perjantai 19. toukokuuta 2023

APRS (Paikkatietoa) HF:llä

 

Paikkatietoa ja viestinvälitystä HF:llä

Perinteisesti tuo radioamatöörien käytössä oleva paikkatietojärjestelmä (APRS) on käytössä VHF:llä eli 144.800 MHz taajuudella (Euroopassa). Mikäänhän ei estä käyttämästä kyseistä järjestelmää myös muilla taajuusalueilla. Tämä VHF-taajuus lieneekin periytynyt jo hieman unohdetun pakettiradioverkon perillisenä ja saanut siten vakiopaikkansa omalla taajuudellaan. Tämä on tietysti hieno asia, sillä tällöin asemat löytävät toisensa helposti, kun taajuus on tiedossa, ja jos vielä radiokeli suosii niin saattaa tulla jopa "DX" asemia ruudulle.

Itselläni nuo VHF-alueen "DX" (kaukoasemat) ovat tulleet työskennellyiksi lähinnä ISS:n aprs-toistimen kautta. Tuo Kansainvälinen avaruusasema (ISS) antaakin hyvät signaalit pitkin Eurooppaan kun on sopivasti Suomen horisontista työskenneltävissä.

Myös HF:llä (lyhyillä aalloilla) on mahdollista käyttää aprs-paikkatietoa ja lyhytviestejä. HF:llähän tuo signaali kulkee "helpostikin" vaikka maapallon ympäri kunhan taajuus ja radiotie ovat kunnossa. Tänä päivänä aprs-työskentelyyn suositellaan JS8-modea, joka tarjoaa myös monia muita mielenkiintoisia kommunikointimuotoja pelkän paikkatiedon välittämisen lisäksi. 

Itse päätin tuossa Helatorstain merkeissä hieman verestellä muistia ja asentelin koneelle CCW_APRS_Messengerin (ks. kuva). Tämän rinnalle asensin vielä UZ7HO:n soundmodemin hoitamaan tuota perinteisempää pakettidataa (AX.25). Ilman sitäkin tosin pärjää, koska CCW käyttää viestitykseen tehokkaita digimodeja kuten MFSK16, PSK63, MFSK4 jne. 

Parin illan ja päivän ihmettelyn jälkeen oman paikkatiedon lisäksi löytyi aktiviteettiä etenkin tuolla AX.25-pakettiradioprotokollalla. VHF:llä tuon lähetteen nopeus on yleensä 1200 baud tai 9600 baud. HF:llä nopeus on vain 300 baud, mutta riittää hyvin toimintoihin. Kahden testijakson aikana sain ruudulle kuusi (6) asemaa Euroopasta, jotka testailivat toimintoja HF:llä. Testissä työskenneltiin  30 metrin aaltoalueella, 10.1476 MHz pistetaajuudella.

APRS ja AX.25 siis ovat QRV HF:lläkin. 👍


73 de @ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...