Vuoden toinen, valtakunnallinen viestiliikenneharjoitus pidettiin kuluvana viikonloppuna, 15-16.11.24. Tämä Pohjois-Karjalan Radioamatöörikerhon johtama harjoitus oli siis lajissaan vuoden toinen. Edellinen harjoitus pidettiin perinteiseen tapaan maaliskuussa.
Harjoituksessa harjoitellaan tilannetta, missä internetyhteydet ovat suuressa osin maata poikki. Osittain suorat radioyhteydet eivät ole mahdollisia yhteysetäisyyksistä, radiohäiriöistä ym. seikoista johtuen. Valtakunnan sähkönjakeluverkossa on häiriöitä ja osia valtakunnasta on joko kokonaan tai osittain ilman kiinteää sähköverkkoa. Viestiteknisesti asemat liikennöivät HF, VHF ja UHF -alueilla ja toteuttavat harjoituksen johdon käskemiä suoritteita viestiverkossa. Useimmilla asemilla on luonnollisesti kyky toimia ilman sähköverkkoa erilaisten akkujen ja muiden virtaratkaisujen osalta.
Harjoituksessa kuvattu tilannehan on erittäin vaativa viestiteknisesti, sillä aika suuri osa normaalista viestiliikenteestä kulkee sähköverkon tukemana erilaisia datakaapeleita pitkin. Nyt tuo väylä oli poikki, joten oli syytä siirtää kriittinen liikenne radiotaajuuksille.
Vuosi vuodelta harjoitus on saanut enemmän ja enemmän osallistujia. Tässä harjoituksessa oli mukana yli 50 radioasemaa eri puolilta Suomea. Henkilöstöä harjoitukseen osallistui hieman alle sata (100). Kansainvälisen tilanteen huomioiden ja heräämiseen kotimaiseen kriisivalmiuteen myös viestitekniikan osalta, ovat varmasti vaikuttaneet osaltaan harjoituksen suosioon. Joukkoon mahtuu hyvin vielä mukaan ja seuraava harjoitus on taas maaliskuussa 2025. Siihen mennessä on hyvää aikaa harjoitella ja oppia tarvittavat tiedot ja taidot harjoituksen toimintojen osalta.
Oma radioasemani oli tällä kerralla ihan kotikulmilla Lappeenrannassa. Heijastukset radioaalloilla suosivat, joten sanomaliikenne oli sujuvaa eikä päässyt takkuilemaan. Näinkin suuri ja laaja viestiverkko toimiakseen tehokkaasti vaatii kaikilta operaattoreilta malttia ja kykyä toimia verkon osana. Vuosien myötä ja harjoituksiin osallistumalla taidot kyllä kehittyvät - varmasti.
Harjoituksen ensimmäisinä vuosina taisi monilla operaattoreilla olla hieman sellaista kilpailumentaliteettiä, jolloin aseman toimivuus mitattiin lähetettyjen sanomien määrällä. No, tämähän on täysin väärä tapa arvioida tämän laatuista harjoitusta, jossa tärkeintä on sanoman saaminen perille. "Vain perille mennyt sanoma ratkaisee" on vanha totuus näissä asioissa. Kannattaakin siis ennemmin panostaa sanomien laatuun ja niiden toimittamiseen perille onnistuneesti. Sanoman osaltahan asia on täysin kunnossa vasta sitten kun asema saa kuittauksen perille menneestä sanomasta. Nyt pidetyssä harjoituksessa nuo kuittauksetkin alkoivat jo toimimaan odotusten mukaisesti.
Itselläni oli harjoituksen rinnalla toinenkin asema, joka osallistui erilliseen EMCOMM -harjoitukseen (Hätäviestintä), käytössä ensimmäistä kertaa VarAC -ohjelmisto. Tästä osuudesta enemmän erillisessä postauksessa.
Alla olevassa kuvassa (1) näkyy viestiliikenteen osalta "signaalijänteet"; kuten aikaisemminkin on todettava, olisi Pohjois-Suomessa vielä tilaa asemille, mutta hyvä näinkin.
WinLink -yhteyksiä 15.-16.11.2024 (kuva 1) |
73 / @ri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti