perjantai 2. heinäkuuta 2021

Kesäkuun helteet pakettiin

Poutainen ja helteinen kesäkuu takana

 Kesäkuu vaihtui heinäkuulle, joten onkin hyvä hetki laittaa paikalliset säätiedot ja tilastot hieman tarkempaan analyysiin. Ilmatieteenlaitoksen tilastojen mukaan mennyt kesäkuu oli jopa ennätyslämmin mitä tulee hellepäivien määrään ja kuukauden valtakunnalliseen keskilämpöön liittyen. Jokainen ulkoilusta ja säästä nauttinut henkilö voi varmaan olla samaa mieltä lämpöjen osalta.

Mustolan sääasemalla varsinaisia hellepäiviä, jolloin ylitettiin tuo +25.1 C:n lämpötila, rekisteröitiin 15 päivän osalta: vuonna 2020 "vain" 8 hellepäivää kesäkuussa. Toki samassa yhteydessä on sanottava, että aika monena päivänä jäätiin vain muutamia kymmenyksiä hellerajasta - lämmintä siis on ollut. Kesäkuun pakallinen lämpöennätys mitattiin 22.6, kun päästiin +33.2 C:een. Vuonna 2020 ei maagista +30 C:n rajaa ylitetty kesäkuussa ollenkaan, vaan jäätiin +29.8 C:een.

Kesäkuun matalin lämpötila, +3 C, mitattiin heti kuukauden alussa, 1.6. Tämän jälkeenhän tuo lämpökäyrä olikin hyvin nousuvoittoinen. Vuosi sitten tuo kesäkuun alin oli +1.6 C.

Koko kuukauden lämpökehitystä kuvaa ehkä parhaiten kuitenkin tuo mitattu keskilämpö, joka kuluneen kesäkuun osalta oli +18.8 C. Vuosi sitten jäätiin +17 C:een.

Sateita saatiin millimääräisesti paljon vähemmän kuin vuosi sitten. Kesäkuun sademäärä oli vain 22.8 mm. Vuosi sitten määrä oli 48.4 mm. Sateet eivät jakautuneet tasaisesti koko kuukaudelle, vaan niissä näkyy erityisesti ukkoskuurojen aiheuttamat "sadepiikit"

Ilman mainittavia myrskyjäkään ei kesäkuu mennyt, sillä Aatu-myrsky kulki maakunnan pohjoispuolitse antaen kuitenkin hieman sadetta ja salamointia Mustolankin suunnalle. Mitään tuhoja ei tämä myrsky paikallisesti tuonut kuitenkaan tullessaan - hyvä niin.

Katsotaan mitä alkanut heinäkuu tuo tullessaan. Ainakin helteet tuntuvat jatkuvan ja sen myötä varmasti ukkosetkin ajastaan.


// ARi \\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...