lauantai 5. lokakuuta 2024

Varautumista radioverkkojen parissa

 Silloin kun internet kaatuu ja sähköt katkeavat, alkaa tuo kommunikointi ilman lähettiyhteyksiä olla hieman hankalaa. Postin kirjettäkin saa perustilanteessa odotella liki viikon, vaikka sen laittaisi ensimmäisessä luokassa liikkeelle. Tässäkin tilanteessa tulee apuun radiotaajuuksilla toimiva verkko, jossa tieto siirtyy eri aaltomuodoilla ja taajuuksilla vaikka maapallon ympäri, valon nopeudella.

Tässä viikonvaihteessa, 4.-6.10.2024, joukko kotimaisia radisteja kokeilee hieman laajemmassa mittakaavassa sanomaliikennettä radiotiellä: käytössä on muista harjoituksista tuttu tietokoneeseen asennettava VARA-modeemi ja nyt ensimmäistä kertaa harjoituksessa VarAC -ohjelmisto tiedon välittämiseen. Tämä Israelissa koodattu ohjelma on ollut jakelussa jo useita vuosi ja sen suosio kasvaa vuosi vuodelta myös radioamatöörien keskuudessa. Yhdessä Espanjasta tulevan VARA-modeemin kanssa ne muodostavatkin hyvä parivaljakon tiedonsiirrossa ja muussakin yhteydenpidossa.

VarAC-asemat 5.10.2024 5 MHz taajuudella klo 14 SA

Harjoitus on jo heti alkuunsa osoittanut, että hyviä "linkkijänteitä" viestiliikenteelle saadaan muodostettua pitkin, poikin Suomea. Viestit kulkevat myös hieman huonommissakin radiokeleissä ja jopa jonkinasteisen häirinnänkin alla.

Seuraava vielä isompi harjoitus on sitten marraskuun puolivälissä, jolloin MPK:n johdolla pidetään sanomaverkkoa yllä WinLink ja VARA -sovellusten avulla. 

VarAC -asemat 6.10.2024 klo 19 SA



@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FreeData - uusi tulokas sähköisessä viestinnässä

  FreeData (FD) yhteyksiä 13.10.2024 Radioaalloille tulla tupsahtelee tasaiseen tahtiin aina jotain uutta digitaalista aaltomuotoa. Äänikort...