perjantai 22. heinäkuuta 2022

Radioaktiivista toimintaa - SRAL101-hengessä Eerikkilässä

SM-mitallit hallussa ja tutustuttu samalla ELSO-toimintaan

 Kesän yksi kohokohdista, hellejaksojen lisäksi, on perinteinen SRAL:n (Suomen Radioamatööriliiton ry) kesäleiri, joka tänä vuonna järjestettiin upeissa puitteissa Eerikkälän urheiluopiston tiloissa ja alueella 14.-17.7.2022. Vuosi sitten peruuntunut leiri päästiin nyt sitten vihdoinkin toteuttamaan.

Vietin leirillä kolme vuorokautta XYL (=vaimo) Leilan kanssa. Aika ei käynyt pitkäksi leirin aikana, sillä paljon oli erilaista tapahtumaa ohjelmassa ja tietysti opiston tarjoamia maukkaita aterioita😀 unohtamatta. Mielenkiintoista ohjelmaa oli välistä jopa liiaksikin, joten joistakin ohjelmista joutui luopumaan niiden päällekkäisyyden takia. No, onneksi useimmista tilaisuuksista on näin jälkikäteen katsottavissa leirillä taltioitu videotallenne youtube-kanavilla.

Omalta osaltani yksi leirin kohokohdista oli tietysti vuoden 2021 SM-mitalien jakaminen OH-cupin osalta. Vaikka kaksi osakilpailua viidestä menikin harmittavasti ohitse huonon tiedottamisen takia, ylsin silti pronssille tänäkin vuonna pikkuteholuokissa (QRP).

Myös työelämästä tuttu Panssariprikaati oli mukana leirillä omalla viestikontillaan, jonka sisuksista paljastui prikaatin oma sotilasradioamatööriasema, OI3AI. Hienot olivat puitteet radiotyöskentelylle. Ja vaikka kontin sisäänkäynnin vierustalla olikin näytillä mielenkiintoinen tykistöammus lähihäirintäominaisuuksilla, ei täältä kuitenkaan häiritty leirin viestiliikennettä.


OH5KUY esittelee kalustoa 1970/-80 -luvuilta.

Leirin ohjelmistoon kuului lauantaiksi järjestetty vanhojen radioiden näyttely. Jotkut "rohkeat" olivatkin tuoneet näytille vanhempia radioita ja viestivälineitä. Itse sain luvan osallistua näyttelyyn neljän laitteen voimin. Eniten kiinnostusta herätti tuo "AA-PELI", joka on 1970-luvun alkupuolella rakennettu kokelasluokan sähkötysradio. Maksimitehoja laitteesta löytyy peräti 15 Wattia ja kideohjattuna siitä löytyy taajuudet 80 / 40  ja 15 metrin aaltoalueille! Aikoinaan näitä rakennussarjoja sai tilata OH1AA-kerholta. Kaikkiaan näitä rakennussarjoja on ollut jaossa vain noin 200 kappaletta! Nykyisin näitä tapaa harvakseltaan radioamatöörien kirpputoreilta ja myyntipalstoilta. Oma laitekin tuli myytyä aikoinaan maailmalle, joten näytillä oli OH5AB:lta (Saimaan Viitoset ry) lainattu kalusto. Kaluston lisänä olin laittanut näytille kopiot AA-PELI:n alkuperäisistä kytkentäkaavioista ja piirilevykuvista.

Muut esillä olleet radiot ja mikrofonit edustivat myös varhaista 80-lukua: rakennussarjasta rakennettu VHF-radio (144 - 148 MHz) "Dick Smith Commander" ja aito tehdasvalmisteinen VHF-radio (144 - 148 MHz) "Icom IC-212 FM"

Mukana olleista mikrofoneista mainittakoon tuo muovikuoret menettäneen mikrofonin saamat uudet puukuoret.

Itselläni oli myös leirin kirpputorilla n. 100 tuotteen myyntipiste. Yllätys olikin melkoinen kun menin lauantaina myyntiajan loppuessa kysymään tuotteiden perään: n.95 % tuotteista oli löytänyt uuden kodin! Kotiin tuomisia jäikin todella vähän. Samalla tuli reissun polttoainekustannukset ja majoittumiset kuitatuiksi 😎

Ohi suunnitellut ohjelman kuin kruununa koko leirille tapasin hotellin vastaanotossa OH5UY (UT5UY), jonka kanssa pidimme pitkät "nokka-QSO" ja vaihdoimme peditiokortteja ym. Tässä tuli vaihdettua kuulumiset niin kotimaan kuin Ukrainankin suunnalta. Niin, ja eihän meillä ole kuin yhden kirjaimen muutos RA-kutsumerkissä: OH5KUY <=> OH5UY 😀


73 // ARi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Päivän bongaus - "Ihan pihalla"

Bongaa päivä pihalla 4.-5.5.2024  Viikonvaihteessa järjestettiin oikein lintujentarkkailun superviikonloppu, kun lauantaina vietettiin Torni...