torstai 30. joulukuuta 2021

Euroseteleiden jäljillä vuodesta 2003



Näin vuodenvaihteessa on mukava tehdä aina välillä kaikenlaisia katsauksia ja tilastoja kuluneesta tai paremminkin kuluneista vuosista: siis eräänlaisia arkisia tilastokatsauksia. Sääilmiöiden osalta tilastot ovat yleensä helppo homma, sillä havainnot on yleensä tallennettu jo johonkin digitaaliseen muotoon, josta ne on helppo tilastoida ilman että tarvitsee alkaa lueskelemaan säähavaintopäiväkirjojen sivuja ja ynnäilemään lukuja sieltä. Hienoimmillaan tuo säätilastointi voi näyttää vaikka tältä (© Heikki Kavakka  2013).

Tällä kerralla en ajatellutkaan nostaa esille säätilastoja koko laajuudessaan, vaan keskittyä hieman harvinaisempaan tilastokummajaiseen, jonka alkusysäys luotiin 2000-luvun alussa, kun EURO-valuutta tuli viralliseksi käteisvaluutaksi 1.1.2002 vanhan markan sijalle Suomessa. 

Pian Euroihin siirtymisen jälkeen perustettiin EuroBillTracker -sivusto, jonka avulla käyttäjät saattoivat rekisteröidä käyttämiään euroseteleitä ja seuraamaan "omien" setelien kulkua maailmalla. Sivusto perustettiin vuonna 2002 ja sai heti alkumetreiltä lähtien suuren suosion. Tämän innoittamana itsekin liityin "EBT":n käyttäjiin ja aloin rekisteröimään seteleitä sivustolle. 

EuroBillTracker (EBT) on kansainvälinen voittoa tavoittelematon ryhmä vapaaehtoisia, ja sen tarkoitus on seurata euroseteleitä ympäri maailmaa. Jokainen käyttäjä kirjaa hallussaan olevan setelin sarjanumeron ja sijaintitiedot EuroBillTrackeriin. Näistä tiedoista sivusto selvittää seuraavat asiat:

Setelien hajautuminen: Jokaisella euromaalla on käytössään tietty sarjanumerojoukko. Tämän tiedon avulla on mahdollista selvittää, kuinka setelit kulkevat eri maiden välillä. 

Setelien seuraaminen: Kun sama seteli kirjataan uudelleen, sen aiemmin kirjanneet käyttäjät saavat sähköpostiviestin siitä, että seteli on kirjattu uudelleen eli käyttäjä on saanut osuman. Näitä osumia voi tarkastella Tilastot-osiosta.

Tilastot ja sijoitukset: Kuka kirjaa eniten seteleitä ja mitkä maat ovat sijoittuneet parhaiten? Missä setelit tällä hetkellä sijaitsevat?

Eurosetelit ja -kolikot tulivat kiertoon 1. tammikuuta 2002, ja olemme seuranneet seteleitä siitä lähtien.

(lähde: Eurobilltracker.com)

 Tässä joitakin nostoja omalta EBT-kaudelta, joka jatkuu vieläkin vaikka kierrossa olevia seteleitä tulee enää aika harvakseltaan käsiin. Ollaan siirrytty pitkälti jo kortti- ja mobiilimaksuihin, joissa vain bitit vaihtavat haltijaa 😥

  • Liityin EBT:iin ja kirjasin ensimmäiset setelit 8.12.2003
  • Yhteensä kirjattuja seteleitä on kertynyt 1934 kpl (28.12.2021)
  •  Seteleiden kokonaisarvo 40 790 Eur. Keskimääräinen merkintäarvo on 21.09, joska voi päätellä, että yleisin kirjattu seteli on ollut 20 eur arvoinen seteli.
  •  Vuosien aikana osumia omiin seteleihin on tullut peräti 65 kappaletta: suurin osa luonnollisesti Suomesta ja Länsi-Euroopasta.
  •  Tilastojen mukainen "osumasuhde" on 1 : 29.75

Viimeisimmän osuman anatomiaa, joka koski 20 euron seteliä, joka kirjattiin EBT-järjestelmään Joulupäivänä 2021. Olin itse kirjannut setelin 19.9.2019, jonka jälkeen seteli kirjattiin jo 11.9.2020 Kauhajoella, jossa se oli nostettu Kauhajoen OmaSp-konttorista. Tämä viimeisin Joulupäivän kirjaus tehtiin Virroilta, jossa seteli oli saatu vaihdossa takaisin paikallisessa R-kioskissa asioidessa. Kirjausten perusteella seteli on kulkenut vaatimattoman 356 km matkan 416 päivän aikana.


//ARi\\ 

 

  •  

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...