Aurinkomyrskyjen ja hiukkaspurkausten takia oli radiokelit lyhyillä aaltoalueilla (HF) sen verran heikot, että päätin kokeilla jälleen työskentelyä satelliittien ja avaruusasemien kautta. Kohteeksi muodostui jälleen kerran tuo Kansainvälinen avaruusasema (ISS), joka on kuultavissa Suomessakin, vaikka tuo lentorata ei oikein pohjolaa suosikaan. On kuitenkin aina muutaman kerran kuultavissa kierrostensa aikana. Useimmiten tuo lentorata kulkee sen verran matalassa horisontissa, ettei tuota antennin korkeuskulmaa juurikaan tarvitse korottaa. Samoin kuin tuo paketti- ja APRS-toiminnoissa käytettävä taajuus 145 MHz ei juurikaan kärsi lyhyen kuuntelujaksona aikana tuosta Doppler-ilmiöstä.
Risti-Yagit valmiina satelliiteille: CQ ARISS.. |
Vajaa vuoden hiljaiselon jälkeen satelliittiasema heräsi jälleen eloon Enonkoskella: ei tarvinnut kuin kytkeä virrat järjestelmään ja päivittää nuo satelliittien ratatiedot NASA:n palvelimelta. Vielä nopea tarkastus ISS:n sivustolta mahdollisten avaruuskävelyjen ja huoltotaukojen osalta, jotta odottelu ei olisi turhaa.
APRS-pakettiyhteydet onnistuivat hienosti ja muutaman kerran kuulin jopa ISS:n vastaavan asemalleni. Saatujen QSL-korttien (eQSL) ja sähköpostiviestien perusteella signaalini oli kuulunut hyvin myös Hollannissa ja Espanjassa. Noissa maissahan tuo ISS kulkee liki optimaalisesti "yläkulmilla" ja kuuluukin hyvin. Työskentely ISS:n osalta on melkoisen nopeatempoista, sillä asema on kerrallaan kuuluvilla vain muutamia minuutteja ja tulee uudelleen kuuluville aina n. 90 minuutin välein 3-4 kertaa vuorokaudessa. Joku voisi sanoa, että sellaista leppoisaa hommaa tuo satelliitti "workinta" 😊
Viikonloppu toi tullessaan myös mielenkiintoisen yhteydenoton liittyen ISS:n toimintaan. Sain pyynnön nauhoittaa ns. koulukontaktin, jossa avaruusasemalta otetaan yhteyttä kouluun ja vastaillaan oppilaiden esittämiin kysymyksiin. Tapahtuman osalta selvisi, että ISS:n venäläinen miehistö on yhteydessä Tatarstanilaiseen kouluun sunnuntaina (30.7. klo 17.04 Suomenaikaa). Ratalaskelmien mukaan tuo yhteys pitäisi kuulua myös Itä-Suomessa.
Kellon lähestyessä H-hetkeä oli jännitystä hieman ilmassa, sillä en ollut ollenkaan varmaa kuinka ja miten asema kuuluisi tai nauhoitukset onnistuisivat. Varmuuden maksimoimiseksi olin valjastanut kaksi asemaa satelliiteille tapahtuman osalta: toinen asema oli kytketty 30 metrisen maston huippuun viritettyyn ympärisäteilevään vertikaaliantenniin, jolloin sen kääntämisestä ISS:n suhteen ei tarvinnut olla huolissaan. Kaikki hoituisi ns. automaattisesti, jos signaalia kuuluisi.
Toinen asema onkin sitten tuo varsinainen satelliittiasema, jossa tehokkaat Yagi-antennit 433 MHz ja 145 MHz alueille kääntömoottorilla varustettuna. (ks. kuva 1)
Kellon tullessa 17.04 (SA) alkoikin jaksolta kuulua voimakas signaali, jossa ISS kutsui koulua. Kaiken kaikkiaan sain "kopitettua" liki 6 minuuttia tuota yhteyttä. Tämä yllätti, sillä olin varautunut vain 2-3 minuuttiin. Hieno juttu kerrassaan. Nyt tuli dokumentoitua tuo yhteys harjoitusmielessä audionauhoituksena kahdella asemalla ja lisäksi vielä videona+audiona vähän niin kuin extrana.
Tiedostotkin on saatettu maailmalle. Saas nähdä menevätkö ne joskus Tatarstaniin saakka (?)
73 / @ri
Ratalaskelmat ovat tärkeässä roolissa yhteyksien osalta |
ISS / ARISS |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti