torstai 30. marraskuuta 2023

Postia radioteitse 28 MHz:lla

 

vMail -viesti Ranskasta 30.11.23

Kuten jo monesti on tullut mainittua, on radiokelit nyt suotuisat pitkienkin yhteyksien pitämiseen korkeammilla taajuuksilla. Tämäkään aamu ei tuonut poikkeusta asiaan, vaan heti auringon noustua on hyviä signaaleja ollut kuultavissa niin LA-taajuuksilla (27 MHz / Citizen band) kuin radioamatöörien käyttämällä 28 MHz:lla.

Itse olen viime aikoina keskittynyt pitkälti VarAC-ohjelmiston käyttöön ja testailuun. Ohjelma on erittäin monipuolinen viestintäratkaisu ja modeemina siinä on sama äänikorttiohjelmisto kuin tuossa perinteisemmässä Winlink-ohjelmistossakin. 

Tälle aamulle tuli ohjelmiston kautta ilmoitus, että F6DFB:llä olisi laatikossaan minulle osoitettua postia, joka olisi noudettavissa. No, eipä muuta kuin ohjeen mukaisesti yhteys Ranskaan, siirrytään kutsukanavalta hieman sivuun ja ladataan postit tulemaan. Samalla voi toki laittaa postia takaisin päin jos sitä sattuu olemaan. Ohjelmistot hoitavat asiat hyvin automaattisesti, joten aina ei tarvitse edes operaattoria olla paikalla, jotta asiat hoituvat. Toki täytyy muistaa kansalliset määräykset siitä, voiko ja miten, jättää radioaseman ilman valvontaa. No, tuota valvontaa voi suorittaa niin monella tavalla 😊

Kuvan teksti on suora kopio radiomodeemin monitorinäytöltä, eli se teksti, joka näkyy kaikille, jotka sattuvat taajuudella olemaan ja käyttävät jotain sopivaa datamodeemia. Radioamatööriliikenteessähän ei tuo salaus ole sallittua. Ohjelman omassa postilaatikossahan tuo viesti tietoineen näkyy sitten samanlaisena kuin tuo perinteinen sähköposti omissa sähköpostisovelluksissamme.

@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...