torstai 27. huhtikuuta 2023

Samuel Morsen päivän merkeissä

Tästä se kaikki alkoi 1980-luvulla... CQ CQ...

 Tänään onkin hyvä hetki jälleen hieman juhlistaa, kun vietetään peräti kahta merkittävää päivää samanaikaisesti: Veteraanipäivä ja Samuel Morsen päivä. 

Veteraanipäivää onkin hyvä viettää myös sähkötyksen (CW) merkeissä, sillä rintamajoukoissa taisteli runsaasti tuon alan ammattilaisia, erityisesti tiedustelupuolen eri osa-alueilla. Nykyään sähkötyksen merkitys on hieman nousussa, on huomattu että se tarjoaa hyvän ja luotettavan yhteysmuodon vaikeissakin viestiteknillisissä haasteissa. Digitalisaatio ei kaikesta huolimatta ole saanut täysin syrjäytettyä tätä viestitystapaa.

Vaikka sähkötysvaatimus onkin poistettu radioamatöörien pätevyysvaatimuksista, on ollut hieno havaita kuinka sähkötyksen suosio maailmalla ei ole kadonnut, vaan tuntuu välillä että erityisesti eri kilpailuihin löytyy aina vaan uusia ja uusia operaattoreita.

Blogin kuvassa on ensimmäinen sähkötyssummeri, jonka sain lahjaksi 80-luvun alussa. Sillä oli helppo oppia sähkötysmerkit ja testata omaa rytmitajua. Tuolloin ei tullut ajatelleeksi, että tuo taito toisi vuosien jälkeen vakituisen työpaikan, pari maailmanmestaruutta (MM) ja useita SM-mitaleja. 

Tarkemmin Samuel Morsesta aikaisemmassa kirjoituksessani, jonka voi vilkaista tästä linkistä.


73 // @ri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...