keskiviikko 5. huhtikuuta 2023

POLAR kestää, kestää...

POLAR  2004 - 2023

 Onhan se ihan kivaa, että on osattu tehdä teknisiä tuotteita, jotka tuntuvat kestävän ilman oikkuiluja vuodesta toiseen. Tammikuussa hajonnut pesukone kesti reilu 10 vuotta kovaa käyttöä ja nyt viikolla työsopimuksen sanoi irti reilu 20 -vuotta kestänyt Polarin syke- / kuntomittari.

Toki tämä sykemittari ei ole ollut päivittäisessä eikä aina edes viikoittaisessakaan käytössä, mutta käytössä kuitenkin. Toki älykelloon siirtymisen jälkeen 2017, tämän sykemittarin käyttö jäikin lähes unohduksiin; askelet, kalorit ja muut aktiviteetit sai rekisteröityä ilman erikseen puettavaa sykevyötä. 

Viikolla tavaroita järjestellessä törmäsin Polariin ja totesin sen kellon näytön hiipuneen. No, tämä oli odotettavissakin, sillä edellisen kerran kellon paristo oli vaihdettu joskus 2014 vuoden tietämissä, paikallisessa takuuhuollossa. Arvelin myös, että tuon sykevyön lähettimen "paristo" olisi mennyt jo alilataukseen, koska sitä ei ole koskaan vaihdettu. 

Kellon pariston ajattelinkin tällä kerralla vaihtaa itse, koska takuuehtoja se ei enää rikkoisi ja kellon vesitiiviyskin olisi vain optio, jonka saattaisin menettää takakannen avaamisella. No, prosessina tuo pariston vaihtaminen ei ole kummoinen homma: neljä pientä ruuvia kannen kulmista irti ja kansi pois. Tämän jälkeen näkyykin lähes takaosan kokoinen CR2032-nappiparisto, joka on helppo vaihtaa. Lisäksi paristo on niin yleinen, että sitä löytyy lähes jokaisesta paristoja myyvästä kaupasta. Itselläni niitä löytyy kaapista, koska jotkut tietokoneet käyttävät kyseistä paristo mm. muistinvarmistuksessaan 😊

Tällä kerralla ei kannen tiivisteitä uusittu, vaan kansi laitettiin takaisin paikoilleen vanhoilla "gumilla", ja kas kummaa, kello heräsi henkiin. Myös kaikki painikkeet ja kellon ohjelmistot tuntuivat toimivan moitteitta. Kello on säilynyt vuosien saatossa hyvässä kunnossa kaikilta osin ja erityisesti minua ihmetyttää tuon kellon rannekkeen kunto. Ranneke on kuin uudessa tuotteessa, vaikka on ollut monenlaisessa käytössä aikoinaan. Nykyisen älykellon vastaavanlainen ranneke kesti vain 4 vuotta, ja siitäkin osan ajan korjattuna, kunnes katkesi kokonaan ja piti uusia.

Mittarin sykevyö osalta ei tarvinnut akun vaihtoa suunnitella, sillä kun pesin lähettimen ja laitoin siihen tuon kiinnitysvyön, hajosi siitä heti toinen vyön pidike. Oli aika tehnyt tehtävänsä ja lähettimen muovi oli antanut periksi. Samalla huomasin, että myös vyön anturiosan kohdilla oli alkavia halkeamia, mikä viittasi siihen, että kohta koko vyö menisi poikki tai murtuisi kokonaan. 

Kellon taidan vielä jättää muistoksi, koska se toimii moitteitta, mutta muut oheistuotteet menevät kierrätykseen.

@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...