lauantai 2. joulukuuta 2023

VARA yllätti jälleen...

 

Yhteys Havanna (Kuuba) ja Lappeenrannan välillä

28 MHz yllätti jälleen, vaikka radiokelit ovatkin olleet melkoisen hyvät. Ja siitä on pitänyt huolen mikäs muu kuin auringon aktiivisuus purkauksineen.

Itselläni oli jälleen kuten useasti ennenkin tuo VARA-modeemi ja VarAC-ohjelmisto päivystämässä 28 MHz:llä. Oman majakan lisäksi siellä kuului hyvin Eurooppalaisia asemia - iltapäivän ja illan Amerikkalaiset olivat vielä pimennossa.

Hämärävyöhykkeen mennessä jo ohitse ja ollessani valmistautunut sulkemaan radiot näiltä osin kuulinkin yllättäen aseman (CO2DC) kutsuvan minua. Itselläni oli ohjelmiston statuksena AWQ, eli "Olen poissa". Onneksi olin kuitenkin näppäimistön äärellä ja pääsin vastaamaan itse tuohon yhteyspyyntöön. Saatiin hieno yhteys eli QSO aikaiseksi. Toki signaalitasot olivat jo hieman matalat, mutta VARA-hoiti yhteyden vielä alle -20 dB -signaalillakin. 

Lopulta radiotie katkesi ja Kuubalainen asema hävisi avaruuskohinaan. Seuraavalla kerralla toivottavasti hieman pitemmällä yhteydellä. Toki nytkin saatiin asematiedot, raportit ja säätiedot vaihdettua, joten mikäs siinä.

Mitä muuta kuluva joulukuu tuokaan tullessaan radiotiellä?


@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...