maanantai 12. kesäkuuta 2023

Kuvaa ja dataa Dynamic-modella

 

Kuvaa ja dataa VarAC/Dynamic Itävallasta 12.6.2023

Näin reissunpäältä kotia tullessa olikin hyvä hetki tarkastaa tilanne niin radioaalloilla kuin toiminnot päivittyneen VarAC-ohjelmiston osalta. Ohjelmisto olikin saanut jälleen monia hienoja toimintoja sitten viimeisimmän "kevätpäivityksen": nyt suurimpina muutoksina oli luonnollisesti kuvien lähettämisen helppous sekä tietysti erilaisten "ALERT" (Hälytys) infojen käsittely omassa ikkunassaan ym. 

Kuvien käsittely tai paremminkin viimeistely tapahtuu nyt ohjelman sisäisesti, jolloin ei tarvita erillisiä kuvankäsittelyohjelmia kuvien muunteluun sopiviksi lähettämiseen. Radiokelit tai paremminkin radiotien hyvyyshän lopulta ratkaisee sen kuinka nopeasti tiedostot liikkuvat. Lyhyillä aalloilla tämä on tietysti haasteellisempaa kuin stabiilimmalla FM-modella 144 MHz:lla esimerkiksi.

Tänään olikin heti tuoreeltaan sopiva tilaisuus kokeilla kuvan siirtoa Himbergistä (Itävalta) Lappeenrantaan. Ja kas kummaa, noin 6 minuutissa tuli vasta-aseman operaattorin kuva vastaanotetuksi, virheittä! Ja kuten kuvassa olevasta SNR-diagrammasta näkee, on tuo signaali aika pomppuinen, mutta käytetty tekniikka huolehtii siitä, että heikotkin signaalit tulevat virheittä vastaanotetuiksi.

Teknisesti näin: << RECEIVING FILE TRANSFER DATA >>

16:45:39 - FILE SUCCESSFULLY RECEIVED: file://C:\Users\NettiAdmin\HAM\VARA_AChat\Files_rx\OE3EJB Ernst.jpg_resized.jpg (Size: 4305 Bytes)

16:45:39 - Total time: 00:06:03

16:45:39 - Average net speed: 112 Bits/sec


Lyhyt aktiviteetin aikana oli joku ehtinyt jo kokeilemaan myös ALERT-ilmoituksia - tuntuivat toimivan ihan hienosti: säätiedot tulivat omina infoinaan samoin kuin erilaiset hälytysinfot. Täytyykin sanoa, että VarAC-ohjelmistosta on kehittynyt ja kehittymässä täyden palvelun ohjelmisto niin perusviestintään kuin erilaisten pelastuspalvelutehtävien hoitoon maailman kriisialueilla.

Näihin kuviin ja tunnelmiin 😉


73 ARi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Varautumista itärajalla 2024

Itärajalla, 18.4. 2024 = "Torjuntasuunta itään"   Kävin tuossa reilu viikko takaperin asioimassa erään itäsuomalaisen isännän tilu...