sunnuntai 23. heinäkuuta 2023

Tuokiokuvia Riikasta

 Edellisellä viikolla vietetyn SRAL (Suomen Radioamatööriliiton) kesäleirin jälkeen olikin hyvä siirtyä päivän varoitusajalla Baltian puolelle ja käydä katsomassa mitä sinne Riikaan näin kesällä kuuluu. Bussimatkakin Lappeenrannasta järjestyi hienosti, joten ei muuta kuin matkalaukku ja vaimo mukaan.

Neljä vuotta sitten kävimme Riikassa lentäen suoraan Lappeenrannasta ja tuolloin matka yhteen suuntaan kesti reilun tunnin. Bussimatka on luonnollisesti hieman hitaampi, mutta ei aivan tolkuton; kuuluuhan bussimatkaan mukava pysähdys Helsingin satamassa, josta noustaan Suomenlahden ylittävään laivaan: siis bussi-laiva-bussi -matka. Tuo laivamatka syö kokonaisajasta tuon 2 tuntia, mutta se on varmasti sen arvoista, ovathan nuo uudet laivat melkoisia "elämyskeskuksia" tänä päivänä. Kaikkiaan siis tuo siirtyminen Riikan majoitukseen Lappeenrannasta kesti n. 12 tuntia.

Rajamuodollisuudet sujuivat sujuvasti, sillä kaikki sisärajatarkastukset olivat nyt poissa, joten kukaan ei ollut kiinnostunut matkustusasiakirjoista. Erityisesti huomioin tuon Viron ja Latvian välisen raja-aseman tilanteen; nyt siellä toimi kahvi-, kauppapiste sekä matkamuistomyymälä. Monet vanhat tarkastuskaistat olivatkin jo ruohikoituneet. No, rajalinjan merkinnät olivat kuitenkin paikallaan - kuinkas muutoin.

Matkavauhtia Viron puolella hidasti hieman suuret tietyömaat Pärnun ja rajan välillä. Uutta "baanaa" tehtiin, joten kohta tuokin osuus mennee vauhdilla ilman viiveitä. Muutoinkin tuo tieverkosto ainakin pääteiden osalta tuntui hyvältä. Täällä ei ollut routa pilannut päällysteitä.

Riika on sen verran suuri kaupunki, ettei muutamassa päivässä kannata edes yrittää ehtiä katsomaan kaikkia nähtävyyksiä tai paikkoja. Ainakin jos päätät liikkua jalan kuten me, ei koko kaupungin kierto ole edes järkevää muutamassa päivässä. Jo pelkästään kuuluisan "Vanhan kaupungin" osio on monine nähtävyyksineen muutaman päivän arvoinen, jos kunnolla meinaa tutustua. Kaupungin kuuluisalla torilla, siellä Zeppelinhalleilla, menee aikaa myös helposti useita tunteja vaikka ei tekisi ostoksiakaan. Näin satokauden ytimessä kun ollaan oli tuo ulkoalueen tuoretori todella runsas valikoimien osalta, eikä hinnatkaan olleet ihan taivaissa kotimaahan verrattuna: mansikoita, vesimeloneja ym. ym. oli runsaasti tarjolla useissa myyntipisteissä. Ja hallien sisältä löytyi sitten lisää erilaisia tuotemyyntejä samoin kuin tarjolla oli myös baari- ja ravintolapalveluja, jos alkoi ns. huikomaan.

Tällä kerralla tuli jätettyä ihan kohteliaisuussyistä tuo vierailu "Pikku Moskovan" kaupunginosaan. Jalkoja säästellessä olikin hyvä mennä hissillä Riikan korkeimman rakennuksen yläterassille, 26. kerrokseen, ja tarkkailla maisemia sieltä maittavan ruoan kera. Niin maisemahissistä kuin itse ravintolasta avautuivat hienot näkyvät eri puolille Riikaa. 

Lähimatkailuun luen nämä Baltian retketkin, vaikka kilometreissä matkalle tulee kyllä pituutta näinkin. Paljon hienoja kokemuksia saa ilman, että lähtee ns. merta edemmäs lomailemaan.

@ri

26. kerros ja loistava horisonttinäkymä

Zeppelinhallit odottivat kävijöitä

Vesimeloneja joka lähtöön

Arkisin mahtui torilla kulkemaan vielä hyvin

Rajamuodollisuudet olivat hieman vaisut - ei ruuhkaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...