maanantai 11. marraskuuta 2024

Olisikohan jo aika aloittaa talvilintujen ruokinta ?

Rasvaa tarjolle eri muodoissaan
Terminen talvi on ottamassa otettaan, joten nyt on hyvä hetki aloitella talvilintujen ruokintaa. Pakkasjaksot ja kohta maahan satava lumipeite hankaloittavat talvehtivien lintujen ruoansaantia siinä määrin, että pienikin apu on paikallaan. 

Kauppojen tarjonta on tällä hetkellä, ruokintakauden alussa, parhaimmillaan. Mitään superuutuuksia hylyistä ei näytä löytyvän, mutta ei tarvitsekaan, sillä perinteisillä tuotteilla pärjää ihan hyvin. Toki halutessaan voi tehdä myös itse ns. omannäköisiä antimia linnuille esim. erilaisten rasvakakkujen muodossa. Tärkeää ruokinnan osalta onkin muistaa, että kerran aloitettua ruokintaa ei tulisi lopettaa ennen kuin kevät koittaa ruokaa löytyy jälleen luonnosta ilman erillistä tarjontaa. Linnut oppivat aika nopeasti hakemaan ruokansa sieltä missä sitä on tarjolla.

Itse aloitin tämän vuotisen ruokintakauden tänään, 11.11.2024. Tiaiset ovat jo käyneet pitkän aikaa kolkuttelemassa ikkunan karmeihin ja pelteihin,  joten nyt oli hyvä hetki alkaa tarjota hieman vaihtelua ruoan osalta. Aluksi  tarjolle rasvaa eri muodoissaan: rasvalauta sian silavalla ja erilaisia verkottomia talipalloja. Auringonkukkaakin tulee tarjolle, kunhan toimittaja saa toimitettua talvieränsä. Ja keltasirkkujen saapuessa Joulupyhien aikaan laitetaan sitten luonnollisesti kauraa ja muuta lyhde tarjolle. Eiköhän sitä näillä selvittäne kevääseen 😃

Kaikilla ei valitettavasti ole mahdollisuutta perustaa omaa talviruokintapaikkaa linnuille, jolloin vaihtoehdoiksi jäävät lähinnä julkiset, eri puistoihin ja metsiköihin perustetut ruokintapaikat tai sitten nykyään suosituksi tulleet "ruuturuokinnat", jolloin ruokintapaikan tapahtumia voi seurata omalta tietokoneen ruudulta vaikka WWF Luontoliven kautta.
 

Hyviä "haviksia" kaikille.


@ri

Valkoselkätikkakin tykkää ruokintapaikan tarjonnasta




Käpytikka on päivittäinen vieras ruokintapaikalla


sunnuntai 10. marraskuuta 2024

Viitosten Syysottelu - ja poika kotiin

 

Syysottelun TOP 3 2024

Suomen HF-kilpailusarjan kotikilpailu, Viitosten Syysottelu, käytiin Pyhäinpäivänä. Koska käytössä on automatisoitu kilpailulokien tarkastus ja lokien jättöönkin on varattu aikaa vain viikko, saatiin ennakkotulokset jo nyt.

Ennakkotulosten valossa tuo kotikilpailu meni hieman odotettua paremmin, sillä näyttäisi olevan tuo haluttu  ykkössija hallussa niin sähkötyksellä (CW) kuin kaukokirjoituksella (RTTY). Molemmat pienen tehon luokissa (LowPower).

Kilpailusta muodostuikin melkoisen jännittävä ja tiukka. Kärkisija (TOP 1) jaettiin samalla QSO eli yhteyksien määrällä. Ero muodostuikin kertoimilla, joita tässäkin kilpailussa edustavat maakunnat. Itse operoin Etelä-Savosta (ES). Onnistuin haarukoimaan ja työskentelemään kaksi maakuntaa (kerrointa) enemmän kuin toiseksi tullut asema, joten kärkipaikka tuli sitten viitosiin; tavallaan 😁

Siitä onkin jo vuosia kun on viimeksi saanut juhlistaa mestaruutta tässä kotikisassa. Oli hyvä, että rakensin tuon SIRAD-dipoliantennin kisaa varten. Se auttoi varmasti suuresti 3.5 MHz QSO-kertymässä.

@ri // 73


maanantai 4. marraskuuta 2024

Viitosten Syyskilpailu - suoritettu

 Pyhäinpäivänä oli kauden toiseksi viimeisen osakilpailun vuoro kotimaan "radioaalloilla" SSB, CW ja RTTY -aaltomuodoilla. Itse osallistuin tähän "kotikisaan" tällä kerralla nelospiirin puolelta, Enonkoskelta. Tätähän eivät kilpailun säännöt kiellä - onneksi. Kilpailua varten rakensin edellisissä kisoissa hieman hankalaksi kokemani 3.5 MHz:n bandille oman dipolin. Pienen harkinnan jälkeen rakensin perinteisen SAINT-mitoituksella valmistetun Inverted-V -dipolin. Tämän dipolin etuna on mm. se, että se säteilee myös langan päiden suuntaan - toisin kuin ammattimaisesti tehty varsinainen dipoliantenni. Antenni toimikin juuri niin hyvin kuin hieman haasteellisissa radiokeleissä tällä kerralla oli mahdollista. Aiemmista kisoista kuullut hieman hankalammatkin vasta-asemat vastailivat hyvin, ilman toistoja.

Kilpailun puheosuus (SSB) jäi tälläkin kerralla kokeilematta. Ei tuo puhe noin kilpailuteknisesti oikein tunnut kivalta - ehkä joskus jatkossa voisi tuotakin kokeilla jälleen. CW eli tutummin sähkötys on se "oikea" liikennöintimuoto mielestäni; toimii hyvin näin pienilläkin tehoilla ja hieman vaatimattomimmilla antenneillakin 😁

Tuossa CW-tulosten jälkianalyysissä (kuva 3) hämmästystä herättää hieman tuon OH3Z:n sijainti kaukana Venäjällä. Kyseessä on kuitenkin asema OH1NX Suomen Paimiosta; analyysiohjelma on vain jostain syystä päättänyt sijoittaa tuon kutsumerkin Venäjälle. Ei sen ihmeempää.

RTTY-osio kärsii edelleenkin osallistujapulasta, mikä on sangen hämmästyttävää. Useat asemat työskentelevät jo digimodeilla, joten kynnys siirtyä FT8:lta RTTY:lle ei ole kovinkaan suuri. No, FT8:lle on oma kilpasarjansa, jossa osallistujia ihan hyvin. Toivottavasti tuo FT8 ei syö RTTY:n osuutta HF-sarjan osalta jatkossa.

Seuraava, vuoden viimeinen, osakilpailu onkin sitten joulupyhinä, jolloin mennään ns. sprinttikisana HF-sarjaa.

73 de @ri

Syyskilpailun ennakkopisteet CW/RTTY (OH5FI) kuva 1



Syyskilpailu: RTTY (kuva 2)

Syyskilpailu: CW (kuva 3)

maanantai 21. lokakuuta 2024

FreeData - tieto liikkuu

 

FreeData - tiedostonsiirto (10 kt) OH5ZNZ<>OH5KUY 7 MHz

Silloin kun on radioaalloillakin hieman rauhallisempaa, ehtii testailemaan uusiakin asioita, vaikka FreeDataa (FD). Kuten jo aikaisemmassa postauksessa mainitsinkin tämä "tiedonsiirtoalusta" on ollut käytössä vasta joitakin kuukausia. Eli aika nuori, uusi sovellus tällä rintamalla. 

Ohjelman osalta eletään vielä ns. Beta-testausjaksoa, mutta toimivuutta löytyy jo aika hyvin. Vajaan parin kuukauden kokemuksella voisi sanoa, että parempaan suuntaa ollaan koko ajan menossa - tosin tuo tiedonsiirto tuntuu olevan hieman herkkää erilaisille häiriöille, mikä ei ole hyvä asia HF:llä (lyhyillä aalloilla). Kyseisellä taajuusalueellahan on operaattorien oman häiriön / häirinnän lisäksi myös aina läsnä nuo luonnon omat häiriöt auringon aktiivisuudesta riippuen.

Paikallisesti olen testaillut tiedonsiirtoa välillä Lappeenranta - Inkeroinen, jolloin matkaa linnuntietä tulee noin 85 km. Hieman haastava väli, sillä tuo pinta-aalto ei tahdo yltää ja avaruusaaltokin menee useimmiten ylitse. Tästä huolimatta pienillä säädöillä tämäkin yhteysväli saadaan kyllä toimimaan. 

Tänään vasta-asemalla (OH5ZN) oli käytössä ajoneuvon suurehko magneettiluuppiantenni ja minulla pystypolarisoitu R8-vertikaaliantenni, jotkut nimittävät sitä ongenvavaksi😁 Testissä käytettiin reilun 10 kt:n kokoista kuvatiedostoa. Kuten ylläolevasta kuvasta näkee data kulki, ihan vauhdikkaastikin, mutta toki 7 MHz (40 meriä) taajuudella oli hieman erilaisia häiriöitäkin näin päiväsaikaankin. Näistäkin selvittiin.

Testejä jatketaan ja toivotaan lisää kotimaisia testaajia jaksolle. FD:ssä on hyvää potentiaalia datansiirron osalta ja mikä parasta se on täysin vapaasti käytettävissä ilman lisensointeja tai muita kuluja.

@ri

73

sunnuntai 20. lokakuuta 2024

SM-rallin sprintit ja "poika" kotiin

"Pojat" rivissä

 
SM-tilanne kahdeksan (8) osakilpailun jälkeen


40 metrin eli 7 MHz "single band" luokan suomenmestaruus ratkesi yllättäen jo kauden kahdeksannessa osakilpailussa. Kauden viides osakilpailuvoitto varmisti jo tässä vaiheessa kautta, että SM-pokaalin saa käydä pokkaamassa tulevana kesänäkin liiton kesäleiriltä. Syyskuun hieman vaatimattomampi kolmas sija ei lannistanut vaan heti seuraavassa kisassa haettiin revanssia ja sitä tavoiteltua kärkisijaa, missä onnistuttiinkin. Samalla ratkesi siis tuo kokonaiskilpailun voitto jo tässä vaiheessa.

Vielä on kaksi osakilpailua jäljellä, joten kokonaispistesaldoa voi vielä parannella ja toki antaa muille kilpailijoille niitä arvokkaita pisteitä kokonaiskilpailuun. Tältä osin voikin ottaa jo hieman rennommin ja kokeilla vaikka uusia tekniikoita tulevaa kilpailukautta silmälläpitäen.

Kilpailut toki jatkuvat, mutta eri aaltomuodoilla: CW ja RTTY SM-sarjat ovat vielä kahta osakilpailua vaille valmiit. Seuraava ja kauden suurin koitos on Pyhäinpäivänä pidettävä "Viitosten syyskisa"; tavallaan eräänlainen kotikilpailu OH5-asemalle 😉 Itsellä on vielä hyvät mahdollisuudet päästä mitaleille molemmissa kilpasarjoissa tänäkin vuonna. Vuoden viimeinen kilpailu onkin sitten Jouluna, jolloin pidetään sarjan sprintti-kisa, jossa on omat haasteensa ja toki mahdollisuus vielä kasvattaa omaa pistepottia.

Mutta nyt ei muuta kuin näihin tunnelmiin.....


73 de @ri

maanantai 14. lokakuuta 2024

FreeData - uusi tulokas sähköisessä viestinnässä

 

FreeData (FD) yhteyksiä 13.10.2024

Radioaalloille tulla tupsahtelee tasaiseen tahtiin aina jotain uutta digitaalista aaltomuotoa. Äänikortit ja päätelaitteiden, tietokoneet, kehitys on mahdollistanut "digimodejen" kehittämisen.  Monissa ohjelmistoissa on jo niin paljon valittavia "modeja", että tavan käyttäjä menee aivan sekaisin niistä. Kaikille vaihtoehdoille tuskin löytyy edes vakituisia käyttäjiä. Suuri osa uusimmista modeista jääkin ns. testikäyttöön ja mahdollisiksi alustoiksi uusille innovaatioille. 

Erilaisilla aaltomuodoilla voi kuitenkin laajentaa niin omaa osaamista radiotyöskentelyssä. Osa modeista on tarkoitettu ns. "rätinpurentaan", jossa asemat ja operaattorit vaihtavat tietoja perinteiseen tapaan; hitaammin tai nopeammin - modesta riippuen. Toinen ääripää on sitten ne aaltomuodot, joissa yhteyden pituus on vain muutamia minuutteja maksimissaan ja tietokoneen vaihtavat kaiken tiedon keskenään operaattorin tunnuksilla; FT8 ja FT4 esimerkkeinä.

Puhtaasti tiedonsiirtoon keskittyvältä modelta vaaditaan erityisesti virheenkorjauskykyä ja toimintaa häiriöisissä ja heikoissakin signaaleissa. VARA-HF on tällä hetkellä se "markkinajohtaja" näiltä osin. Ohjelmisto toimii tiedonsiirrossa mm. kansainvälisessä WinLink-verkostossa, jossa sähköpostit ja tiedostot siirtyvät radiorajapinnalla pitkin poikin maapalloa. Vapaasti ladattavalla ilmaisversiolla pääsee kuka tahansa kokeilemaan VARA-modeemia. Pienellä lisenssimaksulla avautuukin sitten kokonaan uusi maailma tiedonsiirrossa noilta osin. Koska kyseessä on modeemi, ei se ole sidottu mihinkään yhteen ohjelmistoon, vaan sen päälle voidaan kehitellä uutta koodia tarpeen mukaan. Viimeisin VARA-modeemia hyödyntävä ohjelmisto lieneekin Israelilainen VarAC-ohjelmisto, joka on saavuttanut muutamassa vuodessa suositun aseman radioamatöörien keskuudessa. Ohjelmisto kehittyy koko ajan ja tarjoaa erittäin monipuoliset yhteysmahdollisuudet. Pelkän kommunikaation lisäksi ohjelmiston avulla siirtyvät "sähköpostit", sijaintitiedot, lyhytsanomat jne... Täällä OH-maassa (Suomi) on viime aikoina testattu ohjelmiston soveltumista myös ns. varaverkkojen toimintaan. Perinteisesti nuo "katastrofiverkot" rakentuvat vielä WinLink/VARA -alustalle maailmalla. Myös Suomen seuraava harjoitus marraskuussa pelaa WinLink/VARA -alustalla; toki testejä VarAC:n kanssa voi olla mahdollisesti mukana.

Viimeisin nousija digimodejen osalta, tiedonsiirtoon liittyen, on FreeData. Kuten nimestäkin voi hieman päätellä on kyseessä ns. "Open-source" -ohjelmisto, jota käyttäjät voivat vapaasti käyttää ja jopa kehittää. Ohjelmisto ei luonnollisesti vaadi mitään lisensointia tai muuta rekisteröintiä käytettäessä. FreeData (FD) on vielä testausvaiheessa, mutta sen suorituskyvystä saa jo aika hyvin selvän. Ohjelmisto käyttää tiedonsiirrossa Codec2 -aaltomuotoa muista poiketen. Ohjelmisto tarjoaa luonnollisesti mahdollisuuden siirtää tiedostoja sekä ns. chat-toiminnot operaattorien kesken. 

Alusta FD:n osalta on nyt luotu, joten katsotaan mitä se jatkossa tuo tullessaan. Itse seuraan mielenkiinnolla ohjelmiston kehitystä ja pyrin pitämään oman FD-majakan päällä aina kun mahdollista.

73 de @ri

perjantai 11. lokakuuta 2024

Vapaapäivä radioaalloilla

Blackout - punaisena palaa maisema 😎

 Avaruus ja erityisesti aurinko on suonut radioharrastajille vapaahetkiä radioiden ääreltä - harvinaista herkkua hm....😉 Toki viestimiä ei tarvitse eikä kannata aivan kokonaan sulkea, sillä "BlackOuttien" sekaan voi mahtua mielenkiintoisia signaaleja - eikä kaikki liikenne luonnollisesti ole vain lyhytaaltoalueella (HF).

Joka tapauksessa harvemmin tuo lyhytaaltoaluekaan on ollut näin hiljainen - jopa ajankuvaan kuuluva sotilasliikenne ja sen tuomat häiriöt ovat aika vaimeita. Pari päivää eteenpäin ja tilanne on varmasti toinen; päästään ihmettelemään hyviä yhteyksiä etenkin korkeilla HF-taajuuksilla näin auringonpilkkumaksimin aikaan.

73 de ARi


Heijastukset ovat aika kateissa 😁


FT8 SM-sprint, osa 8

FT8 -yhteyksiä 9.10.2024 / SM-cup

 Lokakuun SM-osakilpailu FT8-aaltomuodolla käytiin suunnitellusti keskiviikkona 9.10 klo 18-19 SA (Suomen aikaa). Ennakkoasetelmat kilpailuun oli erityisen mielenkiintoiset, jopa jännittävät: kilpailukausi on loppusuoralla ja viimeisistä cup-pisteistä taistellaan. Lisäjännitystä kilpailuun toi auringon hieman "oikkuileva" käyttäytyminen kisapäivänä ja sen aattona. Aurinkomyrskyt ja revontulet eivät ennustaneet mitään hyvää alabandien, 80/40 metriä, heijastuksille. Tämän lisäksi oli illalle luvattu kunnon syysmyrsky, mutta onneksi ilman salamoita.

Enonkoskelle kuului kaikista ennustuksista huolimatta lähes samat asemat kuin kuukautta aikaisemminkin. Signaalitasotkin olivat ihan hyvät. 18 asemaa tuli tälläkin kerralla lokiin, joista yksi työskenneltiin varmuuden vuoksi kahdesti; itse kilpailuun siis vain 17 uniikkia yhteyttä 7 MHz:lla.

Illan mittaan noussut myrskytuuli eikä aurinkokaan vienyt signaaleja, mutta myrskyn aiheuttama sähkökatko tuli sitten hieman sotkemaan kuvioita. Onneksi valtakunnan verkon sähköt katkesivat vain 3 minuuttia ylitse kilpailun päätöksen, juuri kun olin viimeistelemässä ja tallentamassa kilpailun tuloksia tietokantaan. UPS-varmistus varavirran osalta pelasti myös tilanteen noilta osin  ja tiedot tulivat tallennetuiksi oikein. 

Sähkökatkon pituus tällä myrskyllä oli reilu 18 tuntia, joten samalla tuli testattua myös puheradioverkon toimivuutta Savonlinnan suunnalle. Hyvin toimi yhteydet käsiradiolla Savonlinnan keskussairaalan toistimelle.

Vielä on kaksi osakilpailua jäljellä tälle kaudelle. Niitä odotellessa.


@ri // 73

keskiviikko 9. lokakuuta 2024

Aktiivista ilmailua ja "rajarikkomuksia"

Sukhoi Suomen ilmatilassa 10.10.2024

 Tänään onkin ollut tavallista mielenkiintoisempi ilmailupäivä seurattavana. Aamupäivällä seurattiin Ruotsin signaalitiedustelukoneen lentoa niin kartalla, FR24 -palvelussa, kuin ulkosalla tähystellen. Tähystelyn lomassa päästiin kummastelemaan kun ilmavoimien hävittäjät kävivät tekemässä matalakaarron lähes oman QTH:n (sijainti) yllä. Nämä eivät luonnollisestikaan näkyneet FR24:n sivustolla.

FR24:n sivustolla huomio kiinnittyi kuitenkin venäläiseen ilma-alukseen, joka oli aivan Suomen rajan tuntumassa ja jatkamassa matkaa rajan ylitse. Palveluun ilmoitettu tai ilmoittautunut venäläinen Sukhoi Superjet 100-59B -lentokone näytti lopulta ylittävänkin rajan Imatran kohdilla ja jatkaneen matkaan Suomen puolella pohjoisen suuntaan. 

Ensivaikutelmana asialle oli tulkita lentokone ns. "valemaaliksi", koska tietojen mukaan tuo lentokorkeuskin oli vain 15 metriä! Lisäksi ilma-alus oli seurattavissa vain n. puolen tunnin ajan - eli poistui kartalta yhtä yllättävästi kuin sinne ilmaantuikin. Mikäli kone olisi lentänyt Suomen ilmatilassa tai peräti laskeutunut Immolan lentokentälle, siitä olisi varmaan jo kerrottu uutisissa. Siis "haamu" mikä "haamu" 😁


@ri


lauantai 5. lokakuuta 2024

Varautumista radioverkkojen parissa

 Silloin kun internet kaatuu ja sähköt katkeavat, alkaa tuo kommunikointi ilman lähettiyhteyksiä olla hieman hankalaa. Postin kirjettäkin saa perustilanteessa odotella liki viikon, vaikka sen laittaisi ensimmäisessä luokassa liikkeelle. Tässäkin tilanteessa tulee apuun radiotaajuuksilla toimiva verkko, jossa tieto siirtyy eri aaltomuodoilla ja taajuuksilla vaikka maapallon ympäri, valon nopeudella.

Tässä viikonvaihteessa, 4.-6.10.2024, joukko kotimaisia radisteja kokeilee hieman laajemmassa mittakaavassa sanomaliikennettä radiotiellä: käytössä on muista harjoituksista tuttu tietokoneeseen asennettava VARA-modeemi ja nyt ensimmäistä kertaa harjoituksessa VarAC -ohjelmisto tiedon välittämiseen. Tämä Israelissa koodattu ohjelma on ollut jakelussa jo useita vuosi ja sen suosio kasvaa vuosi vuodelta myös radioamatöörien keskuudessa. Yhdessä Espanjasta tulevan VARA-modeemin kanssa ne muodostavatkin hyvä parivaljakon tiedonsiirrossa ja muussakin yhteydenpidossa.

VarAC-asemat 5.10.2024 5 MHz taajuudella klo 14 SA

Harjoitus on jo heti alkuunsa osoittanut, että hyviä "linkkijänteitä" viestiliikenteelle saadaan muodostettua pitkin, poikin Suomea. Viestit kulkevat myös hieman huonommissakin radiokeleissä ja jopa jonkinasteisen häirinnänkin alla.

Seuraava vielä isompi harjoitus on sitten marraskuun puolivälissä, jolloin MPK:n johdolla pidetään sanomaverkkoa yllä WinLink ja VARA -sovellusten avulla. 

VarAC -asemat 6.10.2024 klo 19 SA



@ri

Pula-Ilmari taivaalla jälleen

 

Pula-Ilmari V matkalla, 5.10.2024


Pula-Ilmari V -ilmapallo osana radioamatöörien viestintäpallotoimintaa lensi jälleen tänään, 5.10.2024. Edellisestä lennosta olikin jo aikaa, sillä se tapahtui 12.7.2008. Toki tässä välissä on lennelty myös. Siitä on pitänyt huolen Hämeenlinnan radioamatöörikerhon (OH3AA) "palloaktiivinen" tiimi.

Järjestysnumeroltaan viidennen Pula-Ilmarisen lennon toteuttajina toi Viitasaaren radioamatöörikerho (OH6AAD). Pallon hyötykuormana lennolla oli HORUS v2 -majakka, APRS -majakka, CW-majakka sekä puhetoistin (transponderi), joka kuunteli VHF:llä ja lähetti UHF:llä. Pääosa signaloinnista suoritettiin 433 MHz eli 70 cm:n taajuusalueella.

Pallon lähetys onnistui ilmeisesti suunnitelmien mukaisesti klo 10 SA (Suomenaikaa). Itse kuulin pallon heti kohta lähettämisen jälkeen Enonkoskella, mutta ensimmäinen HORUS-majakan paketti tuli koodattua auki vasta klo 10.15, jolloin pallo oli 3700 metrin korkeudessa. Myös osana hyötykuormaa ollut CW (sähkötys) -majakka kuului heti alusta pitäen. 


Pula-Ilmari V (OH6HAB) by OH6AAD

Tuulet suosivat ilmeisen hyvin ja pallo matkasi tasaista tahti kohti itää ottaen samalla korkeutta. Maksimikorkeudeksi tällä kerralla tuli reilut 22 000 metriä, mikä on oikein hyvä. Pallokaan ei ehtinyt itärajan ylitse vaan tuli hallitusti maahan Pohjois-Karjalan alueella lähellä Polvijärveä.

Viimeisen majakkasignaalin (HORUS) asemani rekisteröi klo 12.04, jolloin lentokorkeutta oli enää 1145 metriä ja etäisyyttä omaan asemaani n. 90 km. Sähkötysmajakka kuului vielä hetken ajan senkin jälkeen kun pallo oli jo radiohorisontin alapuolella reilusti.

Pula-Ilmarin taival APRS-palvelussa.

Varjot auki, on aika tulla alas - vielä on matkaa maanpinnalle. Partiot myös matkalla noutamaan Ilmarin kotiin.


73 // ARi


lauantai 21. syyskuuta 2024

Radioamatööritoiminta, uhka vai mahdollisuus ?

Itä-Savo -lehti; etusivun juttu 21.9.2024

 Tämän aamun Itä-Savo -lehteä, eli "Itukkaa" silmäillessä silmille syöksyi etuaukeaman iso otsikko "Radioamatöörin masto venäläisten mökkikylässä Savonrannalla herättää huolta" Ukrainan kriisin eskaloitumisen jälkeen olenkin pohtinut, koska nämä venäläisten radioamatöörien asemat alkavat kiinnostaa yleisöä ja turvallisuusviranomaisia. 

Asiaa pohdittaessa on hyvä muistaa, että kaikki tiedossa olevat venäläiset RA-asemat Suomessa toimivat laillisesti eli asemaluvat ovat kunnossa. Toimintojenkin osalta uskoisin asemien toimivan aivan lupaehtojen ja radioamatöörimääräysten mukaisesti. Itse tunnen useita Suomessa operoivia venäläisiä radioamatöörejä, eikä heidän toiminnoissaan ole ollut koskaan mitään huomautettavaa - päinvastoin. Tänä päivänä useat noista asemista ovat joko tyhjillään tai muutoin vajaakäytöllä, koska venäläisten kulkemista on rajoitettu ymmärrettävistä syistä.

Vaikka useilla venäläisillä radioamatööreillä on vahva sotilaallinen tausta ja kyky toimia radioaalloilla erittäin hyvä, on aika epätodennäköistä, että Suomeen perustettuja ns. "mastoasemia" käytettäisiin jollain tavoin tiedusteluun tai häirintään. Häirintäasemat on helppo paikantaa ja saada teknisillä toimilla hiljaisiksi (QRT) ja tuohon kuuntelutiedusteluun ei tarvitse kyllä mastoasemaa. Se voidaan hoitaa turvallisesti rajan toiseltakin puolelta tai sitten ihan vaan liikkuvasta autoasemasta sopivilla välineillä.

On hienoa, että asiasta keskustellaan ja otetaan tämäkin puoli asiasta esille julkisessa keskustelussa. Tosin kun katsoo kommentteja tähänkin uutisointiin liittyen, voi vain arvailla kuinka tuntemattomasta harrasteesta oikeastaan onkaan kyse radioamatööritoiminnan osalta. Toivottavasti lehtijuttuun saadut faktat hieman helpottavat niiden lukijoiden olotilaa, jotka epäilivät asemaa käytettävän häirintään tai "vakoiluun". On myös hyvä muistaa, että radioamatööritoimintaan ei kuulu uskonnolliset eikä poliittiset aiheet kuten ei myöskään kaupustelu radioaalloilla.

Itselläni on ollut reilu 20 vuotta vastaavanlainen asema Enonkoskella, vain reilu 20 km linnuntietä Savonrannan asemasta. Sen käytön suhteen ei toivottavasti ole herännyt ohikulkijoilla epäilyksiä, vaikka masto on suuri ja alueella on paljon erilaisia antenneja. Ehkäpä alueella liehuva suomenlippu ja mastokilpenä oleva vanha rajamerkin leijonavaakuna ovat saaneet ohikulkijat vakuuttumaan aseman tarkoitusperistä 🤔



RA-masto, Enonkoski, ruudussa KP42je

73 / @ri

maanantai 16. syyskuuta 2024

Sumua ja Tropoa VHF-rintamalla

 

Sadepäivän jälkeen - aamusumut 16.9.2024

Kesän kääntyessä väistämättä syksyisempään suuntaan tulevat syksyn "elementit" myös luontoon. Yksi näistä hienoista ilmiöistä on aamu-usvat tai -sumut, miten vaan. Lentoliikenne ja muukin navigointi ei tästä ilmiöstä luonnollisestikaan tykkää. Radiosignaalien harrastajalle tilanne onkin sitten aivan toinen. Syysusvaiset aamut ennustavat useimmiten hienoa "Tropo-keliä", jossa VHF-alueen signaalit etenevät aivan poikkeuksellisella tavalla. Radiohorisontti ei enää rajoita signaalien etenemistä, vaan ne heijastuvat ilmakehän kerroksista, kuuluen näin normaalia paljon kauempana.

Voimakas Tropokeli näkyy TV:n katselijoillekin, antenniverkossa, kuvan laadun pikselöitymisenä tai puuttumisena kokonaan. Signaalin heiketessähän nämä uudet digi-TV:t kadottavat koko signaalin, toisin kuin perinteisessä analogisessa verkossa toimittaessa. Tuolloin kuvaan tuli signaalin muuttuessa kohinaa ja lisääntyviä varjokuvia - harvoin kuva katosi kokonaan. Nykyään hyvän Tropokelin aikana onkin mahdollisuus nähdä TV-lähetyksiä normaalia kauempaa tai kuulla hieman oudompia radiolähetyksiä tutuilla taajuuksilla.

Radiotiellä tuo Tropo näkyy myös APRS-verkostossa, jossa asemat lähettävä paikkatietoja ja muita infoja 144.800 MHz:n taajuudella. Myös radioamatöörien toistiverkko kuuluu toisinaan jopa valtakunnallisesti: Itä-Suomesta voidaan ottaa yhteyttä Länsi-Suomessa olevaan toistimeen tai sitten kun avaussignaalin lähettää radiotiellä, kuulee kuinka moni toistin avautuu samanaikaisesti; aina ei välttämättä tule tietäneeksi minkä toistimen kautta oma signaali menee. Normaalistihan tuolla APRS-ikkunassa näkyy vain joitakin kymmeniä asemia, mutta tropoaamuina määrä voi nousta helposti useisiin kymmeniin, jopa satoihin kun Skandinavian asemat alkavat kuulumaan asemaverkossa.

Aamutropon jälkeen asemamäärä lisääntyy huimasti!

73 // @ri

perjantai 13. syyskuuta 2024

FT8 SM-sprint, osa 7

FT8-yhteyksiä 11.9.2024 / SM-cup

Vuoden seitsemäs FT8-osakilpailu käytiin keskiviikkoiltana, hämärän alkaessa jo laskeutua maisemaan. Ennen kilpailun alkua sai hieman jännittää ehtiikö auringon purkaukset vaikuttamaan radiokeleihin negatiivisella tavalla. Ennusteissa oli lupailtu "Minor Blackout". 

Tästä pelosta selvittiin, sillä aurinkotuulet pääsivät maapallolle hieman myöhemmin, mikä näkyikin sitten hienoina revontulina jälleen kerran. Syyskuinen, lähes helteinen kesäkeli ei sotkenut operointi. Käyttämäni 7 MHz (40 metriä) taajuusalue oli hyvässä vedossa koko kilpailutunnin ajan. Hyvä radiokeli näkyi voimakkaina signaaleina kilpailuohjelman vesiputousnäytöllä ja osa kilpailuasemista tuli ns. plussasignaaleilla (599++).

Kilpailun tuoksinassa sain käytännössä kaikkiin asemiin, jotka kuulin myös yhteyden. Kaikkiaan yhteyksiä kertyi 17 kpl (QSO). Asemia oli varmasti jokunen enemmänkin, mutta ne saattoivat olla suurimman osan ajasta toisella kilpailutaajuudella, 3.5 MHz (80 metri).

Seuraava otanta onkin sitten lokakuussa, ja voisi olettaa radiokelien vain paranevan, vaikka yllätyksiin on hyvä varautua. Onneksi tuo keli on näin kansallisella tasolla kaikille sama.

@ri

Heijastukset 11.9.2024 klo 19.00 SA


sunnuntai 25. elokuuta 2024

Stratosfääripallon seurassa jälleen

 

Hämeenlinnan Radioamatöörikerho (OH3AA) on tullut tunnetuksi erityisesti stratosfääripallojen lennättämisestä. Vahvaa osaamista asian osalta päästiin jälleen tänään todistamaan, kun kerhon perinteisen "Rompepäivän" ohjelmassa oli jälleen tuttu pallon lennättäminen. Tosin tällä kerralla asian osalta oli hieman epävarmuutta, koska luvatut tuulilukemat olivat melkoisia. Onneksi sopiva tuulirako löytyi eikä vettäkään sadellut, niin saatiin pallo jälleen ilmoille ihmeteltäväksi.

Enonkosken horisontissa pallon majakka ja telemetrialähete alkoivat kuulua, kun pallo oli noussut noin 7000 metrin korkeuteen. Tämän jälkeen pallo olikin kuuluvilla lähes maahansyöksyyn saakka n. 2 tuntia myöhemmin. Korkeimmillaan pallo kävi 30 066 m korkeudessa. Kaikki dataliikenne pallolta toimi 432 MHz eli 70 cm:n radiotaajuudella.

Hämeenlinnasta lähetetty pallo löysi maankamaran Pieksämäen läheltä. Oma asemani oli viimeiseen palloin ilmoittamaan sijaintiin vain 88 km:n päässä. Ei osunut ihan kohdille 😂




HORUS ja APRS -data kuuluvilla; sijainti kartalla.

Parhaimmillaan 11 asemaa raportoin pallon telemetriaa!



Laskuvarjo avattu ja pallo valmis laskuun! Oma sijaintini vihreässä täpässä.

keskiviikko 14. elokuuta 2024

FT8 SM-sprint, osa 6

 

FT8-yhteyksiä 14.8.2028 / SM-cup


Kotimainen FT8-aaltomuodon SM-sprinttisarja on palannut jälleen kesätauolta. Syyskauden ensimmäinen osakilpailu käytiin tänään - mielenkiintoisissa radiokeleissä. Viime päivinä havaitut voimakkaat revontulet, auringon koronapurkauksista johtuen eivät ole millään tapaa edistämään HF-alueen signaaleja - ainakaan alabandeilla. Enemmänkin tuo auringon aktiivisuuden aiheuttama säteily syö signaaleja ja jopa poistaa heijastavia kerroksia tai muuttaa niitä normaalia käyttäytymistä odottamattomasti. No, tämähän on oikeastaan tämän radioharrasteen "suola", jota sitten saadaan myös kilpailujenkin osalta nautiskella. Kuten kuvasta 2 näkyy ei kunnon heijastuksia ollut ennen kisaa juurikaan havaittavissa 7 MHz -aaltoalueelle, jolla kilpailuun osallistuin.

Heijastuksien puute ja erinäiset vaimennukset aiheuttivat sen, että osa kilpailuasemista kuului välillä juuri ja juuri havaittavasti, kun taas jonkin ajan kuluttua asemat tulivat ns. punaisella signaalilla desibelipuolella. Kilpailun aikana oli esim. OH3NE kuultavissa Lappeenrannassa, mutta hän ei kuullut signaaliani koko kilpailun aikana. Samaan aikaan taas OG0C Ahvenanmaalta tuli erittäin voimakkaalla signaalilla ja yllätti operaattorin lähes tyhjän bandin keskeltä. Kilpailun loppua kohden viimeisen viiden minuutin aikana keli parani hetkellisesti, mutta käytettävän yhteysmuodon, FT8, takia ei siinä ehtinyt enää työskennellä kuin 1-2 asemaa, sikäli kun päästiin ilman toistoja 😁 

Kaikkiaan lokiin tuli 12 yhteyttä, mutta parempi sekin kuin ei mitään.

@ri // 73


Heijastukset 14.8.2024 klo 17.30 SA

sunnuntai 11. elokuuta 2024

Perseidit äänessä

 Yksi seuratuimmista tähdenlentoparvista on saavuttamassa lähipäivinä maksiminsa, jolloin tunnin aikana voi havainnoida eri menetelmillä kymmeniä, jopa satoja meteoriitteja.

Valokuvaajillehan Perseidit ovat olleet sellainen ykköskohde taivaan kantta kuvattaessa. Toivoa sopii, että tulee pilvettömiä, selkeitä iltoja/ öitä, jotta kuvaukset onnistuisivat. 

Radioaktiiveille tuo pilvisyys ei ole este Perseidien nauttimisesta, sillä radiosignaalit läpäisevät pilvet hyvin 😁 ja meteoriittien heijastukset tarjoavat signaaleille lisää "potkua" ja yllättäviäkin radioyhteyksiä.

Laitoin itse tänään ISS:n avaruusasemaa odotellessa radion "meteoriittijaksoille" ja siellähän se Eurooppa jo kuului meteoriittisirontojen kautta, erittäinkin hyvin.

Signaalit vain voimistuvat maksimia kohden mentäessä; maksimihan sattuisi tuohon 13.-14.8 väliseen yöhön, joten ollaan tarkkana.


Meteoriittiheijastuksia Enonkoskella kuultuna 11.8.24

Hyvät ovat signaalit Perseidien kauttakin 11.8.24


sunnuntai 4. elokuuta 2024

Kesäkisa 2024 - suoritettu

Kuva 1: heijastukset vähissä 4.8.2024 (ap)


Syksyn kotimainen R-uheilu eli radiourheilukausi kotimaisilla taajuuksilla alkoi tänään Kesäkisa 2024 -merkeissä. Haastetta tähän tunnin "sprinttiin" tuokin nuo olosuhteet radioheijastuksien osalta. Aamupäivällä ja päivällä käydyt osakilpailut ovat hieman haasteellisia etenkin 3.5 MHz:n taajuuksille, koska kyseinen taajuusalue on heijastuksien osalta parhaassa vedossa auringon laskiessa ja muutoinkin yöaikaan. Tällä kerralla lisähaastetta näille alabandeillekin toi auringon aktiivisuus, joka pitkin viikkoa on jälleen aiheuttanut eriasteisia "blackoutteja" HF-taajuuksille.

Kuten kuvasta 1 näkee, ei aamun ensimmäisessä osiossa ollut juuri toivoakaan mistään kunnon heijastuksista. Näiltä osin oli pitkästä aikaa ensimmäinen kerta kun 3.5 MHz alueella ei kuulunut yhtään radioasemaa äänessä. Oudon tyhjältä kuulosti tyhjä bandi. 7 MHz eli 40 metrin aaltoalue oli hieman paremmassa vedossa, mutta ei mitään loistavaa signalointia ollut sielläkään havaittavissa. No, kaikki yhteydet tulikin pidettyä 7 MHz:lla, joten kilpailulokin pääsee lähettämään 😉

Sama ilmiö jatkui iltapäivän alun viimeisessä osiossa (RTTY): 80 metriä oli erittäin hiljainen ja ne harvat asemat jotka kuuluivat tai uskaltautuivat bandille olivatkin 40 metrillä. Lokin sai tälläkin aaltomuodolla lähetettyä.

Vaikka viikonloppu onkin ollut erittäin ukkosherkkää, ei tämä luonnonilmiö päässyt nyt pilaamaan ainakaan kaakonkulman operaattoreita. Karttaa katsoessa ukkostutkan osalta, saattoi osa Etelä- ja Lounais-Suomen asemista olla (QRT) eli suljettuina ukkosen takia.

Seuraava koitos onkin sitten marraskuussa näiltä osin, kun ollaan äänessä Viitosten Syysottelun merkeissä. Kelit ehtivät muuttua moneen kertaan tuohon mennessä 😁

Kuva 2: heijastukset 4.8.2024 (ip)

 

73 de @ri

tiistai 30. heinäkuuta 2024

"Pojat" kotiutettu - HAMKARELIA 2024

"Pojat" kotiutettuina 😁

Suomen Radioamatööriliiton (SRAL) vuotuinen leiri pidettiin viime viikolla (25.-28.7) Joensuussa, Linnunlahden kauniin karavaanarialueen äärellä. Monipuolisen ohjelmatarjonnan lisäksi leirivieraat saivat nauttia todella komeasta kesäisestä kelistä. Lämpötilat olivat kaikkina leiripäivinä hieman yli +30 C, joten voidaan sanoa leirillä olleen jopa hieman paahteiset säät. Tämä ei kuitenkaan häirinnyt radiotiellä operointia eikä leirivieraitakaan. Riitti kun piti huolen oikeasta nesteytyksestä, niin hyvin pärjäsi 😉

Vaimon kanssa vietimme varsinaista leiripäivää lauantaina. Ohjelmamuutosten takia ei lauantaille sattunut juurikaan meitä kiinnostavia esityksiä, mutta se ei häirinnyt leiritunnelmasta nauttimista. Oheisohjelmaa oli hyvin tarjolla ja jos se olisi alkanut tympimään, niin olihan Joensuun kaupungillakin paljon katseltavaa ja ihmeteltävää. 

Kilpailufoorumi, jossa perinteisesti jaetaan edellisen vuoden palkinnot oli siirtynyt viime hetkillä lauantailta perjantaille, joten tänä vuonna ei päässyt kättelemään kilpailutoimikunnan edustajia. No, ei se mitään, sillä vieläkin lämmittää kun vuosi sitten sai palkinnot "pokata" itse IARU:n presidentiltä. Tällä kerralla tyydyttiin siis noutamaan pokaalit SRAL:n toimipisteeltä. Onneksi oli ylimääräinen kassi mukana, sillä pokaaleja olikin peräti 3 kappaletta, joista tuo tavoitelluin DIGI-SM tuntui hyvältä, koska oli laadussaan SM_1. Toki sähkötyksen ja DIGI-FT (FT8 aaltomuoto) pokaalit olivat hienoja "hopeasijoja" Tuo FT8 -sarja olikin ensimmäistä kertaa CUP-muotoisena kilpailuna viime vuonna. Tuo koko SM-sarja käydään pitkin vuotta, jossa osakilpailujen sijoitusten kokonaissaldo sitten ratkaisee paremmuuden, eli yhden kilpailun perusteella ei kilpailussa pärjää.

Ensi vuonna kokoonnutaan ennakkotietojen mukaan jossakin Keski-Suomen suunnalla, joten eläkeläisen reissukalenteri täytyy päivittää heti kun leirikohde selviää 😊

Nyt jatketaan kuitenkin lomailua ja keskitytään tulevana viikonloppuna olevaan tämän vuotuisen OH-CUP -kilpailun "Kesäkisa" -osioon. Pisteet olisivat tarpeen tässäkin osakilpailussa.

73 de ARi

sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

Rintamia ja paineita hellejakson jälkeen

Aggressiivisen näköinen saderintama

Näin pitkän hellejakson jälkeen on luonnollista, että erilaisia säärintamia liikkuu kun kylmät- ja lämpimät rintamat kilvoittelevat keskenään 😊 Säätutkan kuvan mukaan saadaan kohta reippaasti vettä Etelä-Savonkin suunnalla - mielenkiinnolla odotellaan mitä tuo pitkä punainen tutkakaiku tuo tullessaan 🤔

Hellejakson jälkeen onkin mennyt muutama päivä kun on saanut miettiä, meneekö +20 C:n raja rikki. Aika usein jäänyt rikkoontumatta. Nyt tarkeneekin paremmin noissa ns. ulkohommissa. Ja mikä parasta rintamiin liittyvät sateet ovat tuoneet melkoisen piristysruiskeen luontoon. Vettä on tarvittu todellakin.

Rintamien myötä toki liikkuu ukkosia omine haittoineen, mutta ne ovat ns. välttämätön "paha" kun kesän säistä puhutaan. Tälle kaudelle onkin jo tilastollisesti sattunut paljon ukkosiin liittyviä syöksyvirtauksia ja rakeita, jotka ovat saaneet paikallisesti jopa tuhoa aikaiseksi. Joku voisi jo luulla, että ilmasto on muuttumassa; no ukkosten osalta näin ei varmasti ole, sillä kautta aikain ukkoset ovat olleet läsnä vuodesta toiseen - kesän airuena,  kuten jotkut ovat todenneet.


@ri


 

maanantai 3. kesäkuuta 2024

Ukkoskausi hyvällä alulla - ennätykset ropisevat

Kuvakaappaus Enonkosken ukkostutkan ruudulta

 

Toukokuun "mahtihelteet" ennakoivat hyvää ukkoskauden alkua. Ovathan hellejaksot lähes aina päättyneet ukkosiin - niin nytkin. Tosin kuukauden vaihteessa koetut massiiviset ukkospäivät eivät onnistuneet päättämään meneillään olevaa hellejakso, mutta toivat hieman viilennystä, ainakin hetkellisesti, hellelukemiin.

Kuluneen viikonlopun aikana saatiin kokea Suomessa peräti kaksi peräkkäistä "10 000 -päivää" eli Ilmatieteenlaitoksen laskurien mukaan salamoita rekisteröitiin lähes ennätystahtiin. Ilman ongelmia ja tuhoja ei näiden myrskyjen osalta selvitty, siitä on saatu lukea mediassa runsaasti. Näihin ukkosiin ei näköjään ole liittynyt suurempia tuulia, syöksyvirtauksineen, vaan tuhoa on enimmäkseen aiheuttanut tuo runsas salamointi. Myös paikalliset raekuurot ovat olleet yleinen näky rintamien yhteydessä; jopa yli 4 mm rakeita on paikoin satanut.

Enonkosken ukkostutka Koloveden reunamilla on päässyt myös hyvin kuvioon mukaan. Alue on siitä mielenkiintoisessa paikassa, että näkyy suurimmat rintamat ohittavan paikan joko idästä tai lännestä. Ympäröivät johtolinjat suurine vesistöineen ovat tähän suurin syy. Lauantai, 1.6, oli siitä ihmeellinen rintamien osalta, että lounaan suunalta lähestynyt ukkossolu pääsikin menemään lähes päältä. Jyrinät ja salamoinnit olivat melkoisia reilun puolen tunnin aikana ja samalla saatiin reilu annos vettäkin taivaalta kun mittariin kertyi hetkessä reilu 16 mm. Tämä olikin asian valoisa puoli, sillä lähes koko toukokuu menikin ilman sateita 😒. Solun ylityksen aikana tuulilukemat olivat aika pieniä, eli suurempia syöksyvirtauksia ei tullut. Myöskään runsas salamointi ei aiheuttanut muuta ongelmaa kuin hetkellisiä "piikkejä" sähköverkossa, jotka hoidettiin pois UPS:n avulla. 

Ukkossolut ovatkin usein melko paikallisia. Lauantainakin reilu 40 km etelämpänä, Savonlinnassa, ei rekisteröity sadetta ollenkaan; ukkosestakin oli vain kuulohavaintoja.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, mitä tarjottavaa ukkosrintamat tuovat vielä tullessaan, sillä kesähän on vasta ns. alkumetreillä. Heinäkuun pitäisi tilastojen valossa olla se paras kuukausi ukkossolujen kehittymisille.

@ri

keskiviikko 22. toukokuuta 2024

GPS-häirintä iskee

Tilanne 22.5.2024 klo 19.10 (SA)

 

Tarkastelin tuossa pikaisesti paikkatietoja aprs.fi -sivustolta ja huomasin, että itärajalla tapahtuu jälleen mielenkiintoisia. No, ei nyt ihan niin dramaattista kuin kuvasta voisi ymmärtää - toivottavasti. Kuvasta saa sen käsityksen, että ajoneuvo on ylittänyt suljetun itärajan ja suuntaa jonnekin Laatokan pohjoispuoliseen Karjalaan 😁

Virhe tiedonsiirrossa tai ehkä tuo kuuluisa GPS-häirintä on saanut tämän ilmiön aikaiseksi. Tällä katsomalla tämä liikkuva asema oli ainoa, joka oli hieman oudossa paikassa sijainnin osalta. Toki, joskus joku voi tehdä ns. kepposen ja ilmoittaa järjestelmään ihan väärät koordinaatitkin.


@ri

sunnuntai 19. toukokuuta 2024

K.S. Sainion muistokilpailun tiimellyksessä

 K.S. Sainion muistokilpailu radioaalloille pidettiin tänään. Kilpailu on vuoden kolmas osakilpailu kotimaisessa SM-sarjassa. Lähetelajeina tutut sähkötys (CW), puhe (SSB) ja "radiotelegraphy" (RTTY). Kauniista, lähes helteisestä säästä huolimatta osallistujia kilpailuun riitti. Tosin asiaa helpotti se, että kutakin aaltomuotoa käytettiin vain tunnin jaksossa, joten osallistuminen ei noilta osin vaatinut kokopäivätoimista istumista radioiden äärellä. Itse osallistuin vain perinteisesti CW ja RTTY -luokkiin. Puheet jätettiin muille 😁

Vaikka aurinko on useana päivänä jo yrittänyt sekoittaa radiokelit, onnistuttiin tänään kuitenkin kilpailemaan ihan kohtuullisilla heijastuksilla, eikä "Blackoutista" ollut nyt pelkoa. Sähkötysosiossa, joka oli osioista ensimmäisenä tuntui asemia olevan mukana ihan reilustikin. Itse työskentelin 29 yhteyttä, joista suurin osa 7 MHz eli 40 metrin taajuusalueella. Tuo käytössä oleva T2FD -dipoli ns. NVIS-asennuksella ei oikein suosi tuota 3.5 MHz eli 80 metrin taajuusalueen käyttöä. Toki tuollakin alueella muutama yhteys saatiin aikaiseksi.

RTTY-osio on jo useamman vuoden kärsinyt osallistujapulasta. Kaikki tuntuvat työskentelevän mieluummin FT8-aaltomuodolla, jolla jo onkin oma SM-sarjansa. Tässä onkin vaarana, että jatkossa tuo FT8 korvaa kokonaan tämän RTTY-osion. Itselläni tuli kilpailulokiin vain 12 yhteyttä tällä aaltomuodolla eli tunnin aikana sai huhuilla tyhjälle bandille aika pitkän tovin 😊

Seuraava SM-osakilpailu onkin sitten heti elokuun alussa, kun kisaillaan "Kesäillan kisan" merkeissä.

vy 73 de @ri


CW-yhteydet 19.5.2024 by OH5FI

RTTY-yhteydet 19.5.2024 by OH5FI


lauantai 18. toukokuuta 2024

Varautumista itärajalla 2024

Itärajalla, 18.4. 2024 = "Torjuntasuunta itään"

 

Kävin tuossa reilu viikko takaperin asioimassa erään itäsuomalaisen isännän tiluksilla lintu- ja luontoasioiden tiimoilta. Isännällä on vanha tila lähellä itärajaa. Matkaa rajalle on linnuntietä vajaa 2 kilometriä ja hänen tiluksiensa lävitse johtaa rajalle vanha kärrypolusta muotoutunut metsäautotie, joka päättyy aivan raja-aukon reunaan.

Maisema tontilla oli muuttunut muutaman vuoden takaisesta, kun metsäyhtiö oli käynyt ottamassa pois omansa, isännän pyynnöstä toki. Pöllönpöntöille ja hieman pienemmillekin pöntöille täytyikin nyt etsiä uudet paikat. 

Kun pöntöt saatiin paikoitettua uudelleen isäntä esitteli ylpeänä uuden maakellarinsa. Kellarin lähempi tarkastelu osoitti, että olihan tässä kellarissa aineksia myös muuhunkin kuin talviperunoiden säilytykseen. Kellariin johti melko jyrkät portaat ja arvioin kellarin lattian olevan reilu 3 metriä maanpinnan alapuolelle - ehkä enemmänkin. Portaiden ylätasanteella oli vanhahko puinen ovi, mutta itse kellaritilaan saavuttaessa olikin käytössä kunnon "palo-ovi". 

Kellaritilassa oli tilaa useampi neliö ja mikä mielenkiintoisinta, kellariin saatiin ilmanvaihtoa vanhan käsikäyttöisen ilmapumpun kautta - tähän pumppuun oli myös mahdollista liittää erilaisia suodattimia, jos oli epäilyksiä ilman laadusta; vanhaa sotilastavaraa poistomyynnistä -kuulemma. 

Kellarin runko oli näköjään koottu paksuhkoista betonielementeistä, jotka oli helppo laittaa paikoilleen legopalikoiden tapaan. Kellarin katolle ei laitettu perinteistä harjakattoa, vaan sinne jätettiin erillinen "suojatila", josta voi naamioinnin takaa tarkastella lintuja ja muutakin riistaa. Tarvittaessa toki tilaa voisi käyttää esim. tähystykseen tai tarkka-ampujan suoja-asemana kriisitilanteessa 👀 Ainakin tuota tähystys- / ampuma-alaa oli nyt kiitettävästi.

Kuulemma muillakin alueen isännillä on hieman vastaavia suunnitelmia - kaiken varalta. 

@ri

Eturintamalta kuultuna - InfoWars

 


Useimmille suomalaisillekin tulee vielä yllätyksenä kun kertoo, että ovat olleet sodassa jo useita vuosia ja vieläpä ihan eturintamalla. Nykyaikainen sodankäyntihän ei ole enää pitkään aikaan ollut pelkästään aseellisen voiman käyttöä. Aikamme informaatioympäristö onkin valjastettu eriasteisiin sotilaallisiin päämääriin käytännössä jo heti internetin ja sen erilaisten somealustojen käyttöön oton myötä. 

Sekin on yleinen harhaluulo, että "somesodassa" ei tulisi uhreja samalla tavalla kuin perinteisessä aseellisessa konfliktissa. Pahimmillaanhan oikeiden haittaohjelmien käyttö voi aiheuttaa ihmishenkienkin menetyksiä erilaisten onnettomuuksien ja muiden katastrofien kautta. Eikä vähäistä ole se ns. henkinen pahoinvointi, jota kohdistettu somehyökkäys voi aiheuttaa. Tästä käytetään monesti hienostunutta termiä "maalitus".

On hienoa, että Suomessa on runsaasti aikamme "informaatiosotaa" tutkivia ja kommentoivia toimittajia. Monet tekevät ja julkaisevat artikkeleitaan silläkin uhalla, että joutuvat itse maalituksen kohteeksi julkisesti. 

Itse luin Jessikka Aron ja Saara Juntusen mainiot teokset (kuva 2) jo heti niiden ilmestyttyä n. 5 vuotta sitten. Kirjat tarjosivat myös hyvää opetusmateriaalia silloiseen kouluttajan työhön tietotekniikan ja tiedustelunkin osalta. Molemmat kirjat ovat vielä tänäänkin erittäin ajankohtaisia, joten kannattaa lukaista jos aihe vähäänkään kiinnostaa.

Tällä viikolla sain iloista postia kun sain luettavakseni Jessikka Aron uusimman kirjan: Putinin maailmansota, Venäjän salaiset operaatiot lännen tuhoamiseksi. Ei ollut vaikea arvata, että kansien välistä löytyy jälleen kerrassaan "kutkuttavia" totuuksia Venäjän toimintamalleista. Ja mikä parasta, näissä kirjoissa löytyy myös vahvat perustelut esille tuoduista asioista, joten esille tuodut asiat eivät jää ns. kellumaan tyhjän päälle.

@ri






lauantai 11. toukokuuta 2024

"Hirmumyrsky" taivaalla

Tilanne radiosään osalta 11.5.2024 (kuva 1)

Viimeisen vuorokauden aikana on saatu ihastella ja kuulostella taivaallisen avaruusmyrskyn luomia ilmiöitä: voimakkaat revontulet, radiosignaalien vääristymät, hetkelliset "blackout"-tapahtumat radioviestinnässä, satelliittien ongelmat jne...

Numeroiden valossa tämän kovempaa myrskyä ei juurikaan ole, sillä magneettikentän muutosta kuvaava kp-indeksi saavutti korkeimman arvonsa 9. Edellisen kerran vastaava arvo saavutettiin vuonna 2003. Samalla tuo G-arvo (myrskyindeksi) saavutti arvon 5 (extreme / äärimmäinen)

Kuvassa 3 näkyy hyvin kuinka voimakas tuo myrsky on eri suureiden valossa. Erityisesti tuo Bz-arvo, -25 nT, on harvinaista herkkua. Arvo lupaa erittäin voimakkaita revontulia, mikä näkyy tosin myös tuossa kuvan 2 Auroraovaalissa. Myös mitattu aurinkotuuli on käynyt huimissa yli 800 km/s lukemissa.

Jatkoa luvassa vielä muutaman vuorokauden, koska uusia purkauksia on raportoitu auringon suunnalta. Jatkossakin on varmasti vielä luvassa jotain mielenkiintoista, sillä aurinko elää ns. kohonneen aktiivisuuden aikaa.

Radioviestinnän osalta tulee ainakin HF-taajuuksien osalta olemaan vapaapäivä. Ylemmillä taajuuksilla sitä voi yrittää sitten kuulostella noita aurorakohinoita: siellä missä puhesignaali puuroutuu ymmärtämättömäksi tuo CW eli sähkötys toimii mainiosti 😁


Auroraovaali / revontulivyöhyke 11.5.2024 (kuva 2)

Taivaalla tapahtuu ! (kuva 3)

Heijastukset lyhyillä aalloilla 11.5.2024 (kuva 4)

 @ri

Kesää kohti pikku pakkasilla

Sammakkolampi: toukokuu 2024
"jäitä pitelee 6-5-2024"

 Lämpötilojen osalta ei toukokuu ole tarjonnut oikeastaan mitään kovin kesäistä, hyvä että edes keväistä. Lämpötilat ovat painuneet useana yönä reilusti pakkasille ja navakka pohjoinen tuuli on pitänyt ne vähätkin plussa-asteet "kurissa". 

Lintu ja hyönteismaailma on hiljentynyt lähes täysin: päiväperhoset ovat menneet piiloihinsa ja monet muuttolinnut ovat palanneet etelämmäksi tai sitten keskittyvät vain ravinnon etsimiseen. Uusia lajeja ei juurikaan ole maastoon ilmaantunut, joten kun lämmöt palaavat onkin odotettavissa melkoinen ryntäys - toivottavasti.

Toukokuuta on vielä jäljellä, joten eiköhän sitä vielä säidenkin osalta päästä luonnossakin tasapainoon.

@ri


Olisikohan jo aika aloittaa talvilintujen ruokinta ?

Rasvaa tarjolle eri muodoissaan Terminen talvi on ottamassa otettaan, joten nyt on hyvä hetki aloitella talvilintujen ruokintaa. Pakkasjakso...