torstai 22. kesäkuuta 2023

Kesäkuun kummajaisia ja muutakin

Ukkonen antaa vielä odottaa - hyvä niin

 Näin Juhannuksen kynnyksellä kesäpäivän seisauksen ohituksen yhteydessä voikin nopeasti tehdä pikaisen katsannon alkukesän säähän näin paikallisesti. Eihän se kesä itse asiassa ole vielä mihinkään kadonnut, sillä mukavia "kesäkelejä" riittää pitkälti syyskuulle saakka, jos tilastoihin on uskominen - ja miksi ei olisi😉 

Tämä kesäkuu ei olisi voinut mielenkiintoisemmin alkaakaan: liki pakkaskelit ja hieman räntä- / lumisadetta. Onneksi taimet oli koulittu hyvin ja pihakukatkin valittu sieltä säänkestävimmästä päästä, joten noilta osin ei vahinkoja päässyt hallaöistä huolimatta tapahtumaan. No, aika nopeasti päästiin kuitenkin alun säikähdyksestä ja siirryttiin lämpöasteikolla maksimienkin osalta +10 C:n paremmalle puolelle. Vuosi sitten saatiin heti kesäkuun ensimmäisellä viikolla jo maistella hellekelejä eikä pakkaslukemista ollut tietoakaan. Vuoden 2021 kesäkuun keskilämmöksi muodostui lopulta +18.8 C. Noin viikko ennen kuukauden vaihdetta ollaan nyt keskiarvon osalta lukemassa +14.0 C, joten kirittävää hieman riittää. Tuo alkukuukauden kylmä jakso selittää tämän eron lämpötiloissa.

Myös sateiden osalta on kulunut kesä alkanut hieman kuivahkosti: sadetta on toistaiseksi kertynyt vain 7.6 mm. Viime vuonna kesäkuussa sadetta kertyi 22.8 mm. Toki vielähän tuo sademäärä ehditään kirimään kiinni; ei muuta kuin yksi kunnon ukkoskuuro niin se on jo melkein siinä sitten.

Ukkoset ovatkin vielä antaneet odottaa itseään, mutta Juhannuspyhiksi on luvassa koviakin ukkosia, jotka sitten päättävät ainakin hetkellisesti kuluvan hellejakson. Hellepäiviähän on toistaiseksi ollut vain 6, mutta vuosi sitten kesäkuussa oli peräti 16 hellepäivää!


Hyvää Juhannusta ja loppukesää toivotellen,


@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Varautumista itärajalla 2024

Itärajalla, 18.4. 2024 = "Torjuntasuunta itään"   Kävin tuossa reilu viikko takaperin asioimassa erään itäsuomalaisen isännän tilu...