maanantai 6. marraskuuta 2023

Viitosten syysottelu 4.11.2023

 

Antennin mitoituksessa käytettävä aputaulukkoa

Vuoden toiseksi viimeinen SM-osakilpailu käytiin perinteisesti Pyhäinpäivänä. Pyhäinpäivän kilpailu onkin hieman muista osakilpailuista poikkeava koska siinä perinteisen tunnin sijaan kilpailuaikaa onkin kaksi tuntia. Lähetelajeina ovat perinteiset "modet": SSB; CW ja RTTY. Tosin tuon RTTY:n osalta kilpailuaika on vain tunti, joka on jaettu kahteen puolen tunnin jaksoon. Muissa lähetelajeissahan tuo jakso onkin sitten tunnin pituinen. Käytettävinä taajuuksina (aaltoalueina) ovat vain 3.5 MHz (80 metriä) ja 7.0 MHz (40 metriä). Jokaisen aseman voi työskennellä vain kerran kunkin jakson aikana yhdellä aaltoalueella. Kokonaiskilpailun pisteet muodostuvat niin pidettyjen yhteyksien lukumäärästä kuin myös maakuntina toimivista kertoimista.

Itse olen jo useamman vuoden ollut mukana SM-kilpailussa perinteisellä sähkötyksellä (CW) kuin aina mielenkiintoisella kaukokirjoituksellakin (RTTY). Koska en ollut täysin tyytyväinen aikaisempiin kisatuloksiin kun käytössäni oli tuo T2FD eli kahden langan laajakaistainen dipoli, päätin nyt hieman parannella signaalejani muilla järjestelyillä. Tuolla 7 MHz alueella tuo T2FD -antenni toimii vielä kohtuu hyvin, mutta pitemmillä aaltopituuksilla tahtoo tuo päätevastus antennissa syödä suuren osan tehoista. Tähän ei ole varaa, jos osallistuu QRP-luokkaan, jossa tehot ovat maksimissaankin 5 Wattia.

Siis, ei kuin tuumasta toimeen. Kävin kaivamassa vanhasta sissikoulutusrepusta vihreän antennipussin, jossa olivat valmiina niin dipoliantennin haarat, käytettävä baluni sekä tietysti heittopainot sekä syöttöjohto radioon. Tällä kerralla ei tuota heittopainoa juurikaan tarvittu, sillä tein perinteisen "sissin virityksen", jossa antennin syöttöpiste on vain noin 1.5 metrin korkeudella maasta. Mikään kaukoliikenne (DX) antennihan tämmöinen viritys ei ole, mutta nyt ei sitä tarvittukaan, koska kyseessä oli yhteydet vain kotimaahan. Näin matalalla oleva syöttöpiste mahdollistaa sen, että tuo signaalin lähtökulma on sen verran jyrkkä, että se kuuluu hyvin hieman lyhyemmillä etäisyyksillä, vaimentuen kun signaali on edennyt kauemmaksi useamman "skipin" päähän.

No, lopputulokseen ei voi kuin olla tyytyväinen, sillä pikkuteholla tuli kilpailulokiin sähkötyksellä n. 80 yhteyttä aina Lappia myöten. Ahvenanmaalta ei kuulunut tällä kerralla yhtään operaattoria äänessä. Sunnuntaille ennustettu voimakas Aurorakaan ei ehtinyt häiritsemään vielä kilpailuyhteyksiä 😊

14.11.2023: Tulokset, ennakko sellaiset, saapuivat tänään. Ja hieman yllättäen olen molempien luokkien ykkössijalla tällä kerralla: CW ja RTTY - 😊

Antennibaluni on **elektroniikassa käytetty komponentti**, joka on suunniteltu sovittamaan epäsymmetrisen syötön symmetriseen kuormaan tai päinvastoin. Balunin tarkoitus on estää syöttökaapelin ulkopuolisen metallin vaikutus antennin toimintaan. Baluneita käytetään usein antennien kanssa, mutta niitä voidaan käyttää myös muissa sovelluksissa, kuten esimerkiksi audio- ja videolaitteissa.

Skippi on ilmiö, joka esiintyy radiotaajuuksilla . Se tarkoittaa lyhytaikaisia häiriöitä, jotka johtuvat radiotaajuuksien heijastumisesta ionosfääristä . Skipin seurauksena radioaaltojen kantama voi kasvaa huomattavasti, mikä mahdollistaa kaukaisempien radiolähetysten vastaanoton . 

@ri




Kotimaan HF-kilpailun salainen ase: dipoli ja asennuskorkeus <1.5 m

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...