sunnuntai 10. lokakuuta 2021

"Ei kuuroille korville" - JT65HF

JT65 kuulee heikoimmatkin signaalit

 Sunnuntaisen sadekelin vallitessa oli hyvä tarkastaa pikaisesti myös radiokelit. Poikkesin pikaisesti tutulla 14 MHz:n aaltoalueella ja totesin signaalienmäärän olevan melkoinen - monet DX, eli kaukoasematkin kuuluivat eri lähetelajeilla vähintään tyydyttävästi.

SRAL:n juhlavuoden kunniaksi ole käyttänyt tuo OF-prefiksiä kutsussani. 100-vuotisen jäsenjärjestön kunniaksi on tuo OF-prefiksi käytössä myös sata vuorokautta; 15.9 - 23.12.2021.

JT65 on hyvä lähetelaji myös heikoimmillakin radiokeleillä tai työskenneltäessä niillä pienillä (QRP) tehoilla. JT-lähetelajien kanssa on myös mukava touhuta, sillä yhteyden pitämisessä ei ole kiirettä kun kukin jakso kestää vähintään sen yhden minuutin ja koko yhteys vaatii vaihtoineen 4-6 minuuttia, jos kaikki menee kuin "Stromsössä". Samalla ehtii tekemään työasemalla muutakin kuin pitämään radioaktiivisuutta.

Tänään tulikin ensimmäinen asema jaksolleni suoraan Atlantin takaa, tunnuksella NV4G. Ohjelmiston vesiputousnäytössä tai signaalianalyysissä ei näkynyt mitään, mutta jostain se bittitekniikka vain kaivoi tuon heikon signaalin kuuluville. Koska häiriöitä ei ollut, saatiin yhteys pidettyä ns. suorilta. Signaali Amerikan suunnalta oli -24 - -26 dB eli siellä kohinatason alapuolella. Omassakaan signaalissa ei ollut juurikaan voimalla kehumista; -20 dB.

Mutta, kuten yhteyden lopussa lukee: "GUD EARS 73" - näinhän se on.


//ARi\\



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...