lauantai 21. syyskuuta 2024

Radioamatööritoiminta, uhka vai mahdollisuus ?

Itä-Savo -lehti; etusivun juttu 21.9.2024

 Tämän aamun Itä-Savo -lehteä, eli "Itukkaa" silmäillessä silmille syöksyi etuaukeaman iso otsikko "Radioamatöörin masto venäläisten mökkikylässä Savonrannalla herättää huolta" Ukrainan kriisin eskaloitumisen jälkeen olenkin pohtinut, koska nämä venäläisten radioamatöörien asemat alkavat kiinnostaa yleisöä ja turvallisuusviranomaisia. 

Asiaa pohdittaessa on hyvä muistaa, että kaikki tiedossa olevat venäläiset RA-asemat Suomessa toimivat laillisesti eli asemaluvat ovat kunnossa. Toimintojenkin osalta uskoisin asemien toimivan aivan lupaehtojen ja radioamatöörimääräysten mukaisesti. Itse tunnen useita Suomessa operoivia venäläisiä radioamatöörejä, eikä heidän toiminnoissaan ole ollut koskaan mitään huomautettavaa - päinvastoin. Tänä päivänä useat noista asemista ovat joko tyhjillään tai muutoin vajaakäytöllä, koska venäläisten kulkemista on rajoitettu ymmärrettävistä syistä.

Vaikka useilla venäläisillä radioamatööreillä on vahva sotilaallinen tausta ja kyky toimia radioaalloilla erittäin hyvä, on aika epätodennäköistä, että Suomeen perustettuja ns. "mastoasemia" käytettäisiin jollain tavoin tiedusteluun tai häirintään. Häirintäasemat on helppo paikantaa ja saada teknisillä toimilla hiljaisiksi (QRT) ja tuohon kuuntelutiedusteluun ei tarvitse kyllä mastoasemaa. Se voidaan hoitaa turvallisesti rajan toiseltakin puolelta tai sitten ihan vaan liikkuvasta autoasemasta sopivilla välineillä.

On hienoa, että asiasta keskustellaan ja otetaan tämäkin puoli asiasta esille julkisessa keskustelussa. Tosin kun katsoo kommentteja tähänkin uutisointiin liittyen, voi vain arvailla kuinka tuntemattomasta harrasteesta oikeastaan onkaan kyse radioamatööritoiminnan osalta. Toivottavasti lehtijuttuun saadut faktat hieman helpottavat niiden lukijoiden olotilaa, jotka epäilivät asemaa käytettävän häirintään tai "vakoiluun". On myös hyvä muistaa, että radioamatööritoimintaan ei kuulu uskonnolliset eikä poliittiset aiheet kuten ei myöskään kaupustelu radioaalloilla.

Itselläni on ollut reilu 20 vuotta vastaavanlainen asema Enonkoskella, vain reilu 20 km linnuntietä Savonrannan asemasta. Sen käytön suhteen ei toivottavasti ole herännyt ohikulkijoilla epäilyksiä, vaikka masto on suuri ja alueella on paljon erilaisia antenneja. Ehkäpä alueella liehuva suomenlippu ja mastokilpenä oleva vanha rajamerkin leijonavaakuna ovat saaneet ohikulkijat vakuuttumaan aseman tarkoitusperistä 🤔



RA-masto, Enonkoski, ruudussa KP42je

73 / @ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FreeData - uusi tulokas sähköisessä viestinnässä

  FreeData (FD) yhteyksiä 13.10.2024 Radioaalloille tulla tupsahtelee tasaiseen tahtiin aina jotain uutta digitaalista aaltomuotoa. Äänikort...