maanantai 19. heinäkuuta 2021

Riikka-myrskyä paikallisesti tarkastellen

Ukkoskuuronauha
 Ennätyspitkä hellejakso päättyi, niin kuin yleensäkin, ukkosiin. Tämäkään hellejakso ei tehnyt poikkeusta. Oli vain ajankysymys, koska kylmärintama, ukkosineen saapuu. Kesäkuisesta Aatu-myrskystä poiketen, nyt ukkosrintama oli reilu 600 km pitkä, kapeahko rintamanauha, joka kulki eteläisen ja keskisen Suomen ylitse itään, häviten Venäjän aroille lopulta.

Ilman vahinkoja ei tämäkään myrskyrintama ohittanut: paikalliset, erittäin voimakkaat tuulenpuuskat rikkoivat rakenteita ja kaatoivat puustoa. Runsas salamointi aiheutti myös lukuisia maastopaloja ja aiheutti tuhoja muutoinkin. 

Enonkosken, Koloveden alueella, myrsky meni erittäin nopeasti ohitse, eikä mitään mainittavia vahinkoja päässyt syntymään. Kovimmat tuulenpuuskatkin jäivät alle 10 m/s, eikä sademääräkään paikallisesti noussut kuin 5 mm:iin. Se näkyvin kerrannaisvaikutus tälläkin kerralla oli se, että sähkö hävisivät lähes samalla kerralla kun ensimmäiset salamat alueella rekisteröitiin. Aatusta poiketen, nyt tuo vikatilanne kesti reilu 5 tuntia. Onneksi siihen osasi jo varautua ennakkoon:


  1. Varavirtalähteen lataaminen (Powerbank) lataaminen täyteen
  2. Kännyköiden ja tablettien lataaminen
  3. Radiovastaanottimen testaus / paristojen tarkastus
  4. Kylmyyttä vaativien tuotteiden siirto maakellariin, mikäli sähkökatkos venyy pitkäksi. (onneksi ei ole pakastinta käytössä)
  5. Kahvin keittäminen valmiiksi termospulloon....
  6. Vararadioverkon (VHF/UHF) testaaminen ja yhteyskokeilut Savonlinnaan - tarpeen kun ja jos tuo kännykkäverkko kaatuu tai muutoin temppuilee.

Ilmanpaine teki jyrkähkön laskun ennen rintamaa

Sateen myötä ilman kosteus syöksyi ylöspäin

Kylmän rintaman saavuttua lämpötila laski jyrkästi

Tuulenpuuskat jäivät maltillisiksi

Ruutukaappaus Enonkosken ukkostutkalta myrskyn iskiessä

//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...