keskiviikko 6. heinäkuuta 2022

Digiloikkaa HF:llä, VarAC

VarAC toiminnassa

 Digiloikkaa HF:llä on menty viimeaikoina suositun VarAC-sovelluksen myötä. VarAC:n liikennöinti perustuu perinteiseen PACTOR-tyyliseen liikennöintiin, erillisen ohjelmistopohjaisen VARA-modeemin kautta. Yhteys on siis virheenkorjaava, eli mahdollistaa virheettömän tiedonsiirron myös lyhytaaltoalueella (HF).

Siinä missä nuo perinteiset "rautamodeemit" maksoivat n. 1000 - 3000 Euroa, on tuon tehokkaan VARA-modeemin hinta internetistä ladattuna NOLLA Euroa. Sillä pääsee hyvin testaamaan ja kokeilemaan liikennöintiä, mutta mikäli haluaa nopeutta tiedonsiirtoon on vajaan 70 Euron rekisteröintimaksu aika pieni hinta noihin rautamodeemeihin verrattuna. Rekisteröimällä VARA:n tiedostot siirtyvät moninkertaisella nopeudella, mikä on eduksi etenkin tiedostojen siirrossa ja pitkissä sähköpostiviesteissä.

Asensin ja päivitin tänään tuon VarAC-ohjelmiston viimeisimpään versioon myös "mökki-QTH:ssa" ja tällä kerralla asensin yhden ylimääräisen "instanssin" modeemin osalta, jotta voin seurata liikennettä samaan aikaan kun olen pitämässä itse yhteyttä tai lukemassa viestejä maailmalta.

Kuvassa OE5RPP (Itävalta) lähetti lyhyen sääsanoman. Viesti tuli hyvin perille ja VarAC:n oma postilaatikkotoiminto toimi hyvin. Nyt ei tarvitse olla koko ajan koneen äärellä, vaan viestejä voi jättää odottamaan postilaatikkoon. 

Tiedonsiirto toimii näillä järjestelmillä hyvin myös hieman heikommissakin radiokeleissä. Itse pidin juuri postilaatikkoyhteyden USA:n länsirannikolle ilman ongelmia.

73 // ARi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...