tiistai 23. huhtikuuta 2013

PERHOSTELUA - perhosmerkintöjä

Merkitty perhonen Mustolassa 5.9.2012-21.4.2013
Perhosten elinkaareen sen syvemmin syventymättä, lienee yleisesti tiedossa, että yleisistä lajeista kuten sitruunaperhonen ja nokkosperhonen, aikuiset yksilöt talvehtivat sopiviksi katsomissaan paikoissa, herätäkseen sitten kevätauringon lämmittäminä rakentamaan uutta sukupolvea.
Syksyllä kun oli aikaa ja mielenkiintoa, niin värimerkitsin muutaman kellariin eksyneen nokkosperhosen pienillä värimerkinnöillä. (merkin väriaine ei aiheuta vaaraa perhoselle; huom. mikäli kokeilette samaa, niin älkää ihmeessä käyttäkö mitään tussikyniä tms. Niissä on mukana kaikenlaisia liuottimia ym. aineita, jotka ovat haitaksi perhoselle).
Tänäkeväänä pihan ensimmäinen perhonen ilmaantui 21.4.2013 - hieman kohmeisena, mutta täysin lentokykyisenä päivää paistattelemaan. Toki perinteitä kunnioittaen tämä kevään ensimmäinen perhonen tulee aina ikuistettua kameralla mahdollisuuksien mukaan. Kuvaa tutkaillessani viikonloppuna, huomasinkin perhosen vartalossa tutut, hieman haalistuneet värimerkit. Syyskuussa merkitsemäni perhonen oli siis onnistunut talvehtimaan onnistuneesti tn. rakennuksen tarjoamassa suojaisassa tilassa. Kellaritilasta en niitä kyllä talvella enää havainnut.
Merkinnöillä 1 ja 3 olevat siipiveikot ovat vielä hakusessa, ja olisihan se todella mielenkiintoista saada niistäkin havainto ennenkuin uusi sukupolvi ottaa vallan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keinoäly (AI) ja minä: muuttolintujen matkassa

Keinoäly eli tuttavallisemmin AI on tullut hyödyksemme tai sitten kiusaksemme - kuinka vaan. Ainakin bittitekniikan osalta hyvin monet järje...