sunnuntai 19. joulukuuta 2021

Ilmavoimat - historiaa ja nykypäivää

 

Julkaisu: 1998 / Ilmatorjuntaupseeriyhdistys

Paikallisen sotilasopetuslaitoksen kirjaston kirjapoistoja tutkiessa sattui silmiin mm. oheinen teos: Ilmatorjuntamiehen ilma-asekuvasto vuodelta 1998. Varmaan tuon julkaisuvuoden perusteella tuo julkaisu oli joutunut ns. poistokoriin, josta sen nappasin. 

Nimen perusteella voisi olettaa, että julkaisu sisältää pelkästään vain ja ainoastaan hieman vanhemman lentokaluston kuvia. Totuus on kuitenkin aivan toinen. Kirjan liki 300 asiasivua toki käsittää runsaasti valokuvia ja piirroksia, mutta myös runsaasti erilaista taustatietoa ilmasodankäyntiin eri muodoissaan. Lentokoneiden lisäksi oman lukunsa ovat myös oikeutetusti saaneet erilaiset ilmatorjuntaohjukset, lähes kaikki lentokoneissa käytettävät aseet ja ammukset, miehittämättömät ilma-alukset, ELSO, ilma-alusten tunnistaminen jne. jne... Kerrassaan hieno lukupaketti.

Vaikka tämä Ilmatorjuntaupseeriyhdistyksen aikoinaan julkaisema teos onkin varmasti osin vanhentunut etenkin lentävän kaluston osalta, on siinä yli 80 % vielä täyttä asiaa, joka pätee lentotoimintaan tänäkin päivänä. Nopeasti laskettuna kuvaston esittämistä lentävistä laitteista yli 75% on käytössä vielä jossakin päin maailmaa. Aivan kuten kotoinen Hornet -hävittäjämmekin.

Suomen osaltahan tuo kuvasto onkin helposti päivitettävissä kun lisää sinne tuon viimeisimmän hankinnan F-35:n osalta sekä päivittää siihen nuo uudet asetiedot.

 //ARi\\



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...