tiistai 30. marraskuuta 2021

Pöytä katettu


 Kävin uusimassa tuon edellisissä blokkauksissani mainitseman talipallotelineen. Nyt on uusi teline paikoillaan: kestää pallojen kokonaispainon sekä myrskyn riepotuksenkin. Eikä tuo lumikuorma katollakaan varmasti pahaa tee - sulautuu ympäristöön paremmin kuin tuo "kuparikate".


//ARi\\

lauantai 27. marraskuuta 2021

Talipalloja pikkulinnuille ja vähän suuremmillekin


 Pakkaset saapuivat ja ilmassa on sitä oikeaa talven tuntua. Tämä onkin optimaalinen hetki aloittaa jälleen siivekkäiden ystävien avustaminen selviytymiseen talven koettelemuksista talviruokinnan avulla. Erilaiset talipallot ja auringonkukka tekevät jälleen kauppansa.

Kaupalliset talipallot voidaan jakaa kahteen pääkastiin: verkollisiin ja verkottomiin. Itse suosin lähes ainoastaan noita verkottomia vaihtoehtoja. Verkollisten pallojen osalta on raportoitu usein siitä, että ne voivat olla vaaraksi linnuille. Kun sisältöä on syöty ja pallon ympärillä ollut verkko löystyy, saattaa ruokaileva lintu helposti sotkeutua verkkoon. Niin, ja tietysti nuo verkot ovat sitten loppujen lopuksi sitä turhaa ongelmajätettä, jota ei ainakaan pitäisi jättää luontoon.

Koska itse suosin verkottomia ratkaisuja, on käytössä erilaisia telineitä talipallojen esille laittoon. Eilen paikallisessa kaupassa käydessäni huomasin ilokseni, että valikoimissa oli tuttu ympyräteline, mutta vaakatasoon asennettuna ja mitä parasta metallisella katteella suojattu. Yksi piti ottaakin heti koekäyttöön. No, käyttöön asti ei teline selvinnyt, sillä jo talipalloja telineeseen asennettaessa tuli ongelmia: normikokoiset talipallot eivät oikein mahtuneet (ilman survomista) telineeseen. Tämä oli ongelmista pienempi. Se suurempi ongelma olikin sitten se, kun teline oli saatu lopulta täytettyä, niin ripustus irtosi pistehitsauksestaan, jolloin telineen käyttö meni mahdottomaksi.

Ensi viikolla pitää käydä kauppiaan luona antamassa hieman palautetta telineestä ja sen rakenteesta. Uutta valitessa pitääkin olla tarkempi ja katsoa ainakin tuon keskirungon hitsaussauman kestävyys jo liikkeessä.

//ARi\\

torstai 25. marraskuuta 2021

SURA - QSL Спасибо за открытку.

 Raportoin tällä foorumilla elokuun 21. pidetystä SURA SSTV-kokeilusta. Kokeilusta tarkemmin julkaistussa blokkauksessani.

Eilen posti toi mukavan yllätyksen, sillä lähettämääni raporttiin kyseisestä kokeilusta vastattiin hienolla QSL-kortilla. 

QSL / SURA 

Kiitoksi kortista. Kuulostellaan jälleen seuraavallakin kerralla.


Ja sama kyyrillisin kirjaimin:

Я сообщаю об эксперименте SURA SSTV 21 августа на этом форуме. Подробнее об эксперименте в опубликованном мной блоке.

Вчера это сообщение стало приятным сюрпризом, так как на отчет, который я отправил об этом эксперименте, был дан ответ отличной QSL-карточкой.

Спасибо за открытку. Давайте озвучим еще раз в следующий раз.


DSW / 73 // ARi \\ ...-.-

tiistai 23. marraskuuta 2021

Ullakon kätköistä

Tapio Rautavaaran tutuksi tekemässä laulussa "Isoisän olkihattu" kiivettiin ullakolle, avattiin vanha arkku ja löydettiin olkihattu, joka toi muistoja mieleen. Itse koin vastaavan "dejavue"-tunteen kun kävin "ylisillä" ja avasin vanhan, hieman jo pölyyntyneen laatikon. Laatikostahan löytyi vaikka mitä ihmeteltävää, joten ajattelin tuoda osan mielenkiintoisista löydöistä esille blokissani lähipäivinä.

Päällimmäisenä laatikossa oli laaja kattaus erilaisia pinssejä, rintamerkkejä ja muutakin kiiltävää. Kaikki satunnaisesti kiinnitettyinä paksuihin vaahtomuovilevyihin. Tutkailtuani kokoelmaa, totesin siinä olevan yhdisteltynä 70- ja 80-luvun keräilykohteita. 

1975-1979 oli paikallisilla nuorilla tapana viettää aikaansa Saimaan kanavalla, etenkin sen suluilla. Suluilla pääsi näkemään isoja laivoja sekä tapaamaan laivojen miehistöä. Paikallisesta sanomalehdestä luettiin tuolloin tiedot kanavaliikenteestä ja sen mukaisesti sitten suunniteltiin oma toiminta kanavan varteen. Ei ollut internettiä eikä laivojen paikkatietoja käytössä, kuten nyt olisi.

Useat Neuvostoliiton alusrekisterissä olleet alukset jäivät usein "parkkiin" Mälkiän sulun yläpuolelle, ennen Saimaalle siirtymistä. Tämä tarjosi meille oivan tilaisuuden mennä tutustumaan laivaan lähemmin. Laivoihin nousu oli jossain kielletty, mutta aika usein joku miehistön jäsen kutsui meidät tutustumaan laivaan. Uusien kokemusten lisäksi tuomisina oli useimmiten makeisia, suklaata ja etenkin rintamerkkejä, pinssejä tai "renikoita", kuten niitä nimitettiin.

Laivoilla vierailu ja niihin tutustuminen oli näin jälkikäteen ajateltuna onnistunut suoritus, sillä nuo kyyrilliset aakkoset tulivat tutuiksi jo ala-asteiässä ja tämä helpotti huomattavasti myöhempää venäjän opiskelua yläluokilla ja lukiossa. Ja taisipa sitä tulla jokunen sana väännettyä laivahenkilöstönkin kanssa, vaikka tuo viittomakieli olikin aika tärkeässä osassa vielä tuolloin.

Vastavuoroisesti keräsimme syksyisin mm. sieniä ja toimitimme laivoihin, jolloin kiitoksena oli mitä upeampia merkkejä. Merkkejä vaihdettiin luonnollisesti poikaviikareiden kesken ja monen mielestä ne olivat jopa oivaa "valuuttaa". Muistan myöhemmin itselleni jääneen ison muovilaatikollisen verran erilaisia merkkejä. Osa on tullut lahjotettua pois, mutta näköjään suuri osa on jäänyt ns. muistojen laatikkoon tallelle.

Tallella näkyy olevan myös vuoden 1980, Moskovan olympialaisten kattava pinssivalikoima sekä joskus armeijan jälkeen lisättyjä sotilasmerkkejä. Alla kaksi kuvaa kahdesta "pinssilevystä". Näissä ei näytä edes ajanhampaan syömisjälkiä, sen verran hyvässä kunnossa kaikki ovat.

Nyt pitääkin suunnitella mikä on kokoelman seuraava loppusijoituspaikka ;-)

dasvidanija //ARi\\






Pinssejä ja mitalleja vm.1975-1985

Pinssejä ja mitalleja vm. 1975-1985

sunnuntai 21. marraskuuta 2021

Värikarttaa päivittämässä

 


Hiljaisen bandin värikartta 14 MHz/ JT65

Kas kummaa, Argentiina kuuli kutsun

Juuri päättyneen "EMCOMM" -harjoituksen jälkimainingeissa oli mukava käydä katsomassa mitä muilla HF-taajuuksilla oli menossa. Ja olihan siellä. Itse kävin hetken tutustumassa tarjontaan 18 MHz:n ns. WARC-bandilla käyttäen FT4-modea. Hyvä kelipiikki sattui kohdille ja erityisen hyvä yhteys syntyi Gabonin suuntaan. Signaalitasotkin olivat +1 - +4 dB suuntaansa!

FT4 -jälkeen siirryin sitten tutummalle JT65:lle 14 MHz:lle. JT65:lla tuo yhteysvauhti ei ole nopea, mutta sitäkin tehokkaampi. Pienetkin signaalit tulevat helpommin huomatuiksi. Tällä kerralla Argentiina tarjosi mukavan yllätyksen ja yhteys syntyi vaikka mentiin alle -20 dB:n molempiin suuntiin.


73 / 72

de //ARi\\

EMCOMM (6) Tilanne hallinnassa

 

"HattiWatti" valaisee kun sähköt ovat poikki

Valtakuntaa häirinnyt ongelmatilanne on selvinnyt ja toiminnot ovat palautuneet normaaleiksi. Viestiliikennettä häirinnyt vakava ongelmatilanne internetyhteyksiin on selkiytynyt ja tilanne palautunut normaalille tasolle. Samoin valtakunnan sähköverkkoa vaivanneet ongelmat on selvitetty ja sähkönjakelu on palautunut jälleen koko verkoston alueelle Suomeen.

Ongelmatilanteen aikana viestittely siirtyi kokonaan radioverkkoon samalla kun akut ja erilaiset UPS-ratkaisut tarjosivat sähköä laitteistoille. Enonkosken asemalla oli lähes koko harjoituksen ajan käytössä vain tuo pieni Yaesu FT-818 radio, joka toimii myös normaaleilla sormiparistoilla tai erilaisilla akkuratkaisuilla tarpeen mukaan. Yhteydet syntyivät jopa yllättävänkin hyvin. 

Myös radioasemalle kotiutunut Hattivatti eli "HattiWatti" antoi hieman lisää virtaa ja etenkin valaistusta. Ei tarvinnut ihan kynttilänvalossa toimintoja suorittaa. Toki jokaisen operaattorin varustukseen kuuluu varmasti tuo otsalamppu tai ainakin joku muu käsivalaisin.

Radio, joka yleensä unohdetaan kun joku ongelmatilanne sähkönjakelussa on aktiivinen, on tuo perinteinen yleisradiovastaanotin - siis normaali matkaradio, joka toimii paristoilla. Ei ole montaa kesää siitä kun Enonkoskellakin oli myrskyn jäljiltä tuntikausia sähkönjakelu poikki. Eräs paikallinen isäntä kävi ihmettelemässä tilannetta kun ei oikein ollut tietoa peräkylillä, mitä on oikein menossa. Ei tullut stereoihin eikä televisioon virtasta. Neuvoin, että käyttää auton tai traktorin radiota - nämä yleensä löytyvät viimekädessä ja ovat hyvinkin akkuverkon parissa. Isäntä kiitti neuvosta ja lähti virittelemään vastaanottimia.

Harjoituksen osalta tuli jälleen todettua, että tarvittaessa yhteydet toimivat hyvin vaikka sähköt olisivat poikki ja viestiverkkojen (GSM/VIRVE/yms.) olisivat estyneet. Esimerkiksi puhelinliikenteen korvaava C4FM -liikennöinti (digitaalinen puhe) VHF-radiolla onnistui esim. Savonlinnan sairaalan linkkimaston kautta laajalle maakuntiin. Myös helpommin kuunneltavissa oleva analoginen viestiliikenne onnistui hyvin.

Seuraava harjoitus lienee tuolla maaliskuun 2022 puolella. Tuolloin on edessä uudet haasteet ja kujeet. Katsotaan mitä opittavaa tämän harjoituksen osalta on ja yritetään parantaa kokonaissuoritusta tarvittavilta osin.


73 //ARi\\

lauantai 20. marraskuuta 2021

EMCOMM (5) Tilanne päällä

 Harjoitus on täydessä vauhdissa ja viestejä kulkee verkostossa, ainakin kuuntelun perusteella, erittäin runsaasti. Kaikki tukiasemat (Gateway/postilaatikot) vastailevat hyvin, joten ruuhkia ei ole tullut tämän takia muiden laatikoiden osalle. Lisäksi P2P eli "Point-to-Point" sanomat harjoituksen johtopaikalle ovat onnistuneet eri taajuuksilla hyvin.

HF-radiokeli on suosinut harjoitusta - hyvä niin. Dataliikenteen lisänä pidettiin harjoituksen johtoon myös lyhyt puheyhteys 3.660 MHz:llä muun tohinan ohella. Hyvä testata myös tuokin puoli, sillä jos tietokoneesta loppuu virta tai tulee muita ongelmia, pitää myös sanoma voida lähettää puheella.


"Raku" kävi tarkastamassa toiminnot

Vaikka radiokeli onkin ollut ns. FB (Fine Business) on tuo perinteinen sää näyttänyt hieman kurjempaakin puolta. Lämpötila on ollut nollan tietämillä ja taivaalta on tullut sekä räntää että vettä eri olomuodoissaan - onneksi vain tihkuttamalla. Aamulla oli maa jopa hetken aikaa valkoinen, mutta kohti keskipäivää tullessa lumikuura hävisi.

Tukiaseman vartiopaikalla on ansiokkaasti koko harjoituksen ajan ollut maskottimme "Raku -karhu", joka on pitänyt ansiokkaasti yhteyksiä hyväksi katsomallaan VIRVE-radiolla. Raku osasi tulla jälleen paikalle ihmettelemään, koska asemapaikka on vanha Rajavartioston OI-koulutuspaikka: muistona tuosta mm. vanha rajakilpi.


Oheinen video osoittaa, että vettä on riittänyt myös paikallisessa koskimaisemassa Enonkosken keskustassa. Kuva 19.11.2021 vierailulta, kun harjoitusosasto kävi paikalla tutustumassa kohteeseen.


vy 73 / 72

//ARi\\

perjantai 19. marraskuuta 2021

EMCOMM (4) Harjoitus käynnissä

 Harjoitus käynnistyi koko laajuudessaan suunnitelmien mukaisesti klo 14.00 (SA = Suomen aikaa) eli 12.00 UTC. Perustilanne harjoitukseen on pysynyt hyvänä: sähköä on ollut valtakunnan verkossa ja internettikin on vielä toiminut odotetusti. Tuo internetin toimivuus olisikin sikäli ihan "YES", koska harjoituksen virallinen avaus, kurssipuhutteluineen suoritetaan videoneuvotteluna internetin tarjoamien rajapintojen kautta klo 18 - 21 SA. 

Nyt kun nuo omat tukiasemat ja postilaatikko "gatewayt" on testattu, onkin hyvä hetki kokeilla asemien välisi kahden keskisiä yhteyksiä. Niillekin on oma tarpeensa. Viimeistään silloin, jos omat postilaatikkoasemat ovat tavoittamattomissa tms. Viestien pitää kulkea ongelmista huolimatta.

Toistaiseksi radiokeli eli heijastukset ovat olleet ihan siedettävät ja omalta asemalta on saatu onnistuneet yhteyskokeilut kaikilla käytössä olevilla aaltoalueilla HF:llä: 160 mtr, 80 mtr ja 60 mtr. Ellei muuta tarvetta tule, niin Enonkosken asemalta työskennellään koko harjoitus tuolla pikkuradiolla 5 Watin teholuokassa. Tukiasemakalustoon kuuluva isompi, FT-1000MP (100 W) onkin sitten reservissä näiltä osin.

Heijastukset harjoituksen alkuun.

//ARi\\ 73&72

torstai 18. marraskuuta 2021

EMCOMM (3) WinLink


 

Enonkosken HF-asemat perustettu. Tukiasema ja väistöasema ovat molemmat QRV eli täydessä valmiudessa. 

Kuvassa yhteyskokeilu menossa harjoituksen johtoon: viesti kulki onnistuneesti kolmea (3) eri reittiä pitkin. Tämä on tärkeää, sillä joskus saattaa joku reitti olla poikki, jolloin viestin pitää siirtyä muita reittejä pitkin. 

to be continued / jatkuu seuraavassa blokkauksessa.... cu (=nähtään)


//ARi\\ 73

EMCOMM (2) - Marssi suoritettu, asema perustettu

 

Savon suunnalta...
Harjoitukseen liittynyt moottorimarssi on onnistuneesti takana ja kohdealueelle saavuttiin aikataulun mukaisesti eilen. Asemapaikka on valmiina eli (QRV) ja ensimmäiset yhteyskokeilut molempiin "tukiasemiin" on suoritettu hetki sitten - klo 11.38 UTC / 13.38 Suomen talviaikaa.

Sää muuttui tihkusateiseksi, mikä onkin yleensä paras kelityyppi antennien rakenteluun ja virittelyyn.

Onneksi harjoitus saadaan vietyä lävitse sisätiloissa, vaikka tarvittava väistöasemakin löytyy lähistöltä laavupeitteen alta.

Seuraavaksi vararadion asennus ja testaus. Vararadiona toimii tuo pieni Yaesu FT-818, josta akuilla lähtee peräti 2.5 W ja sitten sähköverkon perässä kokonaista 5 W. Kokoonsa nähden erittäin hyvä laite toiminnoiltaan ja helppo kuljettaa mukana, mikä on suuri etu kun asemapaikkaa joutuu siirtämään.

73 de //ARi\\


WinLink+VaraModem, yhteyskokeilut suoritettu


tiistai 16. marraskuuta 2021

EMCOMM - (1) Marssikäsky annettu

 

Harjoitusvarusteet tarkastettuina - mars!

Loppuviikon ja viikonlopun johtavana teemana tämän blogin osalta on valtakunnallinen viestiliikenneharjoitus, EMCOMM-hengessä (Emergency communication = hätäliikenne). Vuoden toinen harjoitus on nyt käsillä ja on aika testata kotimaan EMCOMM-radioverkon toimivuuttaa kriisitilanteessa. Onneksi tuo kriisitilanne on tälläkin kerralla pelkästään harjoitustilanteen toimintaympäristökuvaus, tosin aika realistinen vaihtoehto mahdollisille tapahtumille.

Tämän valtakunnallisen harjoituksen johtaa Pohjois-Karjalan radiokerho ry MPK Savo-Karjalan Joensuun koulutuspaikan tuella. Harjoitusjoukon muodostavat siis radioamatöörit sekä aktiiviset reserviläiset. Harjoituksessa liikennöidään HF-, VHF- ja UHF-taajuuksilla (puhe/data) eri puolille Suomea.

Harjoitustilanne tai harjoitusympäristö on kuvauksen mukaisesti tilanne, jossa internetyhteydet ovat suuressa osin maata poikki. Lisäksi suorat radioyhteydet eivät ole mahdollisia yhteysetäisyyksistä, radiohäiriöistä (radiokeli) ym. seikoista johtuen. Tämän lisäksi myös sähkönjakeluverkossa on häiriöitä ja osia valtakunnasta on joko kokonaan tai osittain ilman kiinteää sähköverkkoa.

Tässä blogissa tule raportoimaan harjoitustapahtumista oman asemani (OH5KUY) toiminnan osalta. Harjoituksen osalta voi asemalleni viestittää sähköpostia osoitteeseen oh5kuy(at)winlink.org Tämä sähköposti on luettavissa radioverkon kautta asemallani. 

Harjoituksessa tarvittava radiokalustoni on lähtövalmiina varusterepussa 24/7/365 ja sen käyttöönottaminen käy nopeasti, sillä kalustolla on tullut harjoiteltua jo vuodesta 1995 lähtien eikä siinä kovin suuria muutoksia ole tapahtunut. Suurin muutos lienee tuon Yaesu FT-817 radion päivittyminen vuosi sitten versioon FT-818 (ks. kuva).

Tässä harjoituksessa asemapaikkani muuttuu Lappeenrannasta Savon suunnalle, Enonkoskelle (kuntanumero OHC-402). Toimin siellä harjoituksen ns. maakunta-asemana Enonkosken osalta. Alue ja toimintaympäristö ovat tuttuja, sillä oma "kesä-QTH" (= kesämökki) sijaitsee samassa kunnassa.

Marssikäsky on siis annettu ja siirryn huomenna, keskiviikkona (17.11) moottorimarssilla kohti Enonkoskea, jossa toimintavalmius saavutetaan viimeistään 18.11 klo 12.00 mennessä. Lumitilanne ja pakkasennusteet vaikuttavat hyviltä, joten edellytykset onnistuneelle harjoitukselle ovat noiltakin osin olemassa. Toivottavasti myös tuo avaruussää suosii viestittelyä, vaikka sopiva haasteellisuus toisi oman mausteensa harjoitukseen.

//ARi\\  73 / 72



perjantai 5. marraskuuta 2021

ROS - tehokasta signalointia radioaalloilla

 Venäjällä on saatu kuluvalla viikolla nauttia ns. "Koronavapaista", jotka presidentti määräsi pidettäviksi pahentuneen epidemia tilanteen taltuttamiseksi. Palkallinen vapaapäivä lienee monellekin ihan tervetullut "yllätys". Tälle viikolle ajoittuu myös eräs toinenkin vapaapäiväjakso Venäjälle: the Day of People´s Unity - Kansojen yhtenäisyydenpäivä vapaasti suomennettuna.

RDRClub  on perinteisesti ajoittanut tälle viikolle yhden monista erikoistapahtumistaan digitaalisten lähetelajien osalta. Tällä kerralla on mahdollisuus pitää "hauskaa" kolmen päivän ajan erikoisesti JT65, SIM31 ja ROS -lähetelajeilla. Kaikki hieman sieltä harvinaisemmasta päästä. Mutta tällaiset aktiviteetit ovatkin hyvä tapa houkutella asemia kuulolle ja pitämään yhteyksiä. Ei tarvitse huudela ns. tyhjälle "bandille".

Nyt mukana olevat kolme digimodea ovatkin hyviä valintoja näille aurinkomyrskyjen runtelemille heijastuksille, sillä kaikki toimivat hienosti heikoillakin signaaleilla. Erityisesti tuo ROS-lähetelaji on itsestäni erittäin mielenkiintoinen. Kyseinen lähetelaji pääsi jotenkin unohtumaan välillä, sillä nopea lokikirjan tarkastus osoitti, että viimeisin yhteys kyseisellä lähetelajilla (ROS) on pidetty osaltani 12.5.2012 UA9CQR:n kanssa 14 MHz taajuudella. Siis liki 10 vuotta sitten. Olikin siis aika testailla ROS:n toimivuutta uudelleen.

Tarvittava ohjelmisto löytyi helposti internetin syövereistä, ja asentui odotuksista huolimatta erinomaisesti jopa Windows10 -työasemaan. Muistelen jossain vaiheessa luopuneen ohjelmiston ja ROS:n käytöstä kun vasta-asemia ei ollut ja silloinen versio ei oikein halunnut asentua käytössä olleeseen Windows 8 työasemaan. No, nyt tilanne on toinen: ohjelma toimii ja vasta-asemiakin tuntuu löytyvän. Tätä lähetelajia ei todellakaan kannata hylätä. Mielenkiintoista on myös se, että tuorein ohjemanuaali ROS:n osalta löytyi niin omista kuin internetin arkistoista vuodelta 2010! No, toiminnot ovat samat edelleen, vaikka tuo käyttöliittymä on kokenut pieniä parannuksia vuosien saatossa. Hyvä niin.




ROS:n käyttöliittymä, hieno ja toimiva!

Aloitusyhteydet 10 vuoden jälkeen ROS:lla


de //ARi\\ 73&72


FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...