torstai 15. kesäkuuta 2023

Kiemuroita ja kaarteluja taivaalla

 Näin NATO-kauden myötä ja oman ADS-B -vastaanottimen valmistumisen myötä, on tullut seurattua tuota ilmailuliikennettä tavallista aktiivisemmin myös näiden "siivekkäiden osalta". Paljon on ollutkin nähtävää ja myös kuultavaa  - ei käy noilta osin aika pitkäksi 😉 Mielenkiintoinen ja ymmärrettävä huomio on ollut se, että "kaikki mikä kuuluu, ei näy" ja "kaikki mikä näkyy ei kuulu" - ja juuri nämä erikoistapaukset ovatkin niitä mielenkiintoisimpia.

Oma, keväällä valmistunut ADS-B -vastaanotin sijaitsee osana omaa radioasemaa Etelä-Savossa. Paikkana tuo on hyvä, sillä alueen ylitse menee useita lentoreittejä. Ja vaikka nyt tuo liikenne kansainvälisesti onkin hieman harvempaa Venäjän toimien osalta, on tuollakin reitillä liikennettä; siitä pitää lähinnä kiinalaiset rahtikoneet huolen.

Alla olevissa kahdessa kuvassa on pari mielenkiintoista lentoreittiä: toinen puolustusvoimien ja toinen siviili-ilmailun puolelta. Se, mikä ei näy kuvissa on tietysti aina mielenkiintoisinta. Viikolla kun tähystelin Savon taivasta, sieltä kuuluvan äänen perusteella, havaitsin erittäin korkealla hitaasti lentävän kohteen. Tarkastelin kohdetta FR24-sivustolta, mutta siellä ei ollut mitään havaintoa kyseisestä kohteesta. No, ei muuta kuin tutkimaan oman ADS-B -vastaanottimen ns. raakadataa, ja sieltähän löytyikin hieman infoja, jotka eivät kaiuttuneet ns. julkiseen verkkoon. En ole varma olisiko niiden pitänyt oikeasti näkyä missään, mutta onhan näitä miehittämättömiäkin (UAV) lentovempeleitä pystyttävä seuraamaan muillakin kuin lentoliikennetutkilla. 

Näihin kuviin ja tunnelmiin jälleen....


@ri


Puolustusvoimat liikkeellä...😎


Mainio keli ilmaspriraaleihin...🤔


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Varautumista itärajalla 2024

Itärajalla, 18.4. 2024 = "Torjuntasuunta itään"   Kävin tuossa reilu viikko takaperin asioimassa erään itäsuomalaisen isännän tilu...