sunnuntai 28. toukokuuta 2023

Rajan wiestimiehet koolla jälleen


Kaakkois-Suomen Rajavartioston reservin "wiestimiehet" kokoontuivat jälleen vuosittaiseen tapaamiseen. Tällä kerralla tapaamispaikaksi olikin valikoitunut sopivasti Immolan kasarmialue. Aluehan onkin kokenut melkoisia muutoksia viimevuosina, joten kaikille tapahtumaan osallistuneille oli paljon uutta ja ihmeellistä katsottavaksi. Paikallisen oppaan johdolla suoritettu tutustumiskierros oli kaikessa laajuudessaan erittäin hyvä ja antoi selkeän kuvan rajan nykyisistä toiminnoista alueella.

Kattavan alue-esittelyn jälkeen olikin vuorossa tutustuminen uuteen ruokala- ja sotilaskotirakennukseen. "Sotkussa" olikin juuri sopivasti tarjolla mukavat kahvileivät kävelylenkin piristykseksi. Monelle tämä uudessa sotilaskodissa käynti olikin varmasti ensimmäinen, sillä vielä nykyisellään rakennus sijaitsee suljetulla sotilasalueella, jonne pääsy vaatii erikoisluvan. Jatkossa kun Rajamuseo avautuu yleisölle, tulee mahdollisuus myös sotilaskodissa vierailuun ilman saattajia tai erikoislupia.

Immolassa suoritetun kierroksen jälkeen oli tarkoitus vierailla Lotta museossa, mutta museo olikin suljettu, joten näyttely vaihtui ruokailuun. Ruokailun jälkeen olikin sitten aika siirtyä vapaamuotoiseen illanviettoon Imatran kylpylän alueelle, jossa sauna oli sopivasti lämpimänä ja tilat majoitukseenkin löytyi niitä tarvitseville. Ilta sujuikin mukavissa merkeissä erilaisten aktiviteettien, oman, "live- orkesterin" esityksiä kuunnellessa sekä tietysti erilaisten muisteloiden merkeissä. Joukon keski-ikä lähenee jo reilusti yli 70 vuotta, joten muistoja riitti muillekin jaettavaksi.

Ensi vuonna sitten uudelleen.


@ri / RjKK


Lotta museo

Uusi sotilaskoti Immolassa

Mars - mars

maanantai 22. toukokuuta 2023

CL60 - ARTEMIS jälleen maisemissa

 Kaksi viikkoa sitten tekstailin kuinka tuo tiedustelulentokone, CL60 / ARTEMIS, lensi pitkin itärajaa edestakaisin. Tänään FR24-sivustoa silmäillessäni huomasin tuon ilma-aluksen olevan jälleen liikkeellä, tällä kerralla hieman "oudommalla" lentoradalla. Mielenkiintoisen asiasta teki se, että lentokoneen korkeus oli vain vajaa 7000 metriä ja se kävi kaarroksella käytännössä oman "mökki-QTH" päällä Koloveden alueella. Kävi tietysti tarkastamassa onko operaattori paikalla ja ihmettelemässä antenneja 😎 No, tällä hetkellä ei radiotaajuista energiaa siellä ole käytössä, joten niiltä osin hieman hankalampi paikallistaa. Toki tuo FR24-kuunteluasema on QRV, mutta siinä onkin vain vastaanotto (RX) toiminnassa.

ARTEMIS Kolovedellä - kaikki kunnossa!



Ja kyllähän se "mökkikin" löytyi - komea ylitys!




@ri

RESUL4DM2023 - suoritettu


 Vuotuinen "etäsotilasmarssi" tuli jälleen suoritettu viikonlopun aikana. Itse marssisuoritukselle oli aikaa Helatorstaista sunnuntaille, eli neljä vuorokautta. Edellisvuosista poiketen suoritin marssin tänä vuonna kahteen osaan jaksoteltuna lauantaille ja sunnuntaille. Ei ollut säätilan osalta valittamista, hyvin tarkeni sorateitä ja polkuja pitkin astella.

Molempina päivinä tuli mittariin reilu 7 km. Samalla tuli ulkoilutettua jälleen tuota "taktista reppua" ja viestikalustoa. Lauantaina oli vuorossa ns. Kirkkovuoren lenkki ja sunnuntaina "kyläkierros". Mielenkiintoista reittien osalta oli se, että ilman sen kummempia tuumailuja lopputarkastuksessa ilmeni, että kummatkin reitit olivat lähes saman mittaiset ja reittiin käytetty aikakin oli lähes minuutilleen sama. Ehkä tuo alitajunta osasi opastaa ja ohjata reitin valinnassa, etenkin sunnuntaina, koska lauantain retki oli jo siellä muistissa 🤔

Vuoden päästä jälleen samoissa merkeissä. Sitä odotellessa nautitaan kesästä muutoin.

@ri

sunnuntai 21. toukokuuta 2023

Ilmailupäivän hengessä, Immolassa

Lauantaina, 20.5, vietettiin Imatran Immolan lentokentällä jälleen avointen ovien päivää, ilmailun merkeissä. Paikalla oli runsaasti ohjelmaa kaikille ilmailuhenkisille 😊 Näitä ilmailutapahtumia ei kovin paljoa ole Etelä-Karjalan alueella ollut, joten tällekin tapahtumalle oli suorastaan tilaus olemassa. Hyvä, että paikallinen ilmailukerho löytää resursseja tapahtuman järjestämiseen. Tänä vuonna, näytti myös siltä, että "sääherra" oli myös suosiollinen tapahtuman osalta, sillä parempaa ilmailusäätä tuskin olisi voinut vaatiakaan. Myös yleisö tykkäsi kesäisestä kelistä.

Menin vaimon kanssa heti Imatran kesäkauden avajaisten jälkeen suoraan Immolan kentälle. Vaikka olimme paikalla jo varttia ennen virallisia avajaisia, oli paikalla ainakin vieraspysäköinnin perusteella runsaasti yleisöä. Autojono tai paremminkin rivi kentän kupeessa sen kuin kasvoi pituuttaan päivän mittaan.

Ilmailuharrastetta oli esillä mukavasti sillä paikalla olivat niin purjelentokoneet, exprimental lentokoneet ja -härvelit, laskuvarjohyppääjät, moottorikonelentäjät ja mikä mukavinta myös lennokkiharrastajat. 

Ja, jotta aika ei olisi käynyt pitkäksi, niin välillä oli hyvä tilaisuus ohjelmien lomassa käydä syömässä "lentomakkaraa" tai/ja vohveleita virvokkeiden ja kahvin kera. 

Kiitoksia järjestäjille hienosta tapahtumasta.

@ri & XYL






Kopteri pienoiskoossa, mutta lentää tämäkin...

Tällä voi laskeutua vaikka lähi järvelle...

Koneen siivous ennen uutta lentoa....

Kopterikyytiä tarjolla 😊

Lennokkipuolella oli paljon nähtävää...

 
😎

Lento-osasto Kuhlmeyta kunnioittaen

perjantai 19. toukokuuta 2023

APRS (Paikkatietoa) HF:llä

 

Paikkatietoa ja viestinvälitystä HF:llä

Perinteisesti tuo radioamatöörien käytössä oleva paikkatietojärjestelmä (APRS) on käytössä VHF:llä eli 144.800 MHz taajuudella (Euroopassa). Mikäänhän ei estä käyttämästä kyseistä järjestelmää myös muilla taajuusalueilla. Tämä VHF-taajuus lieneekin periytynyt jo hieman unohdetun pakettiradioverkon perillisenä ja saanut siten vakiopaikkansa omalla taajuudellaan. Tämä on tietysti hieno asia, sillä tällöin asemat löytävät toisensa helposti, kun taajuus on tiedossa, ja jos vielä radiokeli suosii niin saattaa tulla jopa "DX" asemia ruudulle.

Itselläni nuo VHF-alueen "DX" (kaukoasemat) ovat tulleet työskennellyiksi lähinnä ISS:n aprs-toistimen kautta. Tuo Kansainvälinen avaruusasema (ISS) antaakin hyvät signaalit pitkin Eurooppaan kun on sopivasti Suomen horisontista työskenneltävissä.

Myös HF:llä (lyhyillä aalloilla) on mahdollista käyttää aprs-paikkatietoa ja lyhytviestejä. HF:llähän tuo signaali kulkee "helpostikin" vaikka maapallon ympäri kunhan taajuus ja radiotie ovat kunnossa. Tänä päivänä aprs-työskentelyyn suositellaan JS8-modea, joka tarjoaa myös monia muita mielenkiintoisia kommunikointimuotoja pelkän paikkatiedon välittämisen lisäksi. 

Itse päätin tuossa Helatorstain merkeissä hieman verestellä muistia ja asentelin koneelle CCW_APRS_Messengerin (ks. kuva). Tämän rinnalle asensin vielä UZ7HO:n soundmodemin hoitamaan tuota perinteisempää pakettidataa (AX.25). Ilman sitäkin tosin pärjää, koska CCW käyttää viestitykseen tehokkaita digimodeja kuten MFSK16, PSK63, MFSK4 jne. 

Parin illan ja päivän ihmettelyn jälkeen oman paikkatiedon lisäksi löytyi aktiviteettiä etenkin tuolla AX.25-pakettiradioprotokollalla. VHF:llä tuon lähetteen nopeus on yleensä 1200 baud tai 9600 baud. HF:llä nopeus on vain 300 baud, mutta riittää hyvin toimintoihin. Kahden testijakson aikana sain ruudulle kuusi (6) asemaa Euroopasta, jotka testailivat toimintoja HF:llä. Testissä työskenneltiin  30 metrin aaltoalueella, 10.1476 MHz pistetaajuudella.

APRS ja AX.25 siis ovat QRV HF:lläkin. 👍


73 de @ri

torstai 11. toukokuuta 2023

Seurannassa 1090 MHz

 

Cessna, LED8

Tänään (11.5.2023) olikin niin kesäinen keli ulkosalla, että oli hyvä hetki korjailla viikolla kootun ADS-B, ilmailuvastaanottimen, asetuksia ja määrityksiä. Raspberry -tietokoneelle viritetty ADS-B sai nyt siirtyä omaan koteloonsa, kun otin tuon näytön irti. Samalla tuli tuo antennijohto lyhennettyä, jotta turhaa häviötä ei tulisi enää siirtotiellä antennista vastaanottimeen.

Raspi ADS-B 

Tälle aamulle seurantakohteeksi valikoitui mielenkiintoista reittiä edennyt Cessna, joka oli lähtenyt Helsingistä ja Lappeenrannan tasalle saavuttuaan alkoi ilmeisesti katselemaan maisemia edetessään kohti Joensuuta itärajaa myötäillen. Lopulta kone laskeutui sitten Kuopioon. Ihan mukavat maisemat on ollut ihailtavana tuolla reitillä.

@ri

tiistai 9. toukokuuta 2023

Valvontalento CL60 (osa 2)

 

CL60 jatkaa kulkuaa

Aamuisen ihmettelyn jälkeen tuo CL60 on jatkanut tankkaamatta matkaansa. Tosin nyt on jo useampi kierros otettu Porvoon ja Joensuun välillä. Onkohan tarkkailuajankohdan valinnalla jotain tekemistä tuon itänaapurin juhlapäivän takia - mene ja tiedä.

Hyvin tuo korkealla lentänyt kone näkyi ihan paljain silmin kun meni lähes zeniitissä mökin ylitse. Muuta lentoliikennettä ei viime aikoina kovin runsaasti ole ollutkaan.

No, itselle tuo CL60 on ollutkin tänään hyvä kohde tarkastaa oman "ilmailuvastaanottimen" toimivuutta. Kaikki koneet eivät onneksi lennä "pimeinä".

/ARi\d

Valvontalento ml. CL60

 

CL60 "valvontalennolla"

Viikonlopulla tuli rakenneltua ja viriteltyä tuollainen ADS-B vastaanotin vanhasta SDR-USP-tikusta. Sama tikku, joka toimi näköjään mainiosti kotimaisen APRS-liikenteen monitoroinnissa 144.800 taajuudella tuntuisi toimivan myös hyvin lentokoneiden toistinmajakoiden vastaanotossa taajuudella 1090 MHz. 

Tänään seurailin huvikseni kun mökkitiluksien ylitse meni ns. piensuihkukone, joka seurantatietojen mukaan oli lähtenyt aamulla matkaan Liettuasta ja lentänyt sitten kuvan mukaisesti Suomen itärajaa seuraillen pohjoiseen ja takaisin. Matkustajakoneesta ei liene kyse, koska laskeutumisia ei ole tapahtunut vaan matka on jatkunut hitaasti, mutta varmasti hieman reilun 10 000 km korkeudella. Ilmeisesti kyseessä onkin yksi monista tiedustelukoneista, jotka monitoroivat sähkömagneettista spektriä yläilmoista.

😎 de ARi

Bongaa päivä pihalla -tapahtuman siivittämänä

Pikkuvarpuset kevättä vastassa

 

Viikonloppuna, 6.-7.5, oli jälleen Bongaa päivä pihalla -tapahtuma. Osallistumiskynnys tapahtumaan on tehty erittäin matalaksi, mikä on hyvä asia kun halutaan tuoda harrastusta esille. Joku voi toki hieman vierastaa tuota "bongaa" -sanaa, mutta se on jo muodostunut aika vakiofraasiksi kun puhutaan kohteiden havainnoinnista; oli sitten kyseessä linnut, lepakot, junat tai vaikka lentokoneet.

Tänä vuonna valitsin omaksi BPP-päiväksi lauantain, siitäkin huolimatta, että sunnuntaille oli luvattu hieman lämpimämpää säätilaa. Havainnointipisteenä oli tällä kerralla mökkitontti Koloveden luontokeitaan äärellä Etelä-Savossa. Jo kohteelle saapuessa torstaina huomasi kuinka kevät oli aika paljon jäljessä siitä mitä se oli Lappeenrannan suunnalla. Monet tutut muuttolinnut puuttuivat vielä maisemasta tai jos niitä olikin eivät ne vielä juurikaan laulaneet reviireillään.

Liki 12-tuntia tuli aktiivisesti havainnoitua pihapiirissä ja lajimääräksi jäi lopulta niinkin vaatimaton kuin 15 lajia. Monet tutut lajit jäivät vielä havaitsematta. Sunnuntaina liikettä pihapiirissä ja ympäristössä olikin sitten jo hieman reilummin kun mm. kirjosiepot saapuivat, mikä herätti "henkiin" myös muut pönttöjen asukit.

Seuraava bongaustapahtuma onkin sitten kesäkuun alussa, kun suoritetaan havainnointia "Pönttöbongauksen" nimissä.


//ARi\\

keskiviikko 3. toukokuuta 2023

Mitä ihmettä - APRS QRT

 

Tilanne APRS-verkossa 3.5.2023 (?)

Tänään tuli pikaisesti tarkastettua tilanne tuolla APRS-rintamalla radioverkossa. No, hieman yllättävältähän tuo näytti, sillä koko Euroopan kartalla oli vain kaksi asemaa: oma (OH5KUY) ja kaverin asema naapurikaupungista (OH5XB). Myös sääasemat olivat poistuneet näköjään jakelusta. Piti oikein laittaa radio kuuntelemaan APRS-taajuuksia tilanteen toteamiseksi ns. "livenä".

Ilmeisesti syy tähän näkyvään ilmiöön on itse tuolla aprs.fi -palvelussa. Joku päivitys tms. on laittanut palvelun ns. epävakaaseen tilaan. Tämähän alkaa olla jo arkipäivää, kun joku palvelu sano työsopimuksen irti tai hidastelee ihan "tuelta".  Ukrainan presidentin vierailulla Helsinkiin tänään tuskin on vaikutusta tähän asiaan, vaikka muilta osin tuota tarkan paikkatiedon saatavuutta toki voidaan rajoittaakin.

Jäämme seuraamaan tilannetta.

@ri

tiistai 2. toukokuuta 2023

Terminen kevät kääntyy kesäksi

 

Lämpökäyrä hutikuulta 2023, Mustola
Huom: 14.-18.4 huolto sääasemalla.

Edellisessä kirjoituksessani, 7.4, ounastelin termisen kevään alkamista Lappeenrannassa. Tuolloin oltiin juuri päästy vuorokauden keskilämpötiloissa plussa-asteille. Tänään tilastoja tarkastellessa voikin todeta, että 5.4 alkoi terminen kevät. Sen jälkeen on oltu plussan paremmalla puolella.

Nyt kun Vappuviikonlopusta on selvitty "kuivin jaloin" onkin aihetta suunnata katseet kohti kesäkautta. Tuohon on vielä hieman aikaa, sillä tuo +10 C:n raja-arvo keskilämmön osalta on vielä aika kaukana, eikä se kovin nopeasti lähestykään näillä päivälämpötiloilla. Mutta, joka vuosi se kesä on sieltä tullut, niin nytkin.

Vuoden ukkoskausi on aloitettu jo huhtikuun "helteen" myötä Länsi-Suomen suunnalla. Kaakonkulmalle tuota ensimmäistä ukkosrintamaa saadaan vielä tovi odotella, mutta kyllä se perinteisesti jo Helluntaina tietämissä on antanut viitteitä itsestään. Saas nähdä kuinka nyt käy.


@ri

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...