sunnuntai 29. joulukuuta 2024

Paluu pienoismallien pariin

Leopard A4 ja referenssimanuaalit 2024



 Vanhempia blogitekstejä vuosilta 2010 - 2014  selailleet tietävätkin, että noina vuosina rakensin useita pienoismalleja. Mallit olivat enimmäkseen avaruusaiheisia sekä tietysti erilaista panssarikalustoa esitteleviä kohteita. Venäläisiä panssariautoja käsitteleviä malleja tuli kierrätettyä jopa erilaisissa näyttelyissäkin, olihan tuo aihekokonaisuus hieman poikkeava noiden telaketjullisten mallien rinnalla.

Vuoden 2021 Ukrainan tapahtumien jälkeen, noiden "itäkalustoa" esittävien pienoismallien kysyntä näyttelykäyttöön ja muuhunkin koki melkoisen "inflaation". Niinpä itsekin poistin vitriinistäni kaikki vaunut arkistopakettiin odottelemaan mahdollisia uusia aluevaltauksia joskus tulevaisuudessa. Vain avaruusaiheet saivat jäädä muistoksi mallirakentelusta samoin kuin muutama iso sotilasfiguuri, joilla ei ollut kytköksiä Venäjän tai Neuvostoliiton armeijaan 😊 

Rakennusvälineet ja kemikaalit (maalit, lakat, sävytteet.....) tuli taltioitua aikoinaan sillä varauksella, jos joskus taas uudelleen kokeilisi - no, nyt tuli se "joskus" ja hyvä syy ottaa tarvikkeet esille. Joulutontut olivat näköjään olleet tarkkoina ja ihmetelleet tyhjentynyttä vitriiniä, joten laittoivat Pukin matkassa hieman yllättäen laadukkaan rakennussarjan saksalaisesta vaunukalustosta: Leopard A4. Vaunun mittakaava, 1:35, on myös se, jota aikoinaan tuli käytettyä mallien osalta.

Erilaista lähdemateriaalia kirjallisuuden ja nettilinkkien osalta on kertynyt aikojen saatossa melkoisesti, joten otin hyllystä nuo "tankkikuvastot" katsottaviksi mallin taustoittamiseksi ennen kuin varsinainen rakentelu sitten alkaa.

Tuossa Loppiaisen jälkeen olisi tarkoitus laittaa vireille tämä projekti, sillä näin "kaamoksen" aikana on aikaa puuhastella paremmin näiltä osin - kevään edetessä alkaa tuo luonto kutsua sitten enemmän luokseen 😁 Rakenteluhan ei ole mitenkään nopeaa, sillä normaalisti itseltäni vie reilu 1.5 kk ennen kuin vaunu on lähelläkään valmista: jokainen sadoista osista tulee käsitellä yksilöllisesti ja lopulta kun kaikki on kasassa tulee mallia vielä viimeistellä ns. säistämisellä ja mahdollisilla suojalakkauksilla ym. Mutta, ennen kuin päästään edes liimailemaan on kaikki paketin valurangat pestävä Fairyvedessä, jotta muoviosiin sitoutunut valurasva saadaan pois osista. Kyllä se tästä.

Laitellaan sivustolle infoja kun projekti etenee.

@ri

perjantai 27. joulukuuta 2024

Uutta tekniikkaa Mustolan sääasemalle

Vanha ja uusi sääasema 27.12.2024


 Juuri ennen joulupyhiä tapahtui tuo odotettu sääaseman hiljeneminen. Vuodesta 1997 käytössä ollut Davis Vantage Pro2 -sääaseman anturiosio ja etenkin sen lähetinmoduli hiljeni lopullisesti. Varaosia ei enää löydy, ainakaan kohtuuhinnalla, joten parempi oli päivittää asema uuteen asuun.

Davisin sääaseman osalta täytyy kyllä kehua sen kestävyyttä; asema ei ole tarvinnut kuin paristojen vaihtoa toimiakseen luotettavasti. Reilu 20 vuotta Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa, 24/7 periaatteella, on hyvä saavutus tekniseltä tuotteelta. Aikoinaan hankin kyseistä sääasemaa kolme sarjaa, joista yksi toimii edelleen Savonlinnan suunnalla ilman ongelmia ja toinen mökilläni,  Enonkosken suunnalla.

Mustolan aseman hiljenemisen myötä, myös säätietojen välittäminen arps.fi -verkkoon näiltä osin hiljeni, mutta siellä on säädataa hyvin ilman Mustolan asemaakin - varsinkin kun tuo ukkostutkakin siirtyi Enonkosken suunnalle.

Davisin asemien osalta laadun huomaa myös hinnassa kun katsoo nykyistä tarjontaa - toki jos kesto on edelleen tuota luokkaa, niin eihän siinä vuositasolla kovin isosta investoinnista ole kyse. Tällä kerralla ajattelin kyllä kokeilla hieman toisenlaista konseptia tuon sääaseman osalta - itse asiassa nyt kokoamani ja testaamani viritelmä on tarkoitus siirtää Enonkoskelle ensi keväänä, jos se näyttää toimivan hyvin täällä.

Nykyisellään tuollaisen "laadukkaan" sääaseman kokoaminen valmisosista eri toimittajilta tulee kokonaisuutena erittäin huokeaksi. Omassa koosteessani on näyttö ja näytön grafiikkaosat otettu MBX-sääasemasta (hinta alle 30 eur) ja langattomat anturit kolmelle kanavapaikalle; lämpötilaa ja kosteutta mittaavan anturin hinnaksi koteloituna jää n. 5 euroon! 

Sääaseman logiikkapiiriin ohjelmoidaan joku internetistä löytyvä Linux-koodin pätkä, jolla saadaan sitten arvot kätevästi näkyville ja mittaustulokset hallintaan. Tämä osuus ei maksa kuin vaivan, sillä koodit ovat vapaasti käytettäviä ohjelmistoja. Nykyisellään näiden vapaiden koodien muokkaaminenkin on helppoa ilman ohjelmointiosaamista, kun antaa keinoälyn (AI) hoitaa asia 😁 

Oma asemani tarkkailee oman pihan sää (wx) -arvojen lisäksi paikallisia arvoja Ilmatieteenlaitoksen mittapisteiltä. Aseman oma, pieni, keinoäly tekee myös kätevästi neljän vuorokauden ennusteen sään osalta. Noin viikon testailun jälkeen nuo ennusteet ovat osuneet lähes 100% oikeaan - 👍

Internettiin ei tällä kerralla lähetetä mitään, mutta oikeilla parametreillä aseman tietoja voi lueskella kyllä internetin välitykselläkin, sillä asemassa toimii oma WiFi, jolla se haistelee ulkopuolisten palveluntarjoajien säädataa. WiFi:n osalta olen toki sulkenut järjestelmää niin, ettei sen kautta ulkomaiset meteorologit pääse käsiksi sisäverkon laitteisiin 😎 Turvallisuus tämänkin IoT-laitteen osalta tärkeää.

Sääaseman historiadata tallentuu kätevästi pilvipalveluun, josta sitä voi käydä tarkastamassa jälkikäteen.

Katsotaan kuinka projektissa lopulta käy ja kunhan saadaan ne kunnon pakkaset ja helteet, niin nähdään onko anturit maineensa veroisia.

Hyvää loppuvuotta ja alkavaa.

@ri

torstai 26. joulukuuta 2024

Joulukilpailu 2024 - CW/RTTY

 

Joulukilpailu 26.12.-24 CW /80-40 mtr bandit


Vuoden viimeinen SM-osakilpailu käytiin näin perinteisesti joulunpyhinä, Tapaninpäivänä. Tällöinhän on hyvä hetki testailla mahdollisesti "Pukilta" saadut uudet radiot ja oheislaitteet, sekä tietysti parannella vielä pistetilannetta ja sijoitusta koko SM-osakilpailun osalta. 

Radiokelit kuulostivat melko hyviltä alabandeilla, 80 ja 40 metrin aaltoalueilla. Ehdin työskennellä kotimaisen puska-aseman (OH1MM/P) ennen kilpailun alkua testaillessani 80 metrin dipolin toimivuutta. Itse kilpailussa työskentelin saman aseman sitten toiseen kertaan.

Joulukilpailu käytiin myös CW-luokassa (sähkötys) ns. sprinttisäännöillä. Tämä tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että asema, joka kutsuu CQ:ta joutuu yhteyden pidettyään muuttamaan taajuuttaan vähintään 2 Hz. Näin kukaan ei valtaa itselleen yhtä (hyvää) taajuutta, vaan joutuu antamaan tilaa muillekin. Itsestäni tämä sprinttiosuus on mielenkiintoinen lisä vuoden SM-kilpailuihin. Tuossa RTTY-osiossa sitten ei sprinttisääntöä ole, mutta se toimii hyvin ilman sprinttiäkin 😁

CW-osiossa oli havaittavissa täysin uusia kutsuja kilpailuasemien joukossa - hienoa. Ensi kaudella kuultaneen vielä lisää uusia kutsuja, kun kilpailusäännöt ja luokat uusiutuvat. Itse odotan mielenkiinnolla sitä, minkälaisen nosteen saa tuo portable -luokka. Siinä yleensä on erittäin pienitehoisia asemia, jotka työskentelevät akkutehoilla ja monesti jopa maasto-olosuhteissa eli puskissa.

Kuvassa näkyy kolme asemaa Suomen rajojen ulkopuolelta. No, tämä on enemmänkin "optinen harha" sillä järjestelmä laskee tuon aseman lokaattorin (paikkannuksen) sen tiedon perusteella, jonka se löytyy tuolta QRZ.COM -palvelusta. Tässä kilpailussa nuokin asemat olivat kotimaassa, koska antoivat raportteihin ihan kotimaisen maakuntatunnuksen kertoimeksi kilpailuun.

Joulun kunniaksi tuli kilpailulokiin tunnin ajalta 24 yhteyttä - luonnollisesti. RTTY-osiossa tuli samassa ajassa peräti 14 yhteyttä, mikä yllätti hienosti 😃


Hyvää Uutta Vuotta 2025

de @ri // 73

perjantai 20. joulukuuta 2024

FreeData -verkosto laajenee, Atlantti ylitetty

 

FreeData 20.12.2024 / 13.30 UTC 14.093 MHz


Radiokelien ja toki myös asemien määrän myötä radioverkostot kasvavat. Tämä näkyy myös kehitteillä olevan FreeData (FD):n osalta. Kun perusasiat saadaan kuntoon, niin kiinnostus uutta "aaltomuotoa" kohtaan kasvaa. Ja jos asemia löytyy ja yhteyksiä syntyy, niin varmasti FD on aktiivikäytössä pitkään.

Tänään kokeilin 20 metrin FD-taajuutta ja yllätyksekseni USA:n itärannikolta asema vastasi kutsuuni. Signaaliraportitkin olivat ihan kelvolliset. Näin pääsin todistetusti FD:llä Atlantin ylitse 😁 Muutama muukin ylittäjä näkyy kartalla - onneksi.

7620 km Lappeenrannasta "Jenkkeihin" pikkutehoilla, FD:llä

XMAS es HNY !

@ri

perjantai 13. joulukuuta 2024

FT8 SM-sprint, osa 10

 

FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup

Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marraskuun osakilpailu meni ohitse, kun oli noita maanpuolustushenkisiä asioita hoidettavana juuri kyseisellä viikolla. Toki tuo 40 metrin (singleband) luokan voitto tuli jo varmistettua lokakuussa 😎

 Tällä kerralla työskentelin kilpailuasemia kotoa, Lappeenrannan suunnalta ruudusta KP41. Ennen kilpailun alkua tuo radiokeli kuulosti ihan hyvältä ja odotukset olivat korkealla. Pian kisan alettua huomasi, että signaalit eivät oikein "taipuneet" ja yhteyksien saaminen oli hieman nihkeää. Ei edes antennien vaihtaminen vaaka- ja pystypolarisaatioiden välillä tuonut tulosta. Osa kilpailuasemista kuului hyvin, mutta ne eivät syystä tai toisesta kuulleet kaakonkulman signaaleja.

Kaiken kaikkiaan kisalokiin tuli merkintä 12 asemasta - normaalistihan näitä on tarttunut lokiin n. 20 kpl. Mutta, hyvä niinkin.

Ensi vuodelle säännöt ja pistelaskut hieman muuttuvat, joten kilpailun luonne saanee hieman uudenlaista piristysruisketta. Suurin muutos koskeekin tuota osakilpailujen pistelaskua, joka siirtyy nykyisestä mallista ns. "Ranking" -pisteytykseen. Siinä osakilpailun voittaja saa 1000 pistettä ja kaikki muut osallistujat sijoituksensa mukaisessa suhteessa pisteitä. Eli jokaiselle jotain. Uudella systeemillä tästä sprinttikisasta onkin muodostumassa koko vuoden mittainen maratooni. Voittajat selvinnevätkin vasta vuoden viimeisen osakilpailun jälkeen eikä jo loppukesästä kuten nyt. Myös osakilpailujen määrä on kasvanut ensi kahteentoista (12), eikä ns. kesätaukoa kilpailussa ole. Tosin vain yhdeksän parasta osakilpailutulosta lasketaan kokonaispisteisiin.

Jännityksellä jäädään odottamaan vuoden 2025 HF- ja FT8-sprint -sarjojen käynnistymistä tammikuussa.

73 de @ri


maanantai 9. joulukuuta 2024

VARA:lla Islantiin

 

Contact: TF3EY (Islanti) - 5KUY (Lappeenranta) 9.12.24

VarAC-ohjelmistosta tuli juuri ennakkojulkaisu uudesta versiosta, joten pitihän sitä lähteä testailemaan. Kuten yleensä on uudessa versiossa koko joukko uusia toimintoja ja tietysti myös korjauksia vanhojen versioiden virheisiin.

28 MHz eli tutummin "kympin bandi" on jälleen mukavasti auki, eli signaalit heijastuvat hyvin. Asemia tuntui olevan, vaikka kukaan ei tahtonut vastata CQ-kutsuun (yleiskutsu). Onneksi ohjelmasta löytyy kätevä PING-toiminto, jolla voi tarkastaa sen kuuleeko vasta-asema omaa signaalia. Toki nykyään asian voi tarkastaa helposti myös internetistä, sillä kaikki verkostoon kytkeytyneet asemat näkyvät myös siellä.

Tuttu kotimaan yhteys (OH2LAK) näkyi ruudulla Islannin QTH:sta, joten ei muuta kuin yhteysavauspyyntö Islantiin - se onnistuikin hienosti. Islannissa oli sen verran mielenkiintoinen sää, että myrsky heitteli välillä antenneja niin, että operaattorin piti käydä välillä kohentamassa lankoja. Tämä ei haitannut yhteydenpitoa, sillä linkki oli päällä pienistä teknisistä ongelmista huolimatta. 

Kuten kuvasta näkyy olivat signaalit puolin ja toisin ihan hyvät, jopa erinomaiset.

@ri

sunnuntai 8. joulukuuta 2024

Internetin keskiössä - naurava postilaatikko ja äksyilevä pölynimuri

Mysteerireititin - osa internettiä ja kodin tietoturvaa

 IoT (Internet of Things) eli esineiden internet on tullut jäädäkseen ja kehittyy yhdessä tekoälyn (AI) kanssa kiivasta tahtia lähivuosina. Kaikki, mikä on uutta ja outoa saattaa tuntua pelottavalta. Niin myös nämä tekniset ratkaisut, jotka vaikuttavat arkeemme - joskus huomaamattammekin. 

Sosiaalista mediaa ja uutissivustojakin selatessamme törmäämme yhä enemmän ja enemmän kertomuksiin, jossa jokin kodin laite on yllättäen "herännyt henkiin" ja käyttäytyy hyvin kummallisella tavalla. Puhumattakaan, että televisio katseleekin meitä, sauna lämpiää itsestään, jääpakastin sulaa itsestään, sauna lämpiää itsestään, robottipölynimuri rupeaa häijyksi, ilmalämpöpumppu oikkuilee, ulkovalot sähköttävät jotain jne - onhan näitä. Pelottavaako - ehkä niinkin, mutta asiat kannattaa ennakoida ja välttää yllätyksiä.

Yhdistävä tekijähän näissä internetin haamulaitteissa on juuri tuo yhteys internettiin. Useissa arkisissakin kodin laitteissa ja järjestelmissä on nykyään jo mukana se "IoT-siru", joka mahdollistaa laitteen kytkeytymisen osaksi globaalia internettiä. Osa laitteista odottaa kiltisti koska omistaja kytkee sirun päälle tai antaa muutoin luvan kytkeytyä internettiin. Ja sitten on niitä laitteita, jotka heti virtaa saadessaan ilmoittautuvat internettiin.

Kaikki kodin laitteita yhdistää internetin suuntaa useimmissa tapauksissa juuri tuo kodin reititin, jonka kautta laitteet keskustelevat keskenään ja ovat yhteydessä internettiin. Reitittimeen ja sen toimintoihin kannattaakin uhrata hieman aikaa. Ja jos ei ymmärrä ihan kaikkia toimintoja, niin aina löytyy varmasti joku lähipiiristä, joka voi auttaa asiassa. Mielestäni myös internetpalvelujen tarjoajilla olisi velvollisuus järjestää opastusta ilman kustannuksia asiakkailleen.

Reitittimien osalta on laadittu pitkiä listoja asioista, jotka on hyvä tarkastaa ja muuttaa pois ns. oletusarvoista. Kodin peruskäyttäjän osalta pärjää hyvin kyllä muutamilla valinnoilla, jotka auttavat mahdollisissa ongelmatapauksissa.

  1. Reitittimen oletussalasana; tarkista ja vaihda. Mielellään vahva (13 merkkiä ja aakkosia/numeroita/erikoismerkkejä sekaisin). Ei missään tapauksessa laitteen Admin>System -salasanaparia pidä käyttää. Muitakin helposti arvattavia hallintasalasanoja on vielä käytössä. Onneksi uusissa laitteissa tuo salasana on jo ilman muuttamistakin vähintään tasoa välttävä. HUOM: älä missään tapauksessa käytä tässä samaa salasanaa mitä käytät muissa internetalustoilla: sähköposti ym.
  2. Huolehdi, että reitin saa tarvittavat päivitykset: joko automaattisesti tai sitten teet asennuksen omatoimisesti. Tärkeintä on se, että ne tulevat tehdyksi.
  3. Päivittämisen jälkeen tarkasta, että verkkotoiminnot vaikuttavat normaaleilta: selaimet toimivat ja etenkin WiFi:n osalta tulee tarkastaa, että aiemmin suojattu verkko on vielä päivityksen jälkeenkin suojattuna. Tämä on helppo tarkastaa vaikka mobiililaitteen verkkosymbolista WiFi:n osalta > lukkosymboli tulee olla päällä!
  4. Useimmissa reitittimissä on mahdollisuus ottaa käyttöön erillinen "vierasverkko"; ota se käyttöön ja kytke kaikki IoT -laitteet tähän verkkoon. Saavat toimia omassa verkossaan, eivätkä häiritse tai vakoile muita laitteita. Eivätkä tällöin myös osallistu tietämättä mihinkään kyberhyökkäykseen internetissä.
  5. Käynnistä reititin mielellään vähintään kerran kuukaudessa, jolloin reitittimeen pesiytynyt väärä koodi saadaan poistettua ja käynnistyessään reititin hakee viimeisimmät päivitykset itselleen.
  6. Reitittimen etähallinta tulee estää, jos ei sitä itse tarvitse toimissaan. Tämä avaa yhden vaarallisen portin kotiverkkoon, jota hyökkääjät osaavat varmasti hyödyntää tarvittaessa.
Omalta tietokoneelta on hyvä ottaa selainyhteys asetusten tarkastamiseen, koska tämä on yleensä se ainoa keino, jolla käyttäjä pääsee käsiksi reitittimen asetuksiin. Kun "palikat" ovat kohdillaan ei laitehallinnassa pitäisi näkyä mitään ylimääräisiä / outoja laitteita tai laitepareja ja toki ns. hiljaisena aikana ei verkossa pitäisi olla suurta liikennemäärää.

Joulu tuo perinteisesti koteihin uusia IoT -laitteita, joten nyt olisi jo hyvä hetki harjoitella tuon reitittimen osalta tekemään asioita oikein.

Tukena Joulun IoT-kaaosta odotellessa voi lukaista vaikka Traficomin ohjeita asiasta - suosittelen.

@ri

maanantai 2. joulukuuta 2024

Hälytyssireenejä kuulostelemassa - ALARM !

ALARM - (keinoälyllä luotu kuva)

 Tänään oli jälleen se päivä kuukaudesta kun valtakunnalliseen hälytysjärjestelmään liitettyjä hälytyssireenejä testattiin. Jatkossakin nämä testit tuleva ajoittumaan kuukauden ensimmäisiksi arkimaanantaiksi, klo 12.00. 

Hälyttimien testaamiselle on varmasti hyvä tilaus, kun katsoo noita erilaisia uhkia, joiden takia yleisiä varoituksia pitää antaa muuallakin kuin radiossa tai TV:ssä. Kotipaikkakunnalla tuo suurin vaaramomentti liittyy tuohon paikalliseen teollisuuteen, jossa käsitellään erilaisia kemikaaleja, jotka ilmaan päästessään voivat myrkyttää nopeastikin laajat alueet. Nopeus ja oikea suojautuminen onkin tuolloin valttia, jos jotain tapahtuu.

Kotipaikalla, Mustolan kaupunginosassa, jälleen kerran noiden hälyttimien kuuluminen oli hieman vaimeaa. Pontukselle ja Lauritsalaan sijoitetut sireenit kyllä kuuluivat, mutta niin heikosti, ettei sisätiloissa olisi saanut niistä mitään havaintoja. Harmi juttu sinänsä. Aikaisemmin lähin hälytin oli parhaalla paikalla tuossa kylän keskustan mäellä, koulun katolla. Se kyllä kuului hyvin ja jopa testatut puheviestit tulivat hyvin kuuluville.

No, testien tarkoitushan on varmasti seurata mahdollisia kuuluvuusongelmia ja tehdä tarvittavia toimenpiteitä asioiden parantamiseksi. 

Kuuluvuuksista varmaan voi raportoida suoraan paikallisille pelastusviranomaisille, erityisesti pelastuslaitoksen suuntaan. Ei kuormiteta 112-numeroa näillä ilmoituksilla. Olisi varmaan mainio asia, jos joku kehittäisi kännykkäsovelluksen, jolla voisi helposti raportoida hälytyksien kuuluvuudet😎 Näin tiedot kanavoituisivat samaan paikkaan käytettäviksi tilannekartoituksiin. Käyttäjiä varmasti tällekin sovellukselle löytyisi.

@ri

PS. Turvallista loppuvuotta ja alkavaakin....

lauantai 30. marraskuuta 2024

FreeData toimii ja kehittyy

 

OH1GPW <> OH5KUY (Lappeenranta - Turku)  7.058 Mhz 

FreeData -ohjelmisto päivittyi jälleen uusimpaan testiversioon viikolla, ja nyt viikonvaihteessa olikin sopiva hetki hieman katsastaa ohjelman toimivuutta, kun vasta-asemiakin oli tarjolla. Noin uudeksi "modeksi" aika moni kotimaan "hamssi" on jo löytänyt FreeDatan (FD) käyttöön. 

Näin kotimaan yhteyksissä on ollut käytössä hieman poikkeava 7.058 MHz taajuus. Normaalisti tuolla ohjelman asetuksissa tuo taajuus on 7.053 MHz. Mikäänhän ei estä toimimasta näin - onhan se helppoa kun tietää miltä "reiältä" nuo OH-asemat löytyvät.

Tänään testasin tuoreeltaan kuvatiedoston siirtoa välillä Turku - Lappeenranta (345 km) 7 MHz:lla. Vaikka tuo 7 MHz aaltoalue (40 metriä) kärsiikin aika paljon tuosta Ukrainan sotaan liittyvästä "kohinasta ja metelistä", löytyy sieltä vielä taajuuksia ja aikavälejä joilla toimia "rauhassa". Tänään tosin tälle OH-kanavallekin tuli liikennöinnin aikana taustalle venäläistä puhetta ja musiikki ym. taajuudelle kuulumatonta lähetettä. Tästä huolimatta kotimaan yhteys toimi, tosin  hieman "pomppuisesti", kuten ylimmän kuvan käyrä osoittaa. Pompuista huolimatta on hyvä huomata, että tuo tiedonsiirtonopeus ei paljoa pomppinut, vaan lähetetty kuva meni perille onnistuneesti.

Tästä on hyvä jatkaa ja uskoisin, että FD tulee löytämään tiensä vielä usean aseman ohjelmistovalikoimaan jatkossa.


73 // ARi

Kotimaan Freedata-asemat 30.11.2024 7MHz (QRG)

TESTI 2:

OH8CW <> OH5KUY (Oulu - Lappeenranta) 7.058 MHz

Ja hyvin tuntuivat tiedostot liikkuvan myös Oulun suuntaan (472 km).

...-.-

maanantai 25. marraskuuta 2024

Luontoa tarjolla selainikkunan kautta

 

Talvilintu – WWF:n Luontolive – WWF Suomi

Maailmalta löytyy lukuisia luontokohteita, joita voi tarkkailla "turvallisesti" omalta kotisohvalta internetselaimen selainikkunan kautta. Yleensä itseltä tulee suosittua kotimaisia kohteita, joita on mukavasti tarjolla: on norpille, lohikaloille, lintukohteille, lepakoille, siilille jne jne omia kuvalähetyksiä tarjolla pitkin vuotta - sesongin mukaan, luonnollisesti.

Näin talviaikaan parhaita kohteita varmaan ovatkin nuo talvilintujen ruokintapaikoille laitetut kamerat, kuten suosittu WWF:n talvilintukamera (kuvakaappaus tältä aamulta, 25.11.2024). Olen seurannut tapahtumia WWF:n ruokintapaikalla säännöllisesti. Siellä tuntuu vilskettä riittävän ruokintapisteellä ja toki samalla on ollut mahdollisuus tehdä hieman harvinaisempiakin havaintoja paikan vierailijoista. 

Tämän aamun komea vieras hieman yllätti, sillä maakotka oli perkaamassa saalistaan ruokintapisteen taustalla. Tämä ei tuntunut häiritsevän muita paikalla vierailevia lintuja. Olihan toki kotkalla jo saalis kynsissään, joten pelkoa ei siitä ollut.

Mukavaa on ollut myös havaita, että paikalla vierailee runsaasti taantuneita metsätiaisia, erityisesti hömö- ja kuusitiaisia. 

Tuo kuvan etualalla oleva tyhjä rasvamakkarateline olisi varmaan hyvä jo kohta täyttää, onhan se ollut tyhjillään kohta jo reilun viikon. No, ehkä seuraavan huoltokäynnin yhteydessä tuokin asia tulee hoidetuksi.

t. ARi

sunnuntai 17. marraskuuta 2024

VarAC tositoimissa 15.-16.11.2024

 WinLink -ohjelmiston tapaan saman VARA -modeemin päällä toimiva VarAC -ohjelmisto pääsi "tositoimiin" kuluvana viikonloppuna, osana valtakunnallista viestiliikenneharjoitusta. Melkoisen nopealla tempolla kokoonpantu harjoitus saatiin vietyä lävitse hienosti tuon valtakunnallisen WL-harjoituksen rinnalla.

Useat VarAC -operaattorit osallistuivat samalla kerralla molempiin harjoituksiin, mikä oli ihan hieno asia. Siinä missä WL -harjoituksessa asemamäärä oli 50, osallistui VarAC -harjoitukseen n. 20 radioasemaa. Hienot lukemat ja seuraavassa harjoituksessa todennäköisesti myös VarAC-asemien määrä tulee kohoamaan - uskoisin. Monet operaattorit varmasti hieman epäröivät olla mukana kahdessa eri harjoituksessa samaan aikaan, mutta ainakin itse totesin sen onnistuvat erittäin hyvin, jopa helposti. 

Yhdelläkin asemakokonaisuudella pärjää toki hyvin, mutta jos on mahdollisuutta niin toki kannattaa perustaa molemmille harjoituksille omat radioasemat. Tällöin kumpikin asema voi olla aktiivinen ja valmiudessa täydet 24 h / vrk.

Kotiaseman lisäksi perustin itse alakerran kellariin toisen aseman juuri VarAC-operointia varten. Tähän toimintaa löytyi radiovalikoimasta juuri asiaan sopiva pienen tehon (QRP) radio tarvittavine oheislaitteineen. Oma antenni radiolle toki tarvittiin, mutta siihenkin löytyi sopivat välineet kalustovarastosta: perinteinen SA-INT dipoli nousikin komeasti pihan ylle hoitamaan VarAC -liikennettä.

Pienestä n. 5 Watin tehosta huolimatta, asema kuului koko Suomessa hyvin ja sanomaliikenne ja jopa kuvatiedostot liikkuivat käytetyllä 3.5 MHz:n alueella hienosti. Tähän harjoitukseen osallistui myös ajoneuvoasemia, jotka saivat myös hienosti yhteyden asemaani harjoituksen aikana. Harjoitus jo tässä laajuudessaan osoitti, että VarAC -ohjelmistossa on paljon potentiaalia hoitaa erilaista kriisiviestintää normaalin radioamatööriliikenteen rinnalla.

Sisäverkkoon rakennetulla etäkäyttöratkaisulla tuo alakerran, suoja-asemassa oleva QRP -aseman operointi onnistui samanaikaisesti kuin varsinaisen pääaseman operointi WinLink -yhteyksien osalta.

73 / @ri

VarAC -yhteyksiä harjoituksen aikana.


QRP-asema toiminnassa 😎

VarAC ja WinLink asemat toiminnassa.

Dipolin haaran pääty 😁


Valtakunnallinen viestiliikenneharjoitus 15.-16.11.2024

 Vuoden toinen, valtakunnallinen viestiliikenneharjoitus pidettiin kuluvana viikonloppuna, 15-16.11.24. Tämä Pohjois-Karjalan Radioamatöörikerhon johtama harjoitus oli siis lajissaan vuoden toinen. Edellinen harjoitus pidettiin perinteiseen tapaan maaliskuussa.

Harjoituksessa harjoitellaan tilannetta, missä internetyhteydet ovat suuressa osin maata poikki. Osittain suorat radioyhteydet eivät ole mahdollisia yhteysetäisyyksistä, radiohäiriöistä ym. seikoista johtuen. Valtakunnan sähkönjakeluverkossa on häiriöitä ja osia valtakunnasta on joko kokonaan tai osittain ilman kiinteää sähköverkkoa. Viestiteknisesti asemat liikennöivät HF, VHF ja UHF -alueilla ja toteuttavat harjoituksen johdon käskemiä suoritteita viestiverkossa. Useimmilla asemilla on luonnollisesti kyky toimia ilman sähköverkkoa erilaisten akkujen ja muiden virtaratkaisujen osalta.

Harjoituksessa kuvattu tilannehan on erittäin vaativa viestiteknisesti, sillä aika suuri osa normaalista viestiliikenteestä kulkee sähköverkon tukemana erilaisia datakaapeleita pitkin. Nyt tuo väylä oli poikki, joten oli syytä siirtää kriittinen  liikenne radiotaajuuksille.

Vuosi vuodelta harjoitus on saanut enemmän ja enemmän osallistujia. Tässä harjoituksessa oli mukana yli 50 radioasemaa eri puolilta Suomea. Henkilöstöä harjoitukseen osallistui hieman alle sata (100). Kansainvälisen tilanteen huomioiden ja heräämiseen kotimaiseen kriisivalmiuteen myös viestitekniikan osalta, ovat varmasti vaikuttaneet osaltaan harjoituksen suosioon. Joukkoon mahtuu hyvin vielä mukaan ja seuraava harjoitus on taas maaliskuussa 2025. Siihen mennessä on hyvää aikaa harjoitella ja oppia tarvittavat tiedot ja taidot harjoituksen toimintojen osalta. 

Oma radioasemani oli tällä kerralla ihan kotikulmilla Lappeenrannassa. Heijastukset radioaalloilla suosivat, joten sanomaliikenne oli sujuvaa eikä päässyt takkuilemaan. Näinkin suuri ja laaja viestiverkko toimiakseen tehokkaasti vaatii kaikilta operaattoreilta malttia ja kykyä toimia verkon osana. Vuosien myötä ja harjoituksiin osallistumalla taidot kyllä kehittyvät - varmasti.

Harjoituksen ensimmäisinä vuosina taisi monilla operaattoreilla olla hieman sellaista kilpailumentaliteettiä, jolloin aseman toimivuus mitattiin lähetettyjen sanomien määrällä. No, tämähän on täysin väärä tapa arvioida tämän laatuista harjoitusta, jossa tärkeintä on sanoman saaminen perille. "Vain perille mennyt sanoma ratkaisee" on vanha totuus näissä asioissa. Kannattaakin siis ennemmin panostaa sanomien laatuun ja niiden toimittamiseen perille onnistuneesti. Sanoman osaltahan asia on täysin kunnossa vasta sitten kun asema saa kuittauksen perille menneestä sanomasta. Nyt pidetyssä harjoituksessa nuo kuittauksetkin alkoivat jo toimimaan odotusten mukaisesti.

Itselläni oli harjoituksen rinnalla toinenkin asema, joka osallistui erilliseen EMCOMM -harjoitukseen (Hätäviestintä), käytössä ensimmäistä kertaa VarAC -ohjelmisto. Tästä osuudesta enemmän erillisessä postauksessa.

Alla olevassa kuvassa (1) näkyy viestiliikenteen osalta "signaalijänteet"; kuten aikaisemminkin on todettava, olisi Pohjois-Suomessa vielä  tilaa asemille, mutta hyvä näinkin.

WinLink -yhteyksiä 15.-16.11.2024 (kuva 1)



73 / @ri


maanantai 11. marraskuuta 2024

Olisikohan jo aika aloittaa talvilintujen ruokinta ?

Rasvaa tarjolle eri muodoissaan
Terminen talvi on ottamassa otettaan, joten nyt on hyvä hetki aloitella talvilintujen ruokintaa. Pakkasjaksot ja kohta maahan satava lumipeite hankaloittavat talvehtivien lintujen ruoansaantia siinä määrin, että pienikin apu on paikallaan. 

Kauppojen tarjonta on tällä hetkellä, ruokintakauden alussa, parhaimmillaan. Mitään superuutuuksia hylyistä ei näytä löytyvän, mutta ei tarvitsekaan, sillä perinteisillä tuotteilla pärjää ihan hyvin. Toki halutessaan voi tehdä myös itse ns. omannäköisiä antimia linnuille esim. erilaisten rasvakakkujen muodossa. Tärkeää ruokinnan osalta onkin muistaa, että kerran aloitettua ruokintaa ei tulisi lopettaa ennen kuin kevät koittaa ruokaa löytyy jälleen luonnosta ilman erillistä tarjontaa. Linnut oppivat aika nopeasti hakemaan ruokansa sieltä missä sitä on tarjolla.

Itse aloitin tämän vuotisen ruokintakauden tänään, 11.11.2024. Tiaiset ovat jo käyneet pitkän aikaa kolkuttelemassa ikkunan karmeihin ja pelteihin,  joten nyt oli hyvä hetki alkaa tarjota hieman vaihtelua ruoan osalta. Aluksi  tarjolle rasvaa eri muodoissaan: rasvalauta sian silavalla ja erilaisia verkottomia talipalloja. Auringonkukkaakin tulee tarjolle, kunhan toimittaja saa toimitettua talvieränsä. Ja keltasirkkujen saapuessa Joulupyhien aikaan laitetaan sitten luonnollisesti kauraa ja muuta lyhde tarjolle. Eiköhän sitä näillä selvittäne kevääseen 😃

Kaikilla ei valitettavasti ole mahdollisuutta perustaa omaa talviruokintapaikkaa linnuille, jolloin vaihtoehdoiksi jäävät lähinnä julkiset, eri puistoihin ja metsiköihin perustetut ruokintapaikat tai sitten nykyään suosituksi tulleet "ruuturuokinnat", jolloin ruokintapaikan tapahtumia voi seurata omalta tietokoneen ruudulta vaikka WWF Luontoliven kautta.
 

Hyviä "haviksia" kaikille.


@ri

Valkoselkätikkakin tykkää ruokintapaikan tarjonnasta




Käpytikka on päivittäinen vieras ruokintapaikalla


sunnuntai 10. marraskuuta 2024

Viitosten Syysottelu - ja poika kotiin

 

Syysottelun TOP 3 2024

Suomen HF-kilpailusarjan kotikilpailu, Viitosten Syysottelu, käytiin Pyhäinpäivänä. Koska käytössä on automatisoitu kilpailulokien tarkastus ja lokien jättöönkin on varattu aikaa vain viikko, saatiin ennakkotulokset jo nyt.

Ennakkotulosten valossa tuo kotikilpailu meni hieman odotettua paremmin, sillä näyttäisi olevan tuo haluttu  ykkössija hallussa niin sähkötyksellä (CW) kuin kaukokirjoituksella (RTTY). Molemmat pienen tehon luokissa (LowPower).

Kilpailusta muodostuikin melkoisen jännittävä ja tiukka. Kärkisija (TOP 1) jaettiin samalla QSO eli yhteyksien määrällä. Ero muodostuikin kertoimilla, joita tässäkin kilpailussa edustavat maakunnat. Itse operoin Etelä-Savosta (ES). Onnistuin haarukoimaan ja työskentelemään kaksi maakuntaa (kerrointa) enemmän kuin toiseksi tullut asema, joten kärkipaikka tuli sitten viitosiin; tavallaan 😁

Siitä onkin jo vuosia kun on viimeksi saanut juhlistaa mestaruutta tässä kotikisassa. Oli hyvä, että rakensin tuon SIRAD-dipoliantennin kisaa varten. Se auttoi varmasti suuresti 3.5 MHz QSO-kertymässä.

@ri // 73


maanantai 4. marraskuuta 2024

Viitosten Syyskilpailu - suoritettu

 Pyhäinpäivänä oli kauden toiseksi viimeisen osakilpailun vuoro kotimaan "radioaalloilla" SSB, CW ja RTTY -aaltomuodoilla. Itse osallistuin tähän "kotikisaan" tällä kerralla nelospiirin puolelta, Enonkoskelta. Tätähän eivät kilpailun säännöt kiellä - onneksi. Kilpailua varten rakensin edellisissä kisoissa hieman hankalaksi kokemani 3.5 MHz:n bandille oman dipolin. Pienen harkinnan jälkeen rakensin perinteisen SAINT-mitoituksella valmistetun Inverted-V -dipolin. Tämän dipolin etuna on mm. se, että se säteilee myös langan päiden suuntaan - toisin kuin ammattimaisesti tehty varsinainen dipoliantenni. Antenni toimikin juuri niin hyvin kuin hieman haasteellisissa radiokeleissä tällä kerralla oli mahdollista. Aiemmista kisoista kuullut hieman hankalammatkin vasta-asemat vastailivat hyvin, ilman toistoja.

Kilpailun puheosuus (SSB) jäi tälläkin kerralla kokeilematta. Ei tuo puhe noin kilpailuteknisesti oikein tunnut kivalta - ehkä joskus jatkossa voisi tuotakin kokeilla jälleen. CW eli tutummin sähkötys on se "oikea" liikennöintimuoto mielestäni; toimii hyvin näin pienilläkin tehoilla ja hieman vaatimattomimmilla antenneillakin 😁

Tuossa CW-tulosten jälkianalyysissä (kuva 3) hämmästystä herättää hieman tuon OH3Z:n sijainti kaukana Venäjällä. Kyseessä on kuitenkin asema OH1NX Suomen Paimiosta; analyysiohjelma on vain jostain syystä päättänyt sijoittaa tuon kutsumerkin Venäjälle. Ei sen ihmeempää.

RTTY-osio kärsii edelleenkin osallistujapulasta, mikä on sangen hämmästyttävää. Useat asemat työskentelevät jo digimodeilla, joten kynnys siirtyä FT8:lta RTTY:lle ei ole kovinkaan suuri. No, FT8:lle on oma kilpasarjansa, jossa osallistujia ihan hyvin. Toivottavasti tuo FT8 ei syö RTTY:n osuutta HF-sarjan osalta jatkossa.

Seuraava, vuoden viimeinen, osakilpailu onkin sitten joulupyhinä, jolloin mennään ns. sprinttikisana HF-sarjaa.

73 de @ri

Syyskilpailun ennakkopisteet CW/RTTY (OH5FI) kuva 1



Syyskilpailu: RTTY (kuva 2)

Syyskilpailu: CW (kuva 3)

maanantai 21. lokakuuta 2024

FreeData - tieto liikkuu

 

FreeData - tiedostonsiirto (10 kt) OH5ZNZ<>OH5KUY 7 MHz

Silloin kun on radioaalloillakin hieman rauhallisempaa, ehtii testailemaan uusiakin asioita, vaikka FreeDataa (FD). Kuten jo aikaisemmassa postauksessa mainitsinkin tämä "tiedonsiirtoalusta" on ollut käytössä vasta joitakin kuukausia. Eli aika nuori, uusi sovellus tällä rintamalla. 

Ohjelman osalta eletään vielä ns. Beta-testausjaksoa, mutta toimivuutta löytyy jo aika hyvin. Vajaan parin kuukauden kokemuksella voisi sanoa, että parempaan suuntaa ollaan koko ajan menossa - tosin tuo tiedonsiirto tuntuu olevan hieman herkkää erilaisille häiriöille, mikä ei ole hyvä asia HF:llä (lyhyillä aalloilla). Kyseisellä taajuusalueellahan on operaattorien oman häiriön / häirinnän lisäksi myös aina läsnä nuo luonnon omat häiriöt auringon aktiivisuudesta riippuen.

Paikallisesti olen testaillut tiedonsiirtoa välillä Lappeenranta - Inkeroinen, jolloin matkaa linnuntietä tulee noin 85 km. Hieman haastava väli, sillä tuo pinta-aalto ei tahdo yltää ja avaruusaaltokin menee useimmiten ylitse. Tästä huolimatta pienillä säädöillä tämäkin yhteysväli saadaan kyllä toimimaan. 

Tänään vasta-asemalla (OH5ZN) oli käytössä ajoneuvon suurehko magneettiluuppiantenni ja minulla pystypolarisoitu R8-vertikaaliantenni, jotkut nimittävät sitä ongenvavaksi😁 Testissä käytettiin reilun 10 kt:n kokoista kuvatiedostoa. Kuten ylläolevasta kuvasta näkee data kulki, ihan vauhdikkaastikin, mutta toki 7 MHz (40 meriä) taajuudella oli hieman erilaisia häiriöitäkin näin päiväsaikaankin. Näistäkin selvittiin.

Testejä jatketaan ja toivotaan lisää kotimaisia testaajia jaksolle. FD:ssä on hyvää potentiaalia datansiirron osalta ja mikä parasta se on täysin vapaasti käytettävissä ilman lisensointeja tai muita kuluja.

@ri

73

sunnuntai 20. lokakuuta 2024

SM-rallin sprintit ja "poika" kotiin

"Pojat" rivissä

 
SM-tilanne kahdeksan (8) osakilpailun jälkeen


40 metrin eli 7 MHz "single band" luokan suomenmestaruus ratkesi yllättäen jo kauden kahdeksannessa osakilpailussa. Kauden viides osakilpailuvoitto varmisti jo tässä vaiheessa kautta, että SM-pokaalin saa käydä pokkaamassa tulevana kesänäkin liiton kesäleiriltä. Syyskuun hieman vaatimattomampi kolmas sija ei lannistanut vaan heti seuraavassa kisassa haettiin revanssia ja sitä tavoiteltua kärkisijaa, missä onnistuttiinkin. Samalla ratkesi siis tuo kokonaiskilpailun voitto jo tässä vaiheessa.

Vielä on kaksi osakilpailua jäljellä, joten kokonaispistesaldoa voi vielä parannella ja toki antaa muille kilpailijoille niitä arvokkaita pisteitä kokonaiskilpailuun. Tältä osin voikin ottaa jo hieman rennommin ja kokeilla vaikka uusia tekniikoita tulevaa kilpailukautta silmälläpitäen.

Kilpailut toki jatkuvat, mutta eri aaltomuodoilla: CW ja RTTY SM-sarjat ovat vielä kahta osakilpailua vaille valmiit. Seuraava ja kauden suurin koitos on Pyhäinpäivänä pidettävä "Viitosten syyskisa"; tavallaan eräänlainen kotikilpailu OH5-asemalle 😉 Itsellä on vielä hyvät mahdollisuudet päästä mitaleille molemmissa kilpasarjoissa tänäkin vuonna. Vuoden viimeinen kilpailu onkin sitten Jouluna, jolloin pidetään sarjan sprintti-kisa, jossa on omat haasteensa ja toki mahdollisuus vielä kasvattaa omaa pistepottia.

Mutta nyt ei muuta kuin näihin tunnelmiin.....


73 de @ri

maanantai 14. lokakuuta 2024

FreeData - uusi tulokas sähköisessä viestinnässä

 

FreeData (FD) yhteyksiä 13.10.2024

Radioaalloille tulla tupsahtelee tasaiseen tahtiin aina jotain uutta digitaalista aaltomuotoa. Äänikortit ja päätelaitteiden, tietokoneet, kehitys on mahdollistanut "digimodejen" kehittämisen.  Monissa ohjelmistoissa on jo niin paljon valittavia "modeja", että tavan käyttäjä menee aivan sekaisin niistä. Kaikille vaihtoehdoille tuskin löytyy edes vakituisia käyttäjiä. Suuri osa uusimmista modeista jääkin ns. testikäyttöön ja mahdollisiksi alustoiksi uusille innovaatioille. 

Erilaisilla aaltomuodoilla voi kuitenkin laajentaa niin omaa osaamista radiotyöskentelyssä. Osa modeista on tarkoitettu ns. "rätinpurentaan", jossa asemat ja operaattorit vaihtavat tietoja perinteiseen tapaan; hitaammin tai nopeammin - modesta riippuen. Toinen ääripää on sitten ne aaltomuodot, joissa yhteyden pituus on vain muutamia minuutteja maksimissaan ja tietokoneen vaihtavat kaiken tiedon keskenään operaattorin tunnuksilla; FT8 ja FT4 esimerkkeinä.

Puhtaasti tiedonsiirtoon keskittyvältä modelta vaaditaan erityisesti virheenkorjauskykyä ja toimintaa häiriöisissä ja heikoissakin signaaleissa. VARA-HF on tällä hetkellä se "markkinajohtaja" näiltä osin. Ohjelmisto toimii tiedonsiirrossa mm. kansainvälisessä WinLink-verkostossa, jossa sähköpostit ja tiedostot siirtyvät radiorajapinnalla pitkin poikin maapalloa. Vapaasti ladattavalla ilmaisversiolla pääsee kuka tahansa kokeilemaan VARA-modeemia. Pienellä lisenssimaksulla avautuukin sitten kokonaan uusi maailma tiedonsiirrossa noilta osin. Koska kyseessä on modeemi, ei se ole sidottu mihinkään yhteen ohjelmistoon, vaan sen päälle voidaan kehitellä uutta koodia tarpeen mukaan. Viimeisin VARA-modeemia hyödyntävä ohjelmisto lieneekin Israelilainen VarAC-ohjelmisto, joka on saavuttanut muutamassa vuodessa suositun aseman radioamatöörien keskuudessa. Ohjelmisto kehittyy koko ajan ja tarjoaa erittäin monipuoliset yhteysmahdollisuudet. Pelkän kommunikaation lisäksi ohjelmiston avulla siirtyvät "sähköpostit", sijaintitiedot, lyhytsanomat jne... Täällä OH-maassa (Suomi) on viime aikoina testattu ohjelmiston soveltumista myös ns. varaverkkojen toimintaan. Perinteisesti nuo "katastrofiverkot" rakentuvat vielä WinLink/VARA -alustalle maailmalla. Myös Suomen seuraava harjoitus marraskuussa pelaa WinLink/VARA -alustalla; toki testejä VarAC:n kanssa voi olla mahdollisesti mukana.

Viimeisin nousija digimodejen osalta, tiedonsiirtoon liittyen, on FreeData. Kuten nimestäkin voi hieman päätellä on kyseessä ns. "Open-source" -ohjelmisto, jota käyttäjät voivat vapaasti käyttää ja jopa kehittää. Ohjelmisto ei luonnollisesti vaadi mitään lisensointia tai muuta rekisteröintiä käytettäessä. FreeData (FD) on vielä testausvaiheessa, mutta sen suorituskyvystä saa jo aika hyvin selvän. Ohjelmisto käyttää tiedonsiirrossa Codec2 -aaltomuotoa muista poiketen. Ohjelmisto tarjoaa luonnollisesti mahdollisuuden siirtää tiedostoja sekä ns. chat-toiminnot operaattorien kesken. 

Alusta FD:n osalta on nyt luotu, joten katsotaan mitä se jatkossa tuo tullessaan. Itse seuraan mielenkiinnolla ohjelmiston kehitystä ja pyrin pitämään oman FD-majakan päällä aina kun mahdollista.

73 de @ri

perjantai 11. lokakuuta 2024

Vapaapäivä radioaalloilla

Blackout - punaisena palaa maisema 😎

 Avaruus ja erityisesti aurinko on suonut radioharrastajille vapaahetkiä radioiden ääreltä - harvinaista herkkua hm....😉 Toki viestimiä ei tarvitse eikä kannata aivan kokonaan sulkea, sillä "BlackOuttien" sekaan voi mahtua mielenkiintoisia signaaleja - eikä kaikki liikenne luonnollisesti ole vain lyhytaaltoalueella (HF).

Joka tapauksessa harvemmin tuo lyhytaaltoaluekaan on ollut näin hiljainen - jopa ajankuvaan kuuluva sotilasliikenne ja sen tuomat häiriöt ovat aika vaimeita. Pari päivää eteenpäin ja tilanne on varmasti toinen; päästään ihmettelemään hyviä yhteyksiä etenkin korkeilla HF-taajuuksilla näin auringonpilkkumaksimin aikaan.

73 de ARi


Heijastukset ovat aika kateissa 😁


FT8 SM-sprint, osa 8

FT8 -yhteyksiä 9.10.2024 / SM-cup

 Lokakuun SM-osakilpailu FT8-aaltomuodolla käytiin suunnitellusti keskiviikkona 9.10 klo 18-19 SA (Suomen aikaa). Ennakkoasetelmat kilpailuun oli erityisen mielenkiintoiset, jopa jännittävät: kilpailukausi on loppusuoralla ja viimeisistä cup-pisteistä taistellaan. Lisäjännitystä kilpailuun toi auringon hieman "oikkuileva" käyttäytyminen kisapäivänä ja sen aattona. Aurinkomyrskyt ja revontulet eivät ennustaneet mitään hyvää alabandien, 80/40 metriä, heijastuksille. Tämän lisäksi oli illalle luvattu kunnon syysmyrsky, mutta onneksi ilman salamoita.

Enonkoskelle kuului kaikista ennustuksista huolimatta lähes samat asemat kuin kuukautta aikaisemminkin. Signaalitasotkin olivat ihan hyvät. 18 asemaa tuli tälläkin kerralla lokiin, joista yksi työskenneltiin varmuuden vuoksi kahdesti; itse kilpailuun siis vain 17 uniikkia yhteyttä 7 MHz:lla.

Illan mittaan noussut myrskytuuli eikä aurinkokaan vienyt signaaleja, mutta myrskyn aiheuttama sähkökatko tuli sitten hieman sotkemaan kuvioita. Onneksi valtakunnan verkon sähköt katkesivat vain 3 minuuttia ylitse kilpailun päätöksen, juuri kun olin viimeistelemässä ja tallentamassa kilpailun tuloksia tietokantaan. UPS-varmistus varavirran osalta pelasti myös tilanteen noilta osin  ja tiedot tulivat tallennetuiksi oikein. 

Sähkökatkon pituus tällä myrskyllä oli reilu 18 tuntia, joten samalla tuli testattua myös puheradioverkon toimivuutta Savonlinnan suunnalle. Hyvin toimi yhteydet käsiradiolla Savonlinnan keskussairaalan toistimelle.

Vielä on kaksi osakilpailua jäljellä tälle kaudelle. Niitä odotellessa.


@ri // 73

keskiviikko 9. lokakuuta 2024

Aktiivista ilmailua ja "rajarikkomuksia"

Sukhoi Suomen ilmatilassa 10.10.2024

 Tänään onkin ollut tavallista mielenkiintoisempi ilmailupäivä seurattavana. Aamupäivällä seurattiin Ruotsin signaalitiedustelukoneen lentoa niin kartalla, FR24 -palvelussa, kuin ulkosalla tähystellen. Tähystelyn lomassa päästiin kummastelemaan kun ilmavoimien hävittäjät kävivät tekemässä matalakaarron lähes oman QTH:n (sijainti) yllä. Nämä eivät luonnollisestikaan näkyneet FR24:n sivustolla.

FR24:n sivustolla huomio kiinnittyi kuitenkin venäläiseen ilma-alukseen, joka oli aivan Suomen rajan tuntumassa ja jatkamassa matkaa rajan ylitse. Palveluun ilmoitettu tai ilmoittautunut venäläinen Sukhoi Superjet 100-59B -lentokone näytti lopulta ylittävänkin rajan Imatran kohdilla ja jatkaneen matkaan Suomen puolella pohjoisen suuntaan. 

Ensivaikutelmana asialle oli tulkita lentokone ns. "valemaaliksi", koska tietojen mukaan tuo lentokorkeuskin oli vain 15 metriä! Lisäksi ilma-alus oli seurattavissa vain n. puolen tunnin ajan - eli poistui kartalta yhtä yllättävästi kuin sinne ilmaantuikin. Mikäli kone olisi lentänyt Suomen ilmatilassa tai peräti laskeutunut Immolan lentokentälle, siitä olisi varmaan jo kerrottu uutisissa. Siis "haamu" mikä "haamu" 😁


@ri


lauantai 5. lokakuuta 2024

Varautumista radioverkkojen parissa

 Silloin kun internet kaatuu ja sähköt katkeavat, alkaa tuo kommunikointi ilman lähettiyhteyksiä olla hieman hankalaa. Postin kirjettäkin saa perustilanteessa odotella liki viikon, vaikka sen laittaisi ensimmäisessä luokassa liikkeelle. Tässäkin tilanteessa tulee apuun radiotaajuuksilla toimiva verkko, jossa tieto siirtyy eri aaltomuodoilla ja taajuuksilla vaikka maapallon ympäri, valon nopeudella.

Tässä viikonvaihteessa, 4.-6.10.2024, joukko kotimaisia radisteja kokeilee hieman laajemmassa mittakaavassa sanomaliikennettä radiotiellä: käytössä on muista harjoituksista tuttu tietokoneeseen asennettava VARA-modeemi ja nyt ensimmäistä kertaa harjoituksessa VarAC -ohjelmisto tiedon välittämiseen. Tämä Israelissa koodattu ohjelma on ollut jakelussa jo useita vuosi ja sen suosio kasvaa vuosi vuodelta myös radioamatöörien keskuudessa. Yhdessä Espanjasta tulevan VARA-modeemin kanssa ne muodostavatkin hyvä parivaljakon tiedonsiirrossa ja muussakin yhteydenpidossa.

VarAC-asemat 5.10.2024 5 MHz taajuudella klo 14 SA

Harjoitus on jo heti alkuunsa osoittanut, että hyviä "linkkijänteitä" viestiliikenteelle saadaan muodostettua pitkin, poikin Suomea. Viestit kulkevat myös hieman huonommissakin radiokeleissä ja jopa jonkinasteisen häirinnänkin alla.

Seuraava vielä isompi harjoitus on sitten marraskuun puolivälissä, jolloin MPK:n johdolla pidetään sanomaverkkoa yllä WinLink ja VARA -sovellusten avulla. 

VarAC -asemat 6.10.2024 klo 19 SA



@ri

Pula-Ilmari taivaalla jälleen

 

Pula-Ilmari V matkalla, 5.10.2024


Pula-Ilmari V -ilmapallo osana radioamatöörien viestintäpallotoimintaa lensi jälleen tänään, 5.10.2024. Edellisestä lennosta olikin jo aikaa, sillä se tapahtui 12.7.2008. Toki tässä välissä on lennelty myös. Siitä on pitänyt huolen Hämeenlinnan radioamatöörikerhon (OH3AA) "palloaktiivinen" tiimi.

Järjestysnumeroltaan viidennen Pula-Ilmarisen lennon toteuttajina toi Viitasaaren radioamatöörikerho (OH6AAD). Pallon hyötykuormana lennolla oli HORUS v2 -majakka, APRS -majakka, CW-majakka sekä puhetoistin (transponderi), joka kuunteli VHF:llä ja lähetti UHF:llä. Pääosa signaloinnista suoritettiin 433 MHz eli 70 cm:n taajuusalueella.

Pallon lähetys onnistui ilmeisesti suunnitelmien mukaisesti klo 10 SA (Suomenaikaa). Itse kuulin pallon heti kohta lähettämisen jälkeen Enonkoskella, mutta ensimmäinen HORUS-majakan paketti tuli koodattua auki vasta klo 10.15, jolloin pallo oli 3700 metrin korkeudessa. Myös osana hyötykuormaa ollut CW (sähkötys) -majakka kuului heti alusta pitäen. 


Pula-Ilmari V (OH6HAB) by OH6AAD

Tuulet suosivat ilmeisen hyvin ja pallo matkasi tasaista tahti kohti itää ottaen samalla korkeutta. Maksimikorkeudeksi tällä kerralla tuli reilut 22 000 metriä, mikä on oikein hyvä. Pallokaan ei ehtinyt itärajan ylitse vaan tuli hallitusti maahan Pohjois-Karjalan alueella lähellä Polvijärveä.

Viimeisen majakkasignaalin (HORUS) asemani rekisteröi klo 12.04, jolloin lentokorkeutta oli enää 1145 metriä ja etäisyyttä omaan asemaani n. 90 km. Sähkötysmajakka kuului vielä hetken ajan senkin jälkeen kun pallo oli jo radiohorisontin alapuolella reilusti.

Pula-Ilmarin taival APRS-palvelussa.

Varjot auki, on aika tulla alas - vielä on matkaa maanpinnalle. Partiot myös matkalla noutamaan Ilmarin kotiin.


73 // ARi


lauantai 21. syyskuuta 2024

Radioamatööritoiminta, uhka vai mahdollisuus ?

Itä-Savo -lehti; etusivun juttu 21.9.2024

 Tämän aamun Itä-Savo -lehteä, eli "Itukkaa" silmäillessä silmille syöksyi etuaukeaman iso otsikko "Radioamatöörin masto venäläisten mökkikylässä Savonrannalla herättää huolta" Ukrainan kriisin eskaloitumisen jälkeen olenkin pohtinut, koska nämä venäläisten radioamatöörien asemat alkavat kiinnostaa yleisöä ja turvallisuusviranomaisia. 

Asiaa pohdittaessa on hyvä muistaa, että kaikki tiedossa olevat venäläiset RA-asemat Suomessa toimivat laillisesti eli asemaluvat ovat kunnossa. Toimintojenkin osalta uskoisin asemien toimivan aivan lupaehtojen ja radioamatöörimääräysten mukaisesti. Itse tunnen useita Suomessa operoivia venäläisiä radioamatöörejä, eikä heidän toiminnoissaan ole ollut koskaan mitään huomautettavaa - päinvastoin. Tänä päivänä useat noista asemista ovat joko tyhjillään tai muutoin vajaakäytöllä, koska venäläisten kulkemista on rajoitettu ymmärrettävistä syistä.

Vaikka useilla venäläisillä radioamatööreillä on vahva sotilaallinen tausta ja kyky toimia radioaalloilla erittäin hyvä, on aika epätodennäköistä, että Suomeen perustettuja ns. "mastoasemia" käytettäisiin jollain tavoin tiedusteluun tai häirintään. Häirintäasemat on helppo paikantaa ja saada teknisillä toimilla hiljaisiksi (QRT) ja tuohon kuuntelutiedusteluun ei tarvitse kyllä mastoasemaa. Se voidaan hoitaa turvallisesti rajan toiseltakin puolelta tai sitten ihan vaan liikkuvasta autoasemasta sopivilla välineillä.

On hienoa, että asiasta keskustellaan ja otetaan tämäkin puoli asiasta esille julkisessa keskustelussa. Tosin kun katsoo kommentteja tähänkin uutisointiin liittyen, voi vain arvailla kuinka tuntemattomasta harrasteesta oikeastaan onkaan kyse radioamatööritoiminnan osalta. Toivottavasti lehtijuttuun saadut faktat hieman helpottavat niiden lukijoiden olotilaa, jotka epäilivät asemaa käytettävän häirintään tai "vakoiluun". On myös hyvä muistaa, että radioamatööritoimintaan ei kuulu uskonnolliset eikä poliittiset aiheet kuten ei myöskään kaupustelu radioaalloilla.

Itselläni on ollut reilu 20 vuotta vastaavanlainen asema Enonkoskella, vain reilu 20 km linnuntietä Savonrannan asemasta. Sen käytön suhteen ei toivottavasti ole herännyt ohikulkijoilla epäilyksiä, vaikka masto on suuri ja alueella on paljon erilaisia antenneja. Ehkäpä alueella liehuva suomenlippu ja mastokilpenä oleva vanha rajamerkin leijonavaakuna ovat saaneet ohikulkijat vakuuttumaan aseman tarkoitusperistä 🤔



RA-masto, Enonkoski, ruudussa KP42je

73 / @ri

maanantai 16. syyskuuta 2024

Sumua ja Tropoa VHF-rintamalla

 

Sadepäivän jälkeen - aamusumut 16.9.2024

Kesän kääntyessä väistämättä syksyisempään suuntaan tulevat syksyn "elementit" myös luontoon. Yksi näistä hienoista ilmiöistä on aamu-usvat tai -sumut, miten vaan. Lentoliikenne ja muukin navigointi ei tästä ilmiöstä luonnollisestikaan tykkää. Radiosignaalien harrastajalle tilanne onkin sitten aivan toinen. Syysusvaiset aamut ennustavat useimmiten hienoa "Tropo-keliä", jossa VHF-alueen signaalit etenevät aivan poikkeuksellisella tavalla. Radiohorisontti ei enää rajoita signaalien etenemistä, vaan ne heijastuvat ilmakehän kerroksista, kuuluen näin normaalia paljon kauempana.

Voimakas Tropokeli näkyy TV:n katselijoillekin, antenniverkossa, kuvan laadun pikselöitymisenä tai puuttumisena kokonaan. Signaalin heiketessähän nämä uudet digi-TV:t kadottavat koko signaalin, toisin kuin perinteisessä analogisessa verkossa toimittaessa. Tuolloin kuvaan tuli signaalin muuttuessa kohinaa ja lisääntyviä varjokuvia - harvoin kuva katosi kokonaan. Nykyään hyvän Tropokelin aikana onkin mahdollisuus nähdä TV-lähetyksiä normaalia kauempaa tai kuulla hieman oudompia radiolähetyksiä tutuilla taajuuksilla.

Radiotiellä tuo Tropo näkyy myös APRS-verkostossa, jossa asemat lähettävä paikkatietoja ja muita infoja 144.800 MHz:n taajuudella. Myös radioamatöörien toistiverkko kuuluu toisinaan jopa valtakunnallisesti: Itä-Suomesta voidaan ottaa yhteyttä Länsi-Suomessa olevaan toistimeen tai sitten kun avaussignaalin lähettää radiotiellä, kuulee kuinka moni toistin avautuu samanaikaisesti; aina ei välttämättä tule tietäneeksi minkä toistimen kautta oma signaali menee. Normaalistihan tuolla APRS-ikkunassa näkyy vain joitakin kymmeniä asemia, mutta tropoaamuina määrä voi nousta helposti useisiin kymmeniin, jopa satoihin kun Skandinavian asemat alkavat kuulumaan asemaverkossa.

Aamutropon jälkeen asemamäärä lisääntyy huimasti!

73 // @ri

perjantai 13. syyskuuta 2024

FT8 SM-sprint, osa 7

FT8-yhteyksiä 11.9.2024 / SM-cup

Vuoden seitsemäs FT8-osakilpailu käytiin keskiviikkoiltana, hämärän alkaessa jo laskeutua maisemaan. Ennen kilpailun alkua sai hieman jännittää ehtiikö auringon purkaukset vaikuttamaan radiokeleihin negatiivisella tavalla. Ennusteissa oli lupailtu "Minor Blackout". 

Tästä pelosta selvittiin, sillä aurinkotuulet pääsivät maapallolle hieman myöhemmin, mikä näkyikin sitten hienoina revontulina jälleen kerran. Syyskuinen, lähes helteinen kesäkeli ei sotkenut operointi. Käyttämäni 7 MHz (40 metriä) taajuusalue oli hyvässä vedossa koko kilpailutunnin ajan. Hyvä radiokeli näkyi voimakkaina signaaleina kilpailuohjelman vesiputousnäytöllä ja osa kilpailuasemista tuli ns. plussasignaaleilla (599++).

Kilpailun tuoksinassa sain käytännössä kaikkiin asemiin, jotka kuulin myös yhteyden. Kaikkiaan yhteyksiä kertyi 17 kpl (QSO). Asemia oli varmasti jokunen enemmänkin, mutta ne saattoivat olla suurimman osan ajasta toisella kilpailutaajuudella, 3.5 MHz (80 metri).

Seuraava otanta onkin sitten lokakuussa, ja voisi olettaa radiokelien vain paranevan, vaikka yllätyksiin on hyvä varautua. Onneksi tuo keli on näin kansallisella tasolla kaikille sama.

@ri

Heijastukset 11.9.2024 klo 19.00 SA


sunnuntai 25. elokuuta 2024

Stratosfääripallon seurassa jälleen

 

Hämeenlinnan Radioamatöörikerho (OH3AA) on tullut tunnetuksi erityisesti stratosfääripallojen lennättämisestä. Vahvaa osaamista asian osalta päästiin jälleen tänään todistamaan, kun kerhon perinteisen "Rompepäivän" ohjelmassa oli jälleen tuttu pallon lennättäminen. Tosin tällä kerralla asian osalta oli hieman epävarmuutta, koska luvatut tuulilukemat olivat melkoisia. Onneksi sopiva tuulirako löytyi eikä vettäkään sadellut, niin saatiin pallo jälleen ilmoille ihmeteltäväksi.

Enonkosken horisontissa pallon majakka ja telemetrialähete alkoivat kuulua, kun pallo oli noussut noin 7000 metrin korkeuteen. Tämän jälkeen pallo olikin kuuluvilla lähes maahansyöksyyn saakka n. 2 tuntia myöhemmin. Korkeimmillaan pallo kävi 30 066 m korkeudessa. Kaikki dataliikenne pallolta toimi 432 MHz eli 70 cm:n radiotaajuudella.

Hämeenlinnasta lähetetty pallo löysi maankamaran Pieksämäen läheltä. Oma asemani oli viimeiseen palloin ilmoittamaan sijaintiin vain 88 km:n päässä. Ei osunut ihan kohdille 😂




HORUS ja APRS -data kuuluvilla; sijainti kartalla.

Parhaimmillaan 11 asemaa raportoin pallon telemetriaa!



Laskuvarjo avattu ja pallo valmis laskuun! Oma sijaintini vihreässä täpässä.

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...