torstai 3. elokuuta 2023

Tiedustelutiedon keruuta taivaalla

 

Ruotsin "Korpen" -tiedustelukone tutkailemassa jälleen


SVF666 - "Korpen"

JAKE17 -USAF

Tänään näyttikin nopealla tarkastuksella, että Suomen (NATO:n) itärajalla oli hieman "ruuhkaa" tiedustelukoneiden osalta. Kokonaista kaksi konetta oli näkyvillä FR24-palvelussa: eilen virallisesti Suomen ilmatilassa valvonnat aloittanut Ruotsin Korpen oli jälleen tutkailemassa sähkömagneettista spektriä ja aivan Korpenin jäljillä oli myös Yhdysvaltalainen JAKE17. 

Vaikka molemmat koneet lähtivät aivan eri kentiltä; Korpen Luleåsta ja JAKE17 Baltiasta, oli näiden lentorata aika samankaltainen Suomen ilmatilassa lennettäessä. Näitä lentoja nähdään varmasti jatkossakin runsaasti, sillä signaalitiedustelulla on tärkeä rooli niin varautumisessa kuin mahdollisissa kriisitilanteissakin. Nythän tätä tietoa on tarjolla myös Suomen tiedusteluelimille aivan uudessa laajuudessaan NATO:on liittymisen myötä.

Mielenkiintoinen pointti oli se, että samanaikaisesti lensi itärajan takana Venäjän armeijan Iljushin "valvontakone", joka matkasi Moskovasta Murmanskiin. 

Monestihan nämä tiedustelukoneet suorittavat tehtäviään ns. pimeinä eli tuo tutkatransponderi ei ole päällä, jolloin ne eivät myöskään näy esim. FR24 -palvelussa. Käytännössähän tällä ei suurta merkitystä ole, sillä koneet ovat helposti havaittavissa valvontatutkillakin, joten salassa ne eivät pysty liikkumaan eikä liene edes tarvettakaan.

@ri



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...