torstai 28. tammikuuta 2016

"Kybertyykö" Suomi?

Hieman ehkä harhaanjohtava kysymys tuossa otsikkotekstissä, mutta kysymys josta kukin voi mielessään tehdä omat johtopäätöksensä.
Ei anneta tuo "kyber"-sanan hallita ajatuksia, vaan heitetään suoralta kädeltä ihan realistinen uhka-arvio siitä tai niistä tekijöistä, jotka ovat Suomen uhkana nyt. Uhkia löytyy niin idästä, lännestä, etelästä kuin myös pohjoisestakin. Tosin kaikki funktionaaliset toiminnot uhkaprosesseilla eivät ole samanlaisia eri suunnilla.
Uhkan kokonaiskuvaa pitäisikin tänä päivänä havainnollistaa kolmiulotteisesti, sen sijaan että keskitymme katsomaan asioita vain omalta alustaltamme.
3-dimensionaalisessa uhka-arviossa tuo pahin uhka yhteiskunnan toimintojen lamaannuttamiseksi tuleekin hieman oudommasta suunnasta: ei horisontista vaan sen yläpuolelta.
Uhka avaruudesta ei ole vielä todellista, vaikka nopeimmat ehtivätkin jo veikkaamaan maan miehittämisen alkavan lähiaikoina: uusi, ennen havaitsematon, maankaltainen planeetta löytyi aurinkokunnastamme. Miten ja mistä se on siihen tullut, ja kuinka se on onnistunut pysyttelemään piilossa tähän saakka. Hyviä kysymyksiä, joihin varmaan saadaan vielä jonkinlainen selvitys, kunhan pahin pölypilvi asian ympäriltä laskeutuu.
Pahimman uhkan yhteiskunnan toiminnoille näkyy jälleen kerran muodostavan säätila, etenkin talvi on vuodenajoista se "painajainen". Tykkylumi saa puut taipumaan sähkölinjoille ja katkoo sähköt tuhansilta ihmisiltä pitkäksikin aikaa. Rataverkolle tulee lunta, eikä junakalusto pääsee liikkeelle. Jos pääsee, niin hyvin hatarien aikataulujen voimalla. Myös kumipyörillä kulkeva linja-autoliikenne on suurissa vaikeuksissa heti kun tulee lunta ja pakkasta alla -15 C (yleensä se normaali talvikeli Suomessa). Paljon muitakin esimerkkejä löytyy.
Mikäli tilanne olisi ollut tällainen Suomen Talvisodan aikana, ei kyseistä kahinaa olisi tarvinnut edes käydä. Joukkoja ei olisi saatu liikuteltua kun junat ja bussit seisovat, suurin osa aseista ei toimi jäätymisen takia jne jne....
Jollain ihmeellisellä tavalla se vaan tuntuu käsittämättömältä, ettei näin pohjoisessakaan osata ottaa enää talvea vastaan oikein. Aina se yllättää ja aiheuttaa hirmuisesti harmia sekä huolta.
Onneksi tässä ollaan jo pikkuhiljalleen kääntymässä kevättä ja kesää kohti. Selvisimme tästäkin talvesta. Hurraa, hurraa....


OH5KUY // ARi

Oma valokuva

Born: March 1965
Married with Leila
Other familymembers:
  • Sina (1991) girl 
  • Aapo (2007) Tibetan spaniel (!2013!)
  • Tapsa (2013) Hamster (!2014!)
  • Wiljo (1985) Turtle
 
Hamradio operator since 1991.
Using callsign: OH5KUY

Twitter