maanantai 26. kesäkuuta 2023

OLIVIA toimii hyvin radiotiellä

OLIVIA-yhteys Italiaan 26.6.2023

Jos radiokelit menevät huonoksi, ei se tarkoita sitä, että kaikki yhteydenpito katkeaisi kuin "seinään" Ellei kyseessä ole auringonpurkauksen tuoma totaalinen "blackout", löytyy aina taajuuksia ja lähetelajeja, joilla yhteydenpito on mahdollista. 

Tänään pienen tauon jälkeen kokeilin jälleen tuttua Olivia -lähetysmodulaatiota, jossa yhdistyvät niin taajuusmodulaatio ja amplitudimodulaatio. Olivia onkin suunniteltu käytettäväksi huonoissa radiokeleissä; modulaation erityispiirre onkin sen hieno kyky käsitellä häiriöitä ja kohinaa. Olivia -modulaatiosta on käytössä lukuisia versioita, jotka eroavat erityisesti käytettävän taajuuskaistan leveydessä. Itse käytin tänään yhteydenpidossa Olivia 8/250 modulaatiota; tämä ei kuluta arvokasta radiotietä niin paljon kuin leveämmät versiot ja lähetysnopeus pysyy pitemmissäkin kirjoituksissa vielä siedettävänä. 

Yksi Olivian erikoisuuksi mielestäni on se, että välttämättä radiotiellä ei kuulu signaalia juurikaan eikä tietokoneen näytölle tule havaittavaa signaalia, mutta siitä huolimatta tekstikenttään alkaa tulla ymmärrettävää tekstiä. Tämän johdosta jotkut nimittävätkin Olivia nimellä "Aavemode"

Tänään pidin siis muutamia Olivia -yhteyksiä maailmalle n.25 Watin tehoilla, jotka "ajoin" radiotielle vertikaali eli "ongenvapa-antennilla". Vasta-asemana oli lähetystehoiltaa paljon pienempiä ns. QRP-asemia (teho alle 5 Wattia).

73 de @ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Varautumista itärajalla 2024

Itärajalla, 18.4. 2024 = "Torjuntasuunta itään"   Kävin tuossa reilu viikko takaperin asioimassa erään itäsuomalaisen isännän tilu...