tiistai 4. huhtikuuta 2023

Vesimittari QRV

 

Vesimittari QRV

Radioliikenteessä käytetyistä Q-koodeista lyhenne QRV tarkoittaa, että asema on valmiina toimintaan. Koti-QTH:ssa (kotiasemalla) tuli aktiiviseksi viikolla uusi lähetin, jonka liikennöintiä on tullut mielenkiinnolla seurailtua. Paikallinen energiayhtiö kävi asentamassa uuden etäluettavan vesimittarin. Joten nyt voi teknisesti sanoa, että myös vesimittari on sähkömittarin tavoin QRV.

Uusi mittari toimii 868 MHz taajuudella LoRaWAN -verkossa. Tammikuussa hankitun pesukoneen jälkeen tämä onkin vuoden toinen IoT-laite (Internet on the Things). Siinä missä tuo pesukone toimii tutussa WiFi-verkossa on tämän uuden mittalaitteen datansiirtokanava tuossa LoRaWAN:ssa.

Asentajilla ei ollut antaa tarkempaa teknistä tietoa asennetusta mittarista, joten kaivoin tiedot laitteen tyyppimerkinnän perusteella suoraan laitetoimittajan sivustolta. Teknisistä tiedoista löytyikin tuo laitteen radiotaajuus, joka oli yllättäen sama kuin mittarin tyyppikilvessä 😁 ilmoitettu. Laitteen lähetystehoksi ilmoitettiin 25 mW. Lyhyillä aalloillahan (HF) tuo lähetysteho olisi melkoinen, sillä kyseisellä teholla ja vielä pienemmälläkin teholla saadaan yhteyksiä maapallon toiselle puolelle. Mittarin käyttämällä taajuusalueella (bandilla) ei tapahdu heijastuksia ionosfääristä, joten mittarin luenta Australiasta käsin suoraan ei ole mahdollista radiotiellä 🤣.

Tietoturvan kannalta on hyvä se, että laitteen tiedonsiirto on suojattu WiFi-verkkojen tapaan hyvällä salauksella. Tässä tapauksessa salaus toimii AES 128 - lohkosalausmenetelmän mukaisesti. Ulkopuolisen murtautuminen mittariin onkin näin ollen erittäin haastavaa tai jopa mahdotonta. Toki tässäkin tapauksessa kokonaisuus on yhtä hyvä kuin sen heikoin lenkki, eli mikäli energialaitoksen mittareita seuraava(t) työasemat joutuisivat tietomurron kohteiksi, olisi sieltä käsin sitten helppo lukea mittaridataa. No, ketä tuo kiinnostaisi 🤔 Hakkereita kiinnostaisi varmaankin enemmän nollata kaikki saatu data, jolloin siirryttäisiin takaisin perinteiseen arviolaskuun.

LoRaWAN on tiedonsiirtotekniikka, joka siirtää pieniä määriä dataa vähällä energiakulutuksella. Mittauslukemien ilmoittamisessa ei dataa varmasti paljoa liiku eikä energiaa kulu paljon, koska laitteen pariston vaihtoväliksi ilmoitetaan peräti 15 vuotta. No, tuossa ajassa jo viimeistään tulee itse mittarinkin elinkaari täyteen, eli paristot vaihtuvat käytännössä uuden mittarin asennuksen myötä jatkossa.

Suomessa LoRaWAN verkkoa pitää yllä Digita. Verkko mahdollistaa LoRaWAN -tekniikkaa käyttävien laitteiden tehokkaan käytön lähes koko Suomessa. Liityntäpisteitä on nykyisellään jo sen verran runsaasti, että järjestelmän / laitteen optimikantamaan 20 km ei tarvitse tavoitella. Harvoinhan noita vesimittareita ihan avoimeen maastoon asennellaan, enemmänkin erilaisiin kellaritiloihin ja kontteihin, jolloin tuo signaalikantama toki on paljon pienempi rakenteiden aiheuttamista vaimennuksista johtuen.

Lopuksi vielä huomiona, että alussa mainitsemani sähkömittari käyttää tiedonsiirrossa sähköverkkoa radiotien sijaan.

73 // @ri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...