FreeData (FD) yhteyksiä 13.10.2024 |
Radioaalloille tulla tupsahtelee tasaiseen tahtiin aina jotain uutta digitaalista aaltomuotoa. Äänikortit ja päätelaitteiden, tietokoneet, kehitys on mahdollistanut "digimodejen" kehittämisen. Monissa ohjelmistoissa on jo niin paljon valittavia "modeja", että tavan käyttäjä menee aivan sekaisin niistä. Kaikille vaihtoehdoille tuskin löytyy edes vakituisia käyttäjiä. Suuri osa uusimmista modeista jääkin ns. testikäyttöön ja mahdollisiksi alustoiksi uusille innovaatioille.
Erilaisilla aaltomuodoilla voi kuitenkin laajentaa niin omaa osaamista radiotyöskentelyssä. Osa modeista on tarkoitettu ns. "rätinpurentaan", jossa asemat ja operaattorit vaihtavat tietoja perinteiseen tapaan; hitaammin tai nopeammin - modesta riippuen. Toinen ääripää on sitten ne aaltomuodot, joissa yhteyden pituus on vain muutamia minuutteja maksimissaan ja tietokoneen vaihtavat kaiken tiedon keskenään operaattorin tunnuksilla; FT8 ja FT4 esimerkkeinä.
Puhtaasti tiedonsiirtoon keskittyvältä modelta vaaditaan erityisesti virheenkorjauskykyä ja toimintaa häiriöisissä ja heikoissakin signaaleissa. VARA-HF on tällä hetkellä se "markkinajohtaja" näiltä osin. Ohjelmisto toimii tiedonsiirrossa mm. kansainvälisessä WinLink-verkostossa, jossa sähköpostit ja tiedostot siirtyvät radiorajapinnalla pitkin poikin maapalloa. Vapaasti ladattavalla ilmaisversiolla pääsee kuka tahansa kokeilemaan VARA-modeemia. Pienellä lisenssimaksulla avautuukin sitten kokonaan uusi maailma tiedonsiirrossa noilta osin. Koska kyseessä on modeemi, ei se ole sidottu mihinkään yhteen ohjelmistoon, vaan sen päälle voidaan kehitellä uutta koodia tarpeen mukaan. Viimeisin VARA-modeemia hyödyntävä ohjelmisto lieneekin Israelilainen VarAC-ohjelmisto, joka on saavuttanut muutamassa vuodessa suositun aseman radioamatöörien keskuudessa. Ohjelmisto kehittyy koko ajan ja tarjoaa erittäin monipuoliset yhteysmahdollisuudet. Pelkän kommunikaation lisäksi ohjelmiston avulla siirtyvät "sähköpostit", sijaintitiedot, lyhytsanomat jne... Täällä OH-maassa (Suomi) on viime aikoina testattu ohjelmiston soveltumista myös ns. varaverkkojen toimintaan. Perinteisesti nuo "katastrofiverkot" rakentuvat vielä WinLink/VARA -alustalle maailmalla. Myös Suomen seuraava harjoitus marraskuussa pelaa WinLink/VARA -alustalla; toki testejä VarAC:n kanssa voi olla mahdollisesti mukana.
Viimeisin nousija digimodejen osalta, tiedonsiirtoon liittyen, on FreeData. Kuten nimestäkin voi hieman päätellä on kyseessä ns. "Open-source" -ohjelmisto, jota käyttäjät voivat vapaasti käyttää ja jopa kehittää. Ohjelmisto ei luonnollisesti vaadi mitään lisensointia tai muuta rekisteröintiä käytettäessä. FreeData (FD) on vielä testausvaiheessa, mutta sen suorituskyvystä saa jo aika hyvin selvän. Ohjelmisto käyttää tiedonsiirrossa Codec2 -aaltomuotoa muista poiketen. Ohjelmisto tarjoaa luonnollisesti mahdollisuuden siirtää tiedostoja sekä ns. chat-toiminnot operaattorien kesken.
Alusta FD:n osalta on nyt luotu, joten katsotaan mitä se jatkossa tuo tullessaan. Itse seuraan mielenkiinnolla ohjelmiston kehitystä ja pyrin pitämään oman FD-majakan päällä aina kun mahdollista.
73 de @ri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti