maanantai 3. huhtikuuta 2023

"Raspi" iGATE:n rakentelua ja testailua

 

"Raspi" iGATE valmiina



Yksi osa radioamatööriharrastusta on APRS -toiminta. Itselläni tuo APRS on käytössä niin mökillä kuin kotosalla ollessani. APRS -aktiviteetti on aktiivisinta VHF-alueella, jossa taajuus 144.800 MHz on varattu tälle toiminnalle Euroopassa. Toisinaan tulee käytettyä myös taajuutta 145.825 MHz, jonka takaa löytyykin sitten mielenkiintoinen APRS-toistin Kansainväliseltä avaruusasemalta (ISS).

Paikkatiedon lisäksi APRS-verkossa välittyvät helposti niin säätiedot, sanomaliikenne lyhytsanomien muodossa ja kaikkea muutakin mitä vain saadaan tuohon verkossa liikkuvaan datapakettiin mahdutettua - toki sääntöjen ja määräysten puitteissa. Verkon toiminnan kannaltahan on tärkeää, että APRS-asemia olisi mahdollisimman paljon ja liikennettä "kaiuttavia" digipiittereitäkin olisi kattavasti tarjolla. Eteläisessä Suomessa tilanne onkin melko hyvä ja siellä signaalit liikkuvat hienosti, mutta mitä idemmäksi ja pohjoisemmaksi tullaan alkaa syntyä erilaisia katvealueita verkon osalta. Tämän huomaa helposti siinä kun ajelee autolla ja seuraa myöhemmin ajoneuvon APRS-majakan jälkiä aprs.fi -palvelun kautta.

Tässä talven aikana huomasin, että Lappeenrannan paikallinen iGATE-asema on mennyt hiljaiseksi eli QRT. Nyt eivät paikkatiedot ja sanomat enää välittyneetkään kovin helposti radiotiellä maakuntiin. Toki aina välillä oli hieno huomata kun radiokeli muuttui, niin tuli välitysasemia kuuluville normaalia kauempaa ja liikennöinti radiotiellä onnistui hyvin. Itsellä on tuttu testiasema Savonlinnan suunnalla, jonka kanssa tulee pidettyä aktiivisesti yhteyttä erityisesti Enonkoskella puuhastellessa. 

Paikallisesti asian korjaamiseksi iGATE:n osalta ajattelin tuossa vaaliviikonloppuna viritellä oman iGATE:n tuohon edellisellä viikolla kokoamaani Raspberry PI -tietokoneeseen. Kaikki tarvittava löytyi onneksi hyllystä valmiina, joten projektikin oli käytännössä tarvittavan koodin kirjoittamista ja ohjelmistojen asentamista tietokoneeseen. "Raspin" lisäksi tärkeä komponentti projektille on tuo SDR-tikku (SoftwareDefinedRadio), joka mahdollistaa radioliikenteen monitoroinnin. Projektissa yllätyin hieman tuon tikun taajuusalueesta, se kun kattoi peräti 24 MHz - 1700 MHz. Tällä kerralla tarvitsin sitä tosin vain pistetaajuudelle 144.800 MHz.

Nyt viritetty iGATE toimii tunnuksella OH5KUY-10 ja se on yksisuuntainen eli välittää oikeat APRS-paketit radiotieltä suoraan internettiin, josta ne on katsottavissa esim. tuon aprs.fi -palvelun kautta. Koska asema ei lähetä mitään, on sen käyttö ilman välitöntä valvontaakin lupaehtojen mukaista. Toki laajempi kattavuus toiminnalle saataisiin, jos alueelle saataisiin automaattiasemaluvan omaava iGATE, joka myös välittää liikennettä radiotielle.

Tällä hetkellä tuo oma iGATE on ns. stressitestien jälkeen kytketty omaan piiska-antenniin puutarhan puolella. Saa nähdä mitä asian osalta jatkossa keksii, jos ja kun tuo alueen oma, virallinen iGATE saadaan jälleen toimintaan (QRV)

Sitä odotellessa ja uusia projekteja ihmetellessä...... 73

@ri


"Raspi" iGATE takaa kuvattuna testailtavana (p.2)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...