perjantai 27. joulukuuta 2024

Uutta tekniikkaa Mustolan sääasemalle

Vanha ja uusi sääasema 27.12.2024


 Juuri ennen joulupyhiä tapahtui tuo odotettu sääaseman hiljeneminen. Vuodesta 1997 käytössä ollut Davis Vantage Pro2 -sääaseman anturiosio ja etenkin sen lähetinmoduli hiljeni lopullisesti. Varaosia ei enää löydy, ainakaan kohtuuhinnalla, joten parempi oli päivittää asema uuteen asuun.

Davisin sääaseman osalta täytyy kyllä kehua sen kestävyyttä; asema ei ole tarvinnut kuin paristojen vaihtoa toimiakseen luotettavasti. Reilu 20 vuotta Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa, 24/7 periaatteella, on hyvä saavutus tekniseltä tuotteelta. Aikoinaan hankin kyseistä sääasemaa kolme sarjaa, joista yksi toimii edelleen Savonlinnan suunnalla ilman ongelmia ja toinen mökilläni,  Enonkosken suunnalla.

Mustolan aseman hiljenemisen myötä, myös säätietojen välittäminen arps.fi -verkkoon näiltä osin hiljeni, mutta siellä on säädataa hyvin ilman Mustolan asemaakin - varsinkin kun tuo ukkostutkakin siirtyi Enonkosken suunnalle.

Davisin asemien osalta laadun huomaa myös hinnassa kun katsoo nykyistä tarjontaa - toki jos kesto on edelleen tuota luokkaa, niin eihän siinä vuositasolla kovin isosta investoinnista ole kyse. Tällä kerralla ajattelin kyllä kokeilla hieman toisenlaista konseptia tuon sääaseman osalta - itse asiassa nyt kokoamani ja testaamani viritelmä on tarkoitus siirtää Enonkoskelle ensi keväänä, jos se näyttää toimivan hyvin täällä.

Nykyisellään tuollaisen "laadukkaan" sääaseman kokoaminen valmisosista eri toimittajilta tulee kokonaisuutena erittäin huokeaksi. Omassa koosteessani on näyttö ja näytön grafiikkaosat otettu MBX-sääasemasta (hinta alle 30 eur) ja langattomat anturit kolmelle kanavapaikalle; lämpötilaa ja kosteutta mittaavan anturin hinnaksi koteloituna jää n. 5 euroon! 

Sääaseman logiikkapiiriin ohjelmoidaan joku internetistä löytyvä Linux-koodin pätkä, jolla saadaan sitten arvot kätevästi näkyville ja mittaustulokset hallintaan. Tämä osuus ei maksa kuin vaivan, sillä koodit ovat vapaasti käytettäviä ohjelmistoja. Nykyisellään näiden vapaiden koodien muokkaaminenkin on helppoa ilman ohjelmointiosaamista, kun antaa keinoälyn (AI) hoitaa asia 😁 

Oma asemani tarkkailee oman pihan sää (wx) -arvojen lisäksi paikallisia arvoja Ilmatieteenlaitoksen mittapisteiltä. Aseman oma, pieni, keinoäly tekee myös kätevästi neljän vuorokauden ennusteen sään osalta. Noin viikon testailun jälkeen nuo ennusteet ovat osuneet lähes 100% oikeaan - 👍

Internettiin ei tällä kerralla lähetetä mitään, mutta oikeilla parametreillä aseman tietoja voi lueskella kyllä internetin välitykselläkin, sillä asemassa toimii oma WiFi, jolla se haistelee ulkopuolisten palveluntarjoajien säädataa. WiFi:n osalta olen toki sulkenut järjestelmää niin, ettei sen kautta ulkomaiset meteorologit pääse käsiksi sisäverkon laitteisiin 😎 Turvallisuus tämänkin IoT-laitteen osalta tärkeää.

Sääaseman historiadata tallentuu kätevästi pilvipalveluun, josta sitä voi käydä tarkastamassa jälkikäteen.

Katsotaan kuinka projektissa lopulta käy ja kunhan saadaan ne kunnon pakkaset ja helteet, niin nähdään onko anturit maineensa veroisia.

Hyvää loppuvuotta ja alkavaa.

@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uutta tekniikkaa Mustolan sääasemalle

Vanha ja uusi sääasema 27.12.2024  Juuri ennen joulupyhiä tapahtui tuo odotettu sääaseman hiljeneminen. Vuodesta 1997 käytössä ollut Davis V...