tiistai 18. lokakuuta 2016

Lauri Törni, 1919 - 1965


Lauri Törni kuuluu niihin sotiemme rintamamiehiin, johon törmää väistämättömästi, jos alkaa tutkimaan sotiemme historiaa 1939-1945. Toki myöhemminkin Törniin törmää - tosin tuolloin pitää aikamatkata valtamerten taakse USA ja Vietnamin suuntaan. Lauri Törni ehti siis palvella muuallakin kuin Suomen armeijassa, ja samalla kerätä mainetta ja kunniaa osakseen. Kelpo soturi siis kerrassaan, joka täytti varmasti paikkansa armeijassa kuin armeijassa.

Tarkalleen tänä päivänä, 18.10.1965, Törnin kohtaloksi muodostui epäonninen helikopterilento lähellä Vietnamin ja Laosin rajaa. Lauri itse ei siis ole enää tarinoitaan kertomassa, mutta onneksi Laurin "legenda" on innoittanut monia kirjalilijoita kertomaan hänen tarinaansa. Legenda elää siis jatkossakin.

Otava julkaisi muutama vuosi sitten Lauri Törnin tarinan "Tuntematon Lauri Törni". Teos sai hieman kritiikkiä alan harrastajilta, koska jotkut katsoivat kirjassa hieman "mollatun" Lauria ja hänen tekemisiään. Mutta, kyllä teoksesta lopulta löytyy se sotilas, joka saavutti talvi- ja jatkosodassa tarunhohtoisen maineen ja joka palkittiin Mannerheim-ristillä nro 144. Monet tutkijat sanovatkin, että Törni on edelleen marsalkka Mannerheimin jälkeen tunnetuin ja myös kiistellyin suomalainen sotilas.

Vuoden sisällä Lauri Törnin "seikkailuista" on julkaistu ainakin kolme teosta, joten tarinaa riittää: kuvan "VAARALLINEN TEHTÄ" ilmestyi juuri lehtipisteisiin. Kyseessä ei ole sarjakuva, vaan ihan kunnon "pokkari", joka perustuu yhteen Törnin suorittamaan partiomatkaan.

Myös kirjailija, Esa Sirén, on julkaissut jo toisen kirjan Törnisarjastaan: TÖRNI KÄRKEEN ja TÖRNI ISKEE ovatkin omassa lajissaa ns. pakkolukemistoa kaikille sotakirjallisuudesta pitäville. Sarjan kolmas kirja ilmestynee sitten ensi vuoden puolella.


Tarina Lauri Törnistä on katsottavissa myös erinomaisena videona youtuben -kautta.

Lauri Törnin elämänkertaaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

OH5KUY // ARi

Oma valokuva

Born: March 1965
Married with Leila
Other familymembers:
  • Sina (1991) girl 
  • Aapo (2007) Tibetan spaniel (!2013!)
  • Tapsa (2013) Hamster (!2014!)
  • Wiljo (1985) Turtle
 
Hamradio operator since 1991.
Using callsign: OH5KUY

Twitter