin hyvä tapa saada kirjat kiertämään.
Kieltämättä paras hankinta pitkään aikaan oli tuo Suomen Panssarisota -teos. Olin tätä kirjaa kyttäillyt jo pidemmän aikaa. Kirjaahan on painettu vain rajoitettu, numeroitu, painosmäärä - ja alkuperäinen hintakin on melkoisen korkea, joten kirja on jäänyt hankkimatta. Nyt sitten tärppäsi kerralla - eikä harmita yhtään. Aikojen saatossa on hyllyyni kertynyt pitkä rivi erilaista panssarisodankäyntiä kuvaavaa kirjallisuutta niin koti- kuin ulkomailta. Nyt joutaakin suuri joukko vanhempia kirjoja kiertoon, sillä tämä Suomen Panssarisota -teos käsittelee kattavasti koko Suomen panssariaseen historian vuodesta 1918 - 1945. Tässä on lukemista varmasti usealle vuodelle eteenpäin, mutta se sopii hyvin, koska tätä teosta en taida laittaa kiertoon jatkossa.
Mitä muuta tarttui mukaan?


  • Yksi rykmentti, sata tarinaa (ISBN 978-952-291-371-5, Docendo) Petri Pietiläisen kirjoittama teos, jossa rintamaveteraanit kertovat vielä kertaalleen, kaunistelematta siitä, mitä tapahtui kun suurhyökkäys Kannaksella alkoi kesällä 1944. Kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen ja täydentää loistavasti sitä kuvaa, mitä muissa historiateoksissa kerrotaan kesän 1944 tapahtumista. Tässä teoksessa vielä elossa olevat veteraanit kertovat kaunistelematta, mitä rintamalla tuolloin oikein tapahtui. Ja koska asioita ei enää tarvitse peitellä tai kaunistella, niin kunniansa kuulevat niin sodanjohto, kuin rintamaesimiehet ja toverit. Samalla esille tuodaan myös hieman aremmista, vaietuista asioista: sotavankisurmat, teloitukset jne...
  • Kannaksen suurtaistelut kesällä 1944 venäläisin silmin (ISBN 978-952-312-049-5, Minerva) Bair Irincheev on nykyisin helsinkiläinen sotahistorian tutkija, kirjailija ja Kannaksen sotamuseon johtaja. Ymmärtääkseen paremmin kesän 1944 ratkaisutaisteluita on hyvä antaa myös vastustajalle puheenvuoro. Aikaisemmin kesän 1944 tapahtumia on päässyt lukemaan lähinnä venäjänkielisten julkaisujen sivustoilta. Nyt asiaan pääsee syventymään ihan kotimaisella murteella - hyvä niin. Nyt jos koskaan on hyvä mahdollisuus päästä tämän teoksen omistajaksi, sillä kirja löytyy paikallisten markettien kirjahyllyjen alennsukirjojen joukosta. Hintakin on hieman vajaa 9 euroa, joten hinnasta ei hankinnan pitäisi enää jäädä kiinni.
  • Mannerheim (ISBN 978-951-31-7848-2, Tammi) Kirjahyllyssäni on varmasti jo liki kymmenkunta Mannerheimista kirjoitettua elämänkertaa ja muuta teosta. Arkistojen avautuessa niin meillä kuin maailmalla tuntuu, että aiheesta löytyy aina vaan uutta julkaistavaa. 
  • Simo Häyhä, Talvisodan legendaarinen tarkka-ampuja (ISBN 978-952-321-436-1) Tapio Saarelaisen viimeisin julkaisu tästä maailman tunnetuimmasta tarkka-ampujasta. Jos lukeminen ei kiinnosta, niin kannattaa käydä tutustumassa aiheeseen uutukaisessa Kollaa ja Simo Häyhä -museossa.
  • Punaisten panssarijuna 1918 (ISBN 978-952-264-740-5, Tuija Wetterstrand) Olin hieman ällikällä lyöty, kun huomasin tämän teoksen kirjavaihdokkien joukossa. Vuoden 1918 tapahtumista ei niin usein tule uutta teosta markkinoille - varsinkaan näin mielenkiintoisesta aiheesta kuin "panssarijuna". Kirja seuraa taidokkaasti sisällissodan tapahtumia panssarijunan "eliittitaistelijoiden" silmin. Sodan lopputulos on varmasti kaikille tiedossa, mutta tämä teos tarjoaa varsin yllättävän ja mielenkiintoisen loppuratkaisun. Kannattaa myös käydä tutustumassa kirjailijan omaan blogiin netissä. Kirja täydentää mukavasti myös tuota "Suomen panssarisota" -kirjan antia.
  • Törnin sissit (ISBN 978-951-24-0700-2, Esa Sirén) Kaunokirjallisuuden osalta tämä Törni-sarjaan kuuluva teos oli ns. pakkohankinta, koska sarjassa ilmestyneet kaksi aiempaa teosta oli tullut jo hankittua aikaisemmin. Esa Sirén on onnistunut hyvin tuomaan Lauri Törnin tarinaa esille ns. faktan ja fiktion keinoin. Nyt ollaan edetty sarjassa jo vuosien 1942-43 asemasotavaiheeseen, joten lisää kirjoja on odotettavissa jo ensi vuonna (toivottavasti). 


Kuusi kirjaa - yli sata tarinaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...