lauantai 25. marraskuuta 2023

Valtakunnallinen viestiliikenneharjoitus osoitti jälleen toimivuutensa

 

Harjoituksen tietotekninen osio: HF ja VHF -tietokoneet

Vuoden toinen valtakunnallinen viestiliikenneharjoitus päättyi juuri. Mukana oli reilut 50 radioasemaa ja useita ns. GW (Gateway) asemia posti- ja viestiliikenteen hoitamisessa. Harjoituksessahan harjoitellaan viestiverkon perustamista radiotielle, niin että tärkeät viestit kulkevat ilman internettiä ja tarvittaessa ilman sähköverkkoakin. Alla kuvaus suoraan harjoituskäskystä kopioituna:

Harjoituksessa harjoitellaan tilannetta, missä internetyhteydet ovat suuressa osin maata poikki. Osittain suorat radioyhteydet eivät ole mahdollisia yhteysetäisyyksistä, radiohäiriöistä ym. seikoista johtuen.

Valtakunnan sähkönjakeluverkossa on häiriöitä ja osia valtakunnasta on joko kokonaan tai osittain ilman kiinteää sähköverkkoa.

Tällä kerralla otin osaa harjoitukseen täältä kotikulmilta Lappeenrannan suunnalta. Muista harjoituksista poiketen oli käytössä tällä kerralla myös nopea VHF (144 MHz) yhteys etäyhteyden kautta. Liikennöinti VHF-taajuuksilla on todella nopeaa. Jos HF (lyhyet aallot) verkko on ns. kylätie, niin VHF on sitten samassa mittakaavassa nopea moottoritie. 

Radiokeli oli hyvä HF-alueella joten asemat kuuluivat läpi Suomen hyvin. Myös viestiliikennettä oli kuultavissa runsaasti. Suurin osa viestiliikenteestä suoritettiin luonnollisesti ns. digitaalisesti, mutta kokeiltiin sitä toki liikennöintiä puheellakin. 

Nykyään tällaisen varaverkon pystytys on aika nopeaa, koska useimmilla aktiivisesti radiotaajuuksia käyttävällä on jo valmiina joku digitaalinen aaltomuoto käytössä yhteyksien pitämiseksi. Harjoituksen data-liikennekin hoituu kätevästi äänikortin kautta erillisellä VARA-modeemilla, joka on saatavilla korvauksetta käyttöön. Toki tuolloin menettää ne nopeimmat yhteydet, joten siltä osin lisenssin maksaminen modeemin osalta on enemmän kuin suotavaa. Lisenssin hinta n. 69 eur on kuitenkin halvempi kuin markkinoilta löytyvän erillisen "rautamodeemin" hinta, n. 1200 eur!

Ensi vuonna jälleen uudelleen. Harjoitus tekee mestarin!


DATA-kulkee.....


Ja tässä juuri julkisuuteen tullut kuva, josta näkyy harjoituksen viestiliikenteen "radiojänteet"

Siellä se on minunkin asema joukossa 😎


@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...