perjantai 10. joulukuuta 2021

Winlink - viestejä radiotiellä

Winlink (Global email via amateur radio) aktiviteetti 8.12.2021

Marraskuun lopulla pidettiin vuoden toinen harjoitus, jossa kuvattiin tilannetta kun internetin käyttö estyy ja mahdollisesti myös sähkönjakelussa on häiriöitä valtakunnallisesti. Siis sellainen kunnon katastrofitilanteen ainekset nyky-yhteiskunnassa. 

Radioamatöörien osalta varautumista on osattu harjoitella jo vuosikausia ja valitettavasti tätä toimintaa on päästy testaamaan ihan oikeissakin tilanteissa maailmalla. Jotta asiat eivät tulisi ihan puskista tai muutoin yllätyksenä on näitäkin viestiteknisiä asioita hyvä harjoitella silloin kun akuutti tilanne ei ole päällä.

Olipa kyseessä sitten tsunamin, maanjäristyksen, tulivuorenpurkauksen tai myrskytuhojen aiheuttamat häiriöt, liittyy kaikkiin yleensä paljon tarvetta ulkopuoliselle avulle. Avustamisen osalta on ensiarvoisen tärkeää, että katastrofialueelle saadaan rakennettua toimivat viestiyhteydet mahdollisimman nopeasti. Radiohan on siitä hieno laite, että toimiakseen viestinvälittäjänä, se ei tarvitse paikallista intraa tai toimivia tietoverkkoja toimiakseen. Riittää kun löydetään yksi toimiva liityntäpiste maapallolla, josta viestit välittyvät sitten eteenpäin tarvittavalla jakelulla. 

Amerikan mantereella nuo vuosittaiset riskit myrskyineen, tornadoineen ja jopa maanjäristyksineen ovat aika arkipäivää, lähes vuosittaisia tapahtumia jossakin laajuudessa. Tämän takia siellä on panostettu aika paljon radioamatöörien ylläpitämään vapaaehtoiseen "viestipalvelutoimintaan" Emcomm (Emergency communication) -hengessä. Yhtenä tapahtumana on viikottainen Winlink Wednesday, joka nimensä mukaisesti on keskiviikkoisin koolle kutsuttu radioamatööriyhteisö, joka lähettää sähköpostia ja viestejä Winlink -verkoston (Global email via amateur radio) kautta - vain ja ainoastaan radioteitse, vaikka muitakin liittymistapoja verkostoon toki on. Sanomat liikkuvat verkossa pääsääntöisesti radiotietä pitkin asemalta toiselle.

Keskiviikon harjoitus on laajentunut alun vain Virginialaisille operaattoreille tarkoitetusta harjoituksesta maailmanlaajuiseksi. Kaikki luvan omaavat radioamatöörit voivat siis osallistua tapahtumaan. Itse päätin osallistua tapahtumaan tällä viikolla ja laitoin liittymisviestin oman postilaatikon kautta tapahtuman koordinaattorille Virginiaan. Tällä kerralla oma postilaatikkoni sijaitsi pääkaupunkiseudulla, Vantaalla. Sieltä radiosanoma ohjautui sitten Virginian suunnalle. Vastausviestit kävin lukemassa tuoreeltaan Joensuun postilaatikon kautta. Postilaatikon valintahan perustuu siihen, mikä noista sadoista ellei tuhansista laatikoista on parhaimman radiotien päässä kyseisellä hetkellä. 

Järjestelmän ehdottomana plussana on se, että mukaan pääsee ilman kalliita investointeja. Useimmat radioamatöörit käyttävät viestinnässä jo tietokoneita ja operoivat erilaisilla digimodeilla, joten heillä on oikeastaan jo perusvalmiudet olemassa Winlinkin osalta. Ennen äänikorttivallankumousta oli asian hoitaminen hieman hankalampaa ja etenkin kalliimpaa, koska joutui ostamaan hieman arvokkaan Pactor -modeemin päästäkseen postilaatikkoon käsiksi. Toki Pactor-modeemit toimivat nytkin osana järjestelmää. Itsellänikin on niitä jokunen kappale tullut arkistoitua - pitäisi varmaan joskus testailla niitäkin.

Kuten blogin karttakaappauksesta näkyy on harjoitusasemien määrä painottunut Amerikan mantereelle, mutta tämän ymmärtää hyvin, koska tapahtuma on lähtöisin sieltä eikä muualla ole oikein suuresti panostettu Winlink-harjoitteluun.

Ei muuta kuin kohti uusia haasteita.


//ARi\\



Winlink

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...