tiistai 12. lokakuuta 2021

Maapallo myrskynsilmässä

Twitterviesti Auroravyöhykkeestä

 Aurinko on jälleen osoittanut hieman aktiivisuuden merkkejä. Tämä näkyy ja kuuluu myös maapallolla. Toiset pääsevät nauttimaan komeista revontulista, toiset nauttimaan epätavallisen hyvistä ja huonoista radiokeleistä tai sitten pelätään mitä voimakkaat "hiukkasmyrskyt" aiheuttavat herkille elektronisille laitteillemme.

Aikaisemman työn ja harrastuksena jatkuvan työuran myötä olen päässyt paneutumaan auringon aiheuttamiin ilmiöihin hieman tavallista syvällisemmin. Erityisesti auringon aktiivisuuden vaikutus radiokeleihin on ollut se ykkösprioriteetti. 

Tänä päivänä auringon ilmiöihin liittyvää tietoa on saatavilla enemmän kuin runsaasti. Siitä kiitos tietoteknisen vallankumouksen ja internetin. Kaiholla muistelen vielä aikaa kun 90-luvulla vielä kuunneltiin saksalaista radiomajakkaa 10 MHz:n taajuudella. Kyseinen majakka sähkötti tärkeimmät "aurinkoinfot" tauotta. Saatujen lukemien perusteella oli sitten kohtuullisen helppoa tehdä tarvittavat laskelmat radiokelien osalta. Nykyään nuo tiedot saa kätevästi suoraan internetistä, joten välttämättä asiaan ei tarvitse itse juurikaan panostaa luetunymmärtämistä enempää. 


Radiokelit lyhyillä aalloilla siis aika "nollissa" (kuva 2)

Kuten kuva 2 osoittaa ovat radiokelit HF:llä (lyhyet aallot) hieman ongelmalliset. Asia selviää toki myös avaamalla radion ja kuuntelemalla lyhyillä aalloilla tapahtuvaa liikennöintiä tai siellä aktiivisesti päivystäviä radiomajakoita. Nykyään tämä HF-kelien seuranta ja ennustaminen taitaa kiinnostaa lähinnä vain radioharrastajia ja sotilasradioliikennettä. Toki myös kaupallisilla radioasemilla on kiinnostusta asiaan - kaikki eivät ole vielä siirtyneet pelkästään internetradion pariin.

Revontulibongarit ovat varmaan se kasvava käyttäjäryhmä nyt ja jatkossa avaruussääilmiöihin kiinnostuneissa yhteisöissä. Harmittavan usein vaan tuntuu sattuvan niin, että kun ennusteiden mukaan revontulet olisivat näkyvillä myös eteläisessä Suomessa, on taivaan kansi peittynyt pilviverhoon. Pilvisyydellä ja revontulien näkyvyydellä ei ole kuitenkaan osoitettu olevan mitään tekemistä toistensa kanssa tieteellisessä mielessä.

Yleisluontoisesti olen viimeaikoina seurannut avaruussäätä ja sen kehitystä Suomen Avaruussääkeskuksen (RWC Finland) sivuston kautta. Sivustolta löytyy paljon mielenkiintoista tietoa auringon aktiivisuudesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä Suomen horisontista katsottuna. Radiokelien ennustamiseen löytyy sitten muita sivustoja. Mutta perusdatan osalta tieto on kaikissa sivustoissa samaa, koska onneksi meillä on vain yksi aurinko😀

Alla parissa kuvassa mielenkiintoista mittausdataa RWC:n sivustolta nyt meneillään olevan "myrskyn" osalta. Mielenkiintoista on havaita mm. induktiovirran suuruus ja sen vaihtelu Suomen sähkönsiirron kantaverkossa. Komea piikki löytyy hiukkasten iskiessä maapallolle.


Induktiovirrat (RWC Finland)

Viimeisessä kuvassa on RWC:n sivustolta poimittu Nurmijärven K-luku. Kyseisellä lukemalla kuvataan magneettisten häiriöiden voimakkuutta. Aamuyön myrsky näkyy siis myös K-luvussa.
K-luku (RWC Finland)



//ARi\\


73

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...