maanantai 6. marraskuuta 2023

Revontulia ja Auroraa kerrakseen 5.11.2023

 

ref: solarham.net

Sikäli, mikäli pilvipeite oli suosiollinen, niin viimeyönä oli näkyvillä erittäin hienot revontulet. Merkkinä siitä, että auringossa oli sattunut jälleen pieni purkaus ja purkauksen seurauksena liikkeelle lähteneet hiukkaset osuivat sopivasti Maan ilmakehään, aiheuttaen nyt näkyvän valon alueella erittäin hienot, punaiset revontulet. Revontulet (Aurora) on raportoitu ja kuvattu jopa monissa paikoissa Välimeren alueella, mikä osoittaa ilmiön voimakkuuden. 

Niille, jotka eivät saaneet tätä valoshowta näkyville oli mahdollisuus havainnoida ilmiötä radiotaajuuksilla. Auroran myötä monet radiosignaalit saivat hieman normaalia oudomman etenemistien ja ne signaalit, jotka normaalisti olisivat kuulumattomissa tulivatkin kuuluville uusien heijastuksien kautta. Tämä luonnollisesti aiheuttaa hieman hankaluuksia monille radioteknisille järjestelmille, kuten tarkan paikannustiedon saavuttamiseen (GPS, GLONASS, GALILEO). Radioamatööreillehän tämä Aurora ilmiönä tarjoaa uusia mahdollisuuksia kuulla juuri niitä erikoisia asemia erikoisilla taajuuksilla.

Aurora on ilmiö, joka syntyy, kun auringon hiukkaset törmäävät Maan ilmakehän kaasuihin. Auringon aktiivisuus vaikuttaa auroran esiintymiseen.

Auringon aktiivisuus puolestaan kuvaa Auringon magneettisten ilmiöiden runsautta. Auringon aktiivisuus vaihtelee 11-vuotisen auringonpilkkujakson mukana. Auringonpilkkujen määrä vaihtelee huomattavasti tämän jakson mukana. Minimissä pilkkuja on vähän tai ei ollenkaan, ja maksimissa suuri määrä. Auringonpilkut jotka ovat magneettikentän napoja, synnyttävät voimakkaita auringonpurkauksia sekä protuberansseja.

@ri

Hieman lisää infoja kiinnostuneille:

(1) Revontulet eli Aurora Borealis (ja parhaat vinkit revontulien .... https://www.nettimokki.com/tietopankki/revontulet-eli-aurora-borealis-ja-parhaat-vinkit-revontulien-bongaukseen-suomessa/5.

(2) Auringon aktiivisuus – Wikipedia. https://fi.wikipedia.org/wiki/Auringon_aktiivisuus.

(3) Auringon aktiivisuus vaikuttaa tarkkaan paikannukseen. https://bing.com/search?q=aurora+ja+auringonaktiivisuus.

(4) Auringon aktiivisuus vaikuttaa tarkkaan paikannukseen. https://www.maanmittauslaitos.fi/ajankohtaista/auringon-aktiivisuus-vaikuttaa-tarkkaan-paikannukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...