tiistai 26. tammikuuta 2016

Porkkalan palautuksen vuosipäivän merkeissä

60 vuotta sitten saatiin Neuvostoliiton suunnalta mielenkiintoisia uutisia. Toki niitä oli varmasti tullut jo aikaisemminkin, mutta tämä uutinen sai suomalaiset todellakin innostumaan: sotien seurauksena sovittujen raskaiden rauhanehtojen mukaisesti oli Porkkalan alue luovutettu Neuvostoliitolle, ja nyt se oltiin palauttamassa jopa etuajassa takaisin oikealle omistajalleen.
Moni tuskin aikoinaan jaksoi uskoa, että edes sovitun määräajan täyttyminen toisi Porkkalaa takaisin Suomen oman valvonnan alle. Sen verran tärkeä alue noin sotilaspoliittisesti Porkkala on kun tarkastellaan Suomenlahden rakennetta.
Alkuperäisen sopimuksen mukaan alue piti palauttaa vuonna 1994. Vuoteen 1994 mennessä ehdittiin maailmalla jo nähdä niin kylmän sodan kiihtymistä kuin lieventymistä, sekä moni muita poliittisia kysymyksiä, jotka pahimmillaan olisivat vaikuttaneet alueen palautukseen.
Näin jälkikäteen tarkasteltuna mielenkiintoisen merkkipaalun olisi tuonut tuo Neuvostoliiton hajoaminen vuonna 1991. Ehkäpä tuossa samassa rytäkässä kun Baltian valtiot itsenäistyivät, myös Porkkala olisi ikään kuin luiskahtanut Suomelle. Tosin onhan tuo Kaliningradin aluekin säilynyt vaikka alueet ympärillä ovat muuttuneet. Niin tai näin - Porkkala on ja pysyköökin Suomella myös jatkossa.
Ikään kuin pienenä kuriositeettinä lainaan tähän kuvaa blogistani muutaman vuoden takaa. Sekin herätti aikoinaan paljon keskustelua.

Krimin palautusta odotellessa....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

OH5KUY // ARi

Oma valokuva

Born: March 1965
Married with Leila
Other familymembers:
  • Sina (1991) girl 
  • Aapo (2007) Tibetan spaniel (!2013!)
  • Tapsa (2013) Hamster (!2014!)
  • Wiljo (1985) Turtle
 
Hamradio operator since 1991.
Using callsign: OH5KUY

Twitter