maanantai 13. joulukuuta 2021

Ilmavoimien HX-hanke maalissa

 

Pitkään ja huolella valmisteltu Puolustusvoimien hävittäjähankinta saatiin maaliin viimeviikon perjantaina, kun ilmoitettiin hankittavan hävittäjämallin osalta tehty hankintapäätös. Kenellekään ei liene tullut suurena yllätyksenä se, että hankittavaksi hävittäjäksi valikoitui Amerikkalainen F-35A Lightning II, monitoimihävittäjä, joka on viidennen sukupolven häivehävittäjä.

Internet on täynnä hankittavan hävittäjän teknisiä tietoja, joten niitä on turhaa enää tässä käydä lävitse. Oma veikkaukseni HX-hankkeen alkumetreillä oli F-18 Super Hornet. Tämähän olisi ollut aika hyvä ja luonnollinen jatkumo nykyiselle hävittäjäkannalle, joka on käytössämme. Toki nyt hankittava hävittäjämalli teknisiltä ominaisuuksiltaan oli jo aika omaa luokkaansa heti hankkeen alkumetreiltä alkaen. Ehkä suurin epävarmuus ko. hävittäjän osalta olikin nuo elinkaarikustannukset. Kun kustannusparametrit saatiin kohdilleen olikin hankinta oikeastaan helppo tehdä, koska F-35A oli ainoa tarjolla oleva viidennen sukupolven hävittäjä. Rivien välistähän on ollut luettavissa jo jonkin aikaa, että Suomen koviksi ehdoiksi hankinnan osalta on asetettu juuri tuo viidennen sukupolven hävittäjä häiveominaisuuksillaan.

Se, että hankinnassa käytiin lävitse tarkoin myös muut hävittäjäehdokkaat oli varmasti perusteltua, vaikka ne voitiin lähes kaikki tiputtaa pois lopullisesta arvioinnista. Hankinnan kilpailutuksen myötähän saatiin erittäin arvokasta sisäpiirinkin tietoa eri konetyypeistä ja päästiin tutustumaan niihin paljon tarkemmin kuin pelkkien mainoskuvien perusteella. Olisikin ollut mielenkiintoista, jos tarjokkaina olisi ollut myös hävittäjät myös Venäjältä ja Kiinasta.

Ilmailun osalta seuraava hieman pienempi, mutta tärkeä hanke tullee olemaan Rajavartiolaitoksen valvontalentokoneiden uusiminen. Se, koska tämä prosessi menee maaliin jää vielä arvuuttelun varaan.

Hankitapäätös  Suomen uuden hävittäjän osalta.

Oma "hajatelma" hankittavasta hävittäjästä 2021:

https://luonnollisestimustolasta.blogspot.com/2020/03/ilmavoimien-hx-havittajahanke.html

Hävittäjän tulee olla ns. NATO-yhteensopiva kaikilta osin. Suomi haluaa rakentaa jatkossakin omaa turvallisuuspolitiikkaa NATO:n kumppanuussopimuksen velvoitteiden mukaisesti.

Suorituskyky tulee luonnollisesti olla erittäin hyvä ja erityiset pisteet pitäisi antaa hävittäjän ja koko järjestelmän ELSO-osioille; niin häive kuin häirintätoimintojen osalta

Hävittäjän täytyy pystyä tukeutumaan tarvittaessa ns. maantietukikohtiin, eli hävittäjän on kyettävä käyttämään nousussa ja laskussa lyhyitä kiitoratoja!!!

Hinta ja vastakaupat oikeassa suhteessa.

Näillä perusteilla näen, että loppusuoralla on oikeastaan vain kaksi todellista kanditaattia: F-18 Super Hornet ja F-35 Lightning II - molemmat siis yllättäen USA:sta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...