|
Mysteerireititin - osa internettiä ja kodin tietoturvaa |
IoT (
Internet of Things) eli esineiden internet on tullut jäädäkseen ja kehittyy yhdessä tekoälyn (AI) kanssa kiivasta tahtia lähivuosina. Kaikki, mikä on uutta ja outoa saattaa tuntua pelottavalta. Niin myös nämä tekniset ratkaisut, jotka vaikuttavat arkeemme - joskus huomaamattammekin.
Sosiaalista mediaa ja uutissivustojakin selatessamme törmäämme yhä enemmän ja enemmän kertomuksiin, jossa jokin kodin laite on yllättäen "herännyt henkiin" ja käyttäytyy hyvin kummallisella tavalla. Puhumattakaan, että televisio katseleekin meitä, sauna lämpiää itsestään, jääpakastin sulaa itsestään, sauna lämpiää itsestään, robottipölynimuri rupeaa häijyksi, ilmalämpöpumppu oikkuilee, ulkovalot sähköttävät jotain jne - onhan näitä. Pelottavaako - ehkä niinkin, mutta asiat kannattaa ennakoida ja välttää yllätyksiä.
Yhdistävä tekijähän näissä internetin haamulaitteissa on juuri tuo yhteys internettiin. Useissa arkisissakin kodin laitteissa ja järjestelmissä on nykyään jo mukana se "IoT-siru", joka mahdollistaa laitteen kytkeytymisen osaksi globaalia internettiä. Osa laitteista odottaa kiltisti koska omistaja kytkee sirun päälle tai antaa muutoin luvan kytkeytyä internettiin. Ja sitten on niitä laitteita, jotka heti virtaa saadessaan ilmoittautuvat internettiin.
Kaikki kodin laitteita yhdistää internetin suuntaa useimmissa tapauksissa juuri tuo kodin reititin, jonka kautta laitteet keskustelevat keskenään ja ovat yhteydessä internettiin. Reitittimeen ja sen toimintoihin kannattaakin uhrata hieman aikaa. Ja jos ei ymmärrä ihan kaikkia toimintoja, niin aina löytyy varmasti joku lähipiiristä, joka voi auttaa asiassa. Mielestäni myös internetpalvelujen tarjoajilla olisi velvollisuus järjestää opastusta ilman kustannuksia asiakkailleen.
Reitittimien osalta on laadittu pitkiä listoja asioista, jotka on hyvä tarkastaa ja muuttaa pois ns. oletusarvoista. Kodin peruskäyttäjän osalta pärjää hyvin kyllä muutamilla valinnoilla, jotka auttavat mahdollisissa ongelmatapauksissa.
- Reitittimen oletussalasana; tarkista ja vaihda. Mielellään vahva (13 merkkiä ja aakkosia/numeroita/erikoismerkkejä sekaisin). Ei missään tapauksessa laitteen Admin>System -salasanaparia pidä käyttää. Muitakin helposti arvattavia hallintasalasanoja on vielä käytössä. Onneksi uusissa laitteissa tuo salasana on jo ilman muuttamistakin vähintään tasoa välttävä. HUOM: älä missään tapauksessa käytä tässä samaa salasanaa mitä käytät muissa internetalustoilla: sähköposti ym.
- Huolehdi, että reitin saa tarvittavat päivitykset: joko automaattisesti tai sitten teet asennuksen omatoimisesti. Tärkeintä on se, että ne tulevat tehdyksi.
- Päivittämisen jälkeen tarkasta, että verkkotoiminnot vaikuttavat normaaleilta: selaimet toimivat ja etenkin WiFi:n osalta tulee tarkastaa, että aiemmin suojattu verkko on vielä päivityksen jälkeenkin suojattuna. Tämä on helppo tarkastaa vaikka mobiililaitteen verkkosymbolista WiFi:n osalta > lukkosymboli tulee olla päällä!
- Useimmissa reitittimissä on mahdollisuus ottaa käyttöön erillinen "vierasverkko"; ota se käyttöön ja kytke kaikki IoT -laitteet tähän verkkoon. Saavat toimia omassa verkossaan, eivätkä häiritse tai vakoile muita laitteita. Eivätkä tällöin myös osallistu tietämättä mihinkään kyberhyökkäykseen internetissä.
- Käynnistä reititin mielellään vähintään kerran kuukaudessa, jolloin reitittimeen pesiytynyt väärä koodi saadaan poistettua ja käynnistyessään reititin hakee viimeisimmät päivitykset itselleen.
- Reitittimen etähallinta tulee estää, jos ei sitä itse tarvitse toimissaan. Tämä avaa yhden vaarallisen portin kotiverkkoon, jota hyökkääjät osaavat varmasti hyödyntää tarvittaessa.
Omalta tietokoneelta on hyvä ottaa selainyhteys asetusten tarkastamiseen, koska tämä on yleensä se ainoa keino, jolla käyttäjä pääsee käsiksi reitittimen asetuksiin. Kun "palikat" ovat kohdillaan ei laitehallinnassa pitäisi näkyä mitään ylimääräisiä / outoja laitteita tai laitepareja ja toki ns. hiljaisena aikana ei verkossa pitäisi olla suurta liikennemäärää.
Joulu tuo perinteisesti koteihin uusia IoT -laitteita, joten nyt olisi jo hyvä hetki harjoitella tuon reitittimen osalta tekemään asioita oikein.
@ri