sunnuntai 27. elokuuta 2023

Stratosfääripallon matkassa jälleen kerran

 

OH5FI valmiina satelliiteille ja ilmapalloille

Tänään tarjoutui taas tilaisuus olla radioamatöörien stratosfääripallon matkassa, kun Hämeenlinnan radioamatöörikerho (OH3AA) järjesti pallolennon. Hienoa toimintaa kerrassaan ja hienoa kun tätä "Ilmarisen" perintöä vaalitaan vielä. Sateinen sääkään ei haitannut lennätys, onneksi luvatut ukkoset ja myrskyt jäivät kuitenkin saapumatta lennätyspaikalle.

Jos on pallolennot hieno tilaisuus kokeilla ja testailla erilaista tekniikkaa datan keräämisessä lennon aikana ja sen siirtämistä maa-asemille, on se myös hieno mahdollisuus kokeilla ja testailla omia laitteita pallon signaalien tavoittamiseksi. 

Vuosi sitten vastaavalla lennolla oli käytössä HF-alueen lähetin, 3.5 MHz:lla, joka lähetti Horus 4FSK-lähetettä yhdessä perinteisen APRS (Automatic Position Reporting System) pakettidatan kanssa. Tuolloin kuuntelin palloa vain 3.5 MHz:n taajuudella Lappeenrannassa ja H4FSK tuntui jo tuolloin tehokkaalta lähetelajilta datan siirtoon.

Tällä lennolla oli käytössä datan siirtoon vain ja ainoastaan 70 cm:n taajuus, 432.500 MHz. Onneksi olin juuri sopivasti Enonkosken asemalla, jossa on jokunen vuosi sitten valmistunut satelliittiryhmä yagiantenneineen: ristikkoantennit niin 145 MHz kuin 433 MHz taajuuksille AzEl-kääntömoottorilla varustettuna. 

APRS-paketteja en yrittänyt kuulostella, joten niiden kuuluvuudesta en osaa sanoa nyt mitään. Sen sijaan keskityinkin tuohon Horus 4FSK (H4FKS) lähetteen kuunteluun. Aika nopeasti pallon lähdettyä liikkeelle ja kohottua muutaman kilometrin korkeuteen alkoi radiokohinoissa kuulua jo H4FSK:n tunnusomainen "soundi". Pallon kohotessa ja antennien löydettyä oikean suunnan, alkoi tasainen datavirta pallosta tulla tänne Enonkosken perukoillekin liki 300 km:n päähän parhaimmillaan. Parhaimmillaan raportoin yli +7 dB:n signaaleja pallolta. Korkeimmillaan pallo kävi n. 30 km korkeudessa ennen kuin maan vetovoima alkoi kutsua sitä pallon hajottua. Lentoa pystyi seuraamaan omalta asemalta reilun 2 tunnin ajan, mikä on ihan hyvä suoritus.

Tulevana viikonloppuna olisi luvassa vielä lisää tätä herkkua, joten ei muuta kuin kuulostelemaan. OH3AA:n sivuilta löytyy ohjeita ja infoja näistä palloprojekteista hyvin kattavasti.

73 // @ri

Ilmapallo liikkeellä ja kuunteluasemat kartalla

Pallon lentoreitti tänään (27.8.2023)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...