maanantai 19. heinäkuuta 2021

Kotimainen stratosfääripallo kävi yläilmoissa 17.7.2021

 Kuluneena viikonloppuna saatiin ikään kuin hellekauden päättymisen juhlistamiseksi nauttia myös kotimaisen stratosfääripallon (OH3VHH-11) lennättämisestä. Tämä Hämeenlinnan radioamatöörikerhon projekti oli pitkästä aikaan lajinsa ensimmäinen näin toteutettuna. 

Pallohan nousi liki 30 000 km korkeudelle ja lähetti koko ajan seurantatietoa radioamatöörien APRS-verkkoon ( aprs.fi ), jonka kautta pallon liikkeitä pystyi seuraamaan ilman kytkeytymistä aprs-verkkoon radioteitse. Lisäksi pallon lähetti videokuvaa lennon aikana. Kuvalähete oli katsottavissa SRAL:n Youtube-kanavalta, koko lennon aikana; samoin kuin koko lennon valmistelut ja pallon lähettäminen yläilmoihin.

Itse seurasin pallon liikkeitä niin aprs-verkon kautta, kuin suoraan radioteitse. Enonkoskella pallo tuli kuuluviin kun se saavutti 5900 km korkeuden. Kuuntelin palloa sekä 144.800 MHz että 432.500 MHz, jotka molemmat ovat virallisia aprs-taajuuksia (luonnollisesti). 144 MHz kuului koko lennon ajan hyvin, mutta 432 MHz oli haastavampi, eikä siitä saanut signaalia kuuluville yrityksistä huolimatta. Ilmeisesti tuon 432 MHz:n osalta oli ollut jotain teknisiä murheitakin, mikä hieman selitti tätä asiaa.

Youtube-kanavan chat-ikkunan perusteella tämä pallo-operaatio sai hyvän vastaanoton niin kotimaassa kuin muuallakin. Ainakin Venäjällä ja Pohjois-Euroopassa / Skandinaviassa pallon lentoa seurattiin muuallakin kuin tietokoneen nettiselaimella.

OH3VHH-11 tuli radioteitse Enonkoskelle (5900 km korkeudelta)

Pallolta saapunutta aprs-raakadataa paikkatiedon osalta

Pallon lentoreitti

Pallon radiohorisontti laajeni lennon myötä korkeuksiin noustessa

//ARi\\

73

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...