torstai 27. huhtikuuta 2023

Lepakkoretkellä Puolassa

 Keväisen Varsovan vierailun yhteydessä tuli kaupunkikuvassa huomioitua kuinka kaupungissa oli huomioitu niin lintujen pöntöt kuin yllättäen myös sopivat päiväpiilot lepakoillekin. Lepakotkin olivat saaneet runsaasti pönttöjä käyttöön. Niin kololinnuille kuin lepakoille on varmasti käyttöä näille asumuksille ja piilopaikoille. Toki lepakoille paikallinen rakennusarkkitehtuuri tarjoaa vielä paljon käytettävää ullakkotilaa ja luonnonkoloja, mutta eivät nämä pöntötkään turhaan ole katujen varsilla. Niillekin on varmasti käyttäjiä samoin kuin koti Suomessakin.

Tällä kerralla ei detektori ollut mukana eikä muutoinkaan tullut tehtyä havaintoja lentävistä lepakoista, toki tuo aktiivisin aika lepakoiden osalta olikin vielä edessä säiden lämmitessä. Silloin on hyvä hetki kömpiä esiin talvipiiloista.

Lepakkomatkalle Puolaan meneville on mainio paikka MIĘDZYRZECZEN PUOLUSTUSLINJA, jonka suojissa talvehtii arviolta yli 30 000 lepakkoa. Selvitysten mukaan kotimaisissa Salpalinjan bunkkereissa ei päästä ihan samoihin talvehtijamääriin, mutta onhan meillä tuo lepakkofaunakin hieman pienempi kuin Euroopassa. 

Postimerkkien lisäksi lepakot ovat saaneet näkyvän osan myös Puolan rahassa, josta osoituksena Puolan Zloty vuodelta 2010.

Näihin kuviin ja tunnelmiin kotimaisen lepakkokauden käynnistymistä odotellessa 😉


@ri


Varsovalainen lepakkopönttö 

Lepakot huomioitu lintujen ohella Varsovassa
Lepakonpöntöt ja lintupöntöt odottavat asukkaita.



"Lepakko Zloty" 2010


Samuel Morsen päivän merkeissä

Tästä se kaikki alkoi 1980-luvulla... CQ CQ...

 Tänään onkin hyvä hetki jälleen hieman juhlistaa, kun vietetään peräti kahta merkittävää päivää samanaikaisesti: Veteraanipäivä ja Samuel Morsen päivä. 

Veteraanipäivää onkin hyvä viettää myös sähkötyksen (CW) merkeissä, sillä rintamajoukoissa taisteli runsaasti tuon alan ammattilaisia, erityisesti tiedustelupuolen eri osa-alueilla. Nykyään sähkötyksen merkitys on hieman nousussa, on huomattu että se tarjoaa hyvän ja luotettavan yhteysmuodon vaikeissakin viestiteknillisissä haasteissa. Digitalisaatio ei kaikesta huolimatta ole saanut täysin syrjäytettyä tätä viestitystapaa.

Vaikka sähkötysvaatimus onkin poistettu radioamatöörien pätevyysvaatimuksista, on ollut hieno havaita kuinka sähkötyksen suosio maailmalla ei ole kadonnut, vaan tuntuu välillä että erityisesti eri kilpailuihin löytyy aina vaan uusia ja uusia operaattoreita.

Blogin kuvassa on ensimmäinen sähkötyssummeri, jonka sain lahjaksi 80-luvun alussa. Sillä oli helppo oppia sähkötysmerkit ja testata omaa rytmitajua. Tuolloin ei tullut ajatelleeksi, että tuo taito toisi vuosien jälkeen vakituisen työpaikan, pari maailmanmestaruutta (MM) ja useita SM-mitaleja. 

Tarkemmin Samuel Morsesta aikaisemmassa kirjoituksessani, jonka voi vilkaista tästä linkistä.


73 // @ri


perjantai 21. huhtikuuta 2023

Pozdrowienia z Warszawy eli terveisiä Varsovasta

Jääkaappimagneetti Varsovasta
 Kevät sai hieman uutta piristystä, kun paikalliselta lentokentältä järjestyi suora lento mennen tullen keväiseen Varsovaan. Kaksi vuotta sitten suoritettu Krakovan matka oli sen verran onnistunut kaikilta osin, että nyt toteutunut Varsova odotti vain sopivaa hetkeä, joka oli nyt.

Lento Lappeenrannasta Varsovaan kesti vajaa kaksi (2) tuntia, mikä on vähemmän kuin siirtyminen junalla Helsinkiin. Näin paikallisella lentoyhteydellä säästi melkein koko lennon kulut, jos laskee siirtymisen Helsinki-Vantaalle omalla autolla, auton paikoituksen ja mahdolliset hotelliyöpymiset.

Varsovan lentoasemakin on ihan kaupungin kyljessä kiinni, joten siirtymiset kaupungille olivat helpot - vaihtoehtoja oli runsaasti. Taksikyyti oli tällä kerralla se helpoin ja edullinenkin. Toki paikallisbussilla tai junalla olisi saanut hieman säästöjä, mutta matkalaukun ja repun kanssa liikkuessa oli taksikyyti ihan sopiva, ja majoituskohdekin löytyi helposti kun auto toi ovelle.

Majoitus löytyi kätevästi Pragan kaupunginosasta, hotelli Hetmanista. Tämä kolmen tähden luokituksella oleva hotelli osoittautui mainioksi majapaikaksi. Hotellin huoneet olivat yllättävän suuret odotuksiin nähden ja siisteys oli erittäin hyvä koko hotellissa. Aamupalaa emme halunneet, joten sen herkullisuus jäi testaamatta. Mieluummin tutustuimme paikalliseen kahvilaelämään aamupalan merkeissä kuin orjallisesti aikataulun mukaisesti hotellin ravintolassa. Mainioita kahviloita runsaine tarjontoineen löytyikin ihan lähistöltä muutaman sadan metrin säteellä hotellilta; ei ollut tarvis mennä samaan paikkaa useammin vaikka joissain tapauksissa olisi ehkä hieman mieli tehnytkin. 

Liikkuminen Varsovassa oli tehty todella helposti myös turistille: itse jätin junan ja metron pois laskuista. Lähin juna-asema oli sen verran kaukana ja aikataulut eivät pystyneet kilpailemaan muun liikenteen kanssa, metro olisi ollut hyvä ja nopea, mutta maanalta ei oikein näe maisemia liikkuessa. Niinpä, valinnaksi tulikin raitiovaunut, joita riitti joka lähtöön. Keskusasemalta, metroaseman kupeesta löytyi lipunmyyntipiste, jonka ystävällinen henkilökunta osasi neuvo meille kaikkein edullisimman ratkaisun liikkumiseen: 72 h tunnin liput (3 vrk) ykkösvyöhykkeelle. Tällä saisi liikkua julkisilla ilman ylimääräisiä maksuja koko kolmen vuorokautta, kunhan muistaa leimata lipun ensimmäisellä kerralla. Leimaamattomasta lipusta olisi tullut sitten tarkastuksen yhteydessä hieman "rankkia" sakkomaksun muodossa. No, meidän osalta ei lipputarkastajista ollut havaintoja, vaikka niitä kuulemma aika tehokkaasti tarkastellaankin.

Varsovan siisteys yllätti positiivisesti. Ei juurikaan ollut roskia kaduilla, mutta ei myöskään kotimaasta tuttuja spreijattuja tai muutoin töhrittyjä seiniä ja rakenteita. Vaikka paikallinen alkoholipolitiikka on melkoisen vapaata, ei kadulla näkynyt juopuneita, mutta ei myöskään olutta tai muita virvokkeita nauttineita. Julkiseen ryypiskelyyn puudutaan kuulemma herkästi, joten jos on pakko sitä matkapulloa kantaa ja käyttää, kannattaa ottaa marketista tai kioskista paperipussi ja siirtyä ns. "pussikaljaan" liikkuessaan julkisilla paikoilla.

Paikallisen valuutan osalta ei ollut ongelmia; itse vaihdoimme omat "Slotimme" (Zloty PLN) jo Lappeenrannassa ennen reissua, eikä kurssihäviötä tullut juurikaan. Toki Varsovassa kaikki ostokset niin hotellissa, kaupoissa, tavarataloissa, ruokapaikoissa jne onnistuivat hyvin pankin debit -kortillakin. Useimmiten kysyttiinkin ennen maksua "cash or card". Välillä tuntui, että joskus hieman yllätyttiin kun turisti ilmoittikin maksavansa käteisellä eikä kortilla. Torilla ja katukaupustelijoiden parissa tuo käteinen olikin sitten se ainut ja oikea vaihtoehto maksamiseen. Eli jonkun verran käteistä kannattaa aina olla matkassa paikallisen valuutan muodossa. Automaatteja niin valuutan nostamiseen luottotililtä kuin matkalippujen ostamiseen julkiseen liikenteeseen tuntui löytyvä  hyvin - ainakin heti, kun oli sen ensimmäisen automaatin onnistunut "bongaamaan" 😊

Turistillehan tuo miljoonakaupunki tarjoaa paljon nähtävää niin historiallisessa mielessä kuin kaupunkiluonnon ja tavaratalojenkin osalta. Ilman etukäteissuunnittelua ei alle viikon reissulla ihan hirmuisesti ehdi näkemään, mutta eihän kaikkea tarvitsekaan yhdellä kerralla. Varsovan maisemakuvaa hallitsee hyvin Puolan korkein rakennus: Stalinin hammas. Tämä vuosina 1952 - 1954 rakennettu Neuvostoliiton lahja Puolalle kohoaa majesteettisesti reilun 230 metrin korkeuteen, tarjoten siten hienon kiintopisteen kaupungilla seikkaileville turisteille. Alueelta löytyy toki myös muita korkeita liikerakennuksia, mutta omassa lajissaan tämä "syömähammas" on edustava luomus aikansa rakennusperintöä.

Stalinin hammas omassa komeudessaan 🤔

Historian osalta samoin kuin monissa muissakin Puolan kaupungeissa on toisen maailman sodan historia myös esillä; niin museoissa kuin ajalta säilyneiden rakennuksien ja rakenteidenkin osalta. Varsovan historian osalta yhtenä suurena kokonaisuutena on tietysti Varsovan ghetto, johon Varsovan juutalaiset eristettiin saksalaisten miehittäjien toimesta. Gheton muurit on valtaosin jo purettu, mutta monin paikoin kaduilla näkyy vielä tuon ghettomuurin sijainti katuun merkittynä.

Ennen reissaillessa oli mukana aina pitkä lista osoitteita, joihin tuli lähetettyä postikortti matkalta. Tällä kerralla jäivät kortit lähettämättä, sillä vierailukohteeksi ei tullut paikallinen posti, eikä korttejakaan ollut oikein saatavilla - ainakaan kovin helposti. Selvää säästöä matkakustannuksissa näiltäkin osin siis 😉

Näihin kuviin ja tunnelmiin tällä erää. Kunhan saadaan kuvat latailtua mediavälineiltä, niin laitetaan jokunen paistumaan tänne blokipuolellekin jatkossa.


@ri & Leil@

perjantai 7. huhtikuuta 2023

Termistä kevättä odotellessa

 

Mustolan lämpötilat Pääsiäisviikolla 2023 (vko 14)

Terminen kevät koittaa silloin kun vuorokauden keskilämpötila jää pysyvästi plussan puolelle. Muutos termiseen kevääseen näyttäisi alkaneen keskiviikkona, 5.4, kun vuorokauden keskilämpö jäi plussalle, eikä jatkossakaan ole menty miinukselle keskilämmön osalta. Yöllä pakkasta on ollut alimmillaankin noin 4 astetta, kun taas päivällä on menty useasti reilusti yli +5 C:en. Jokohan tuo terminen kevät olisi siis alkanut (?)

Ilmatieteen laitoksen tilastojen valossa muutaman vuoden osalta on terminen kevät alkanut Lappeenrannan alueella seuraavasti: 

  • 2020 => 2.3
  • 2021 => 24.3
  • 2022 => 8.4
  • 2023 => 5.4 (?)
Eli tilastojen valossa oltaisiin ihan oikeassa "rytmissä" kevään osalta. Hyvä niin. Nyt onkin hyvä hetki laittaa lumikola jo tauolle ja alkaa huoltamaan ruohonleikkuria kesän rientoihin 😁

@ru

Jo oli aikakin....

keskiviikko 5. huhtikuuta 2023

POLAR kestää, kestää...

POLAR  2004 - 2023

 Onhan se ihan kivaa, että on osattu tehdä teknisiä tuotteita, jotka tuntuvat kestävän ilman oikkuiluja vuodesta toiseen. Tammikuussa hajonnut pesukone kesti reilu 10 vuotta kovaa käyttöä ja nyt viikolla työsopimuksen sanoi irti reilu 20 -vuotta kestänyt Polarin syke- / kuntomittari.

Toki tämä sykemittari ei ole ollut päivittäisessä eikä aina edes viikoittaisessakaan käytössä, mutta käytössä kuitenkin. Toki älykelloon siirtymisen jälkeen 2017, tämän sykemittarin käyttö jäikin lähes unohduksiin; askelet, kalorit ja muut aktiviteetit sai rekisteröityä ilman erikseen puettavaa sykevyötä. 

Viikolla tavaroita järjestellessä törmäsin Polariin ja totesin sen kellon näytön hiipuneen. No, tämä oli odotettavissakin, sillä edellisen kerran kellon paristo oli vaihdettu joskus 2014 vuoden tietämissä, paikallisessa takuuhuollossa. Arvelin myös, että tuon sykevyön lähettimen "paristo" olisi mennyt jo alilataukseen, koska sitä ei ole koskaan vaihdettu. 

Kellon pariston ajattelinkin tällä kerralla vaihtaa itse, koska takuuehtoja se ei enää rikkoisi ja kellon vesitiiviyskin olisi vain optio, jonka saattaisin menettää takakannen avaamisella. No, prosessina tuo pariston vaihtaminen ei ole kummoinen homma: neljä pientä ruuvia kannen kulmista irti ja kansi pois. Tämän jälkeen näkyykin lähes takaosan kokoinen CR2032-nappiparisto, joka on helppo vaihtaa. Lisäksi paristo on niin yleinen, että sitä löytyy lähes jokaisesta paristoja myyvästä kaupasta. Itselläni niitä löytyy kaapista, koska jotkut tietokoneet käyttävät kyseistä paristo mm. muistinvarmistuksessaan 😊

Tällä kerralla ei kannen tiivisteitä uusittu, vaan kansi laitettiin takaisin paikoilleen vanhoilla "gumilla", ja kas kummaa, kello heräsi henkiin. Myös kaikki painikkeet ja kellon ohjelmistot tuntuivat toimivan moitteitta. Kello on säilynyt vuosien saatossa hyvässä kunnossa kaikilta osin ja erityisesti minua ihmetyttää tuon kellon rannekkeen kunto. Ranneke on kuin uudessa tuotteessa, vaikka on ollut monenlaisessa käytössä aikoinaan. Nykyisen älykellon vastaavanlainen ranneke kesti vain 4 vuotta, ja siitäkin osan ajan korjattuna, kunnes katkesi kokonaan ja piti uusia.

Mittarin sykevyö osalta ei tarvinnut akun vaihtoa suunnitella, sillä kun pesin lähettimen ja laitoin siihen tuon kiinnitysvyön, hajosi siitä heti toinen vyön pidike. Oli aika tehnyt tehtävänsä ja lähettimen muovi oli antanut periksi. Samalla huomasin, että myös vyön anturiosan kohdilla oli alkavia halkeamia, mikä viittasi siihen, että kohta koko vyö menisi poikki tai murtuisi kokonaan. 

Kellon taidan vielä jättää muistoksi, koska se toimii moitteitta, mutta muut oheistuotteet menevät kierrätykseen.

@ri

tiistai 4. huhtikuuta 2023

#WEARENATO

31. NATO -member, 4.4.2023

Suomi on tänään liittynyt virallisesti osaksi NATOa!

Finland has officially joined NATO today!

Сегодня Финляндия официально вступила в НАТО!

Сёння Фінляндыя афіцыйна ўступіла ў НАТА!

핀란드가 오늘 공식적으로 NATO에 가입했습니다!

انضمت فنلندا رسميًا إلى حلف الناتو اليوم!

今日、フィンランドは正式にNATOに加盟しました!

芬蘭今天正式加入北約!

פינלנד הצטרפה היום רשמית לנאט"ו!

Сьогодні Фінляндія офіційно приєдналася до НАТО!


Слава Фінляндії та Україні!

Vesimittari QRV

 

Vesimittari QRV

Radioliikenteessä käytetyistä Q-koodeista lyhenne QRV tarkoittaa, että asema on valmiina toimintaan. Koti-QTH:ssa (kotiasemalla) tuli aktiiviseksi viikolla uusi lähetin, jonka liikennöintiä on tullut mielenkiinnolla seurailtua. Paikallinen energiayhtiö kävi asentamassa uuden etäluettavan vesimittarin. Joten nyt voi teknisesti sanoa, että myös vesimittari on sähkömittarin tavoin QRV.

Uusi mittari toimii 868 MHz taajuudella LoRaWAN -verkossa. Tammikuussa hankitun pesukoneen jälkeen tämä onkin vuoden toinen IoT-laite (Internet on the Things). Siinä missä tuo pesukone toimii tutussa WiFi-verkossa on tämän uuden mittalaitteen datansiirtokanava tuossa LoRaWAN:ssa.

Asentajilla ei ollut antaa tarkempaa teknistä tietoa asennetusta mittarista, joten kaivoin tiedot laitteen tyyppimerkinnän perusteella suoraan laitetoimittajan sivustolta. Teknisistä tiedoista löytyikin tuo laitteen radiotaajuus, joka oli yllättäen sama kuin mittarin tyyppikilvessä 😁 ilmoitettu. Laitteen lähetystehoksi ilmoitettiin 25 mW. Lyhyillä aalloillahan (HF) tuo lähetysteho olisi melkoinen, sillä kyseisellä teholla ja vielä pienemmälläkin teholla saadaan yhteyksiä maapallon toiselle puolelle. Mittarin käyttämällä taajuusalueella (bandilla) ei tapahdu heijastuksia ionosfääristä, joten mittarin luenta Australiasta käsin suoraan ei ole mahdollista radiotiellä 🤣.

Tietoturvan kannalta on hyvä se, että laitteen tiedonsiirto on suojattu WiFi-verkkojen tapaan hyvällä salauksella. Tässä tapauksessa salaus toimii AES 128 - lohkosalausmenetelmän mukaisesti. Ulkopuolisen murtautuminen mittariin onkin näin ollen erittäin haastavaa tai jopa mahdotonta. Toki tässäkin tapauksessa kokonaisuus on yhtä hyvä kuin sen heikoin lenkki, eli mikäli energialaitoksen mittareita seuraava(t) työasemat joutuisivat tietomurron kohteiksi, olisi sieltä käsin sitten helppo lukea mittaridataa. No, ketä tuo kiinnostaisi 🤔 Hakkereita kiinnostaisi varmaankin enemmän nollata kaikki saatu data, jolloin siirryttäisiin takaisin perinteiseen arviolaskuun.

LoRaWAN on tiedonsiirtotekniikka, joka siirtää pieniä määriä dataa vähällä energiakulutuksella. Mittauslukemien ilmoittamisessa ei dataa varmasti paljoa liiku eikä energiaa kulu paljon, koska laitteen pariston vaihtoväliksi ilmoitetaan peräti 15 vuotta. No, tuossa ajassa jo viimeistään tulee itse mittarinkin elinkaari täyteen, eli paristot vaihtuvat käytännössä uuden mittarin asennuksen myötä jatkossa.

Suomessa LoRaWAN verkkoa pitää yllä Digita. Verkko mahdollistaa LoRaWAN -tekniikkaa käyttävien laitteiden tehokkaan käytön lähes koko Suomessa. Liityntäpisteitä on nykyisellään jo sen verran runsaasti, että järjestelmän / laitteen optimikantamaan 20 km ei tarvitse tavoitella. Harvoinhan noita vesimittareita ihan avoimeen maastoon asennellaan, enemmänkin erilaisiin kellaritiloihin ja kontteihin, jolloin tuo signaalikantama toki on paljon pienempi rakenteiden aiheuttamista vaimennuksista johtuen.

Lopuksi vielä huomiona, että alussa mainitsemani sähkömittari käyttää tiedonsiirrossa sähköverkkoa radiotien sijaan.

73 // @ri


maanantai 3. huhtikuuta 2023

"Raspi" iGATE:n rakentelua ja testailua

 

"Raspi" iGATE valmiina



Yksi osa radioamatööriharrastusta on APRS -toiminta. Itselläni tuo APRS on käytössä niin mökillä kuin kotosalla ollessani. APRS -aktiviteetti on aktiivisinta VHF-alueella, jossa taajuus 144.800 MHz on varattu tälle toiminnalle Euroopassa. Toisinaan tulee käytettyä myös taajuutta 145.825 MHz, jonka takaa löytyykin sitten mielenkiintoinen APRS-toistin Kansainväliseltä avaruusasemalta (ISS).

Paikkatiedon lisäksi APRS-verkossa välittyvät helposti niin säätiedot, sanomaliikenne lyhytsanomien muodossa ja kaikkea muutakin mitä vain saadaan tuohon verkossa liikkuvaan datapakettiin mahdutettua - toki sääntöjen ja määräysten puitteissa. Verkon toiminnan kannaltahan on tärkeää, että APRS-asemia olisi mahdollisimman paljon ja liikennettä "kaiuttavia" digipiittereitäkin olisi kattavasti tarjolla. Eteläisessä Suomessa tilanne onkin melko hyvä ja siellä signaalit liikkuvat hienosti, mutta mitä idemmäksi ja pohjoisemmaksi tullaan alkaa syntyä erilaisia katvealueita verkon osalta. Tämän huomaa helposti siinä kun ajelee autolla ja seuraa myöhemmin ajoneuvon APRS-majakan jälkiä aprs.fi -palvelun kautta.

Tässä talven aikana huomasin, että Lappeenrannan paikallinen iGATE-asema on mennyt hiljaiseksi eli QRT. Nyt eivät paikkatiedot ja sanomat enää välittyneetkään kovin helposti radiotiellä maakuntiin. Toki aina välillä oli hieno huomata kun radiokeli muuttui, niin tuli välitysasemia kuuluville normaalia kauempaa ja liikennöinti radiotiellä onnistui hyvin. Itsellä on tuttu testiasema Savonlinnan suunnalla, jonka kanssa tulee pidettyä aktiivisesti yhteyttä erityisesti Enonkoskella puuhastellessa. 

Paikallisesti asian korjaamiseksi iGATE:n osalta ajattelin tuossa vaaliviikonloppuna viritellä oman iGATE:n tuohon edellisellä viikolla kokoamaani Raspberry PI -tietokoneeseen. Kaikki tarvittava löytyi onneksi hyllystä valmiina, joten projektikin oli käytännössä tarvittavan koodin kirjoittamista ja ohjelmistojen asentamista tietokoneeseen. "Raspin" lisäksi tärkeä komponentti projektille on tuo SDR-tikku (SoftwareDefinedRadio), joka mahdollistaa radioliikenteen monitoroinnin. Projektissa yllätyin hieman tuon tikun taajuusalueesta, se kun kattoi peräti 24 MHz - 1700 MHz. Tällä kerralla tarvitsin sitä tosin vain pistetaajuudelle 144.800 MHz.

Nyt viritetty iGATE toimii tunnuksella OH5KUY-10 ja se on yksisuuntainen eli välittää oikeat APRS-paketit radiotieltä suoraan internettiin, josta ne on katsottavissa esim. tuon aprs.fi -palvelun kautta. Koska asema ei lähetä mitään, on sen käyttö ilman välitöntä valvontaakin lupaehtojen mukaista. Toki laajempi kattavuus toiminnalle saataisiin, jos alueelle saataisiin automaattiasemaluvan omaava iGATE, joka myös välittää liikennettä radiotielle.

Tällä hetkellä tuo oma iGATE on ns. stressitestien jälkeen kytketty omaan piiska-antenniin puutarhan puolella. Saa nähdä mitä asian osalta jatkossa keksii, jos ja kun tuo alueen oma, virallinen iGATE saadaan jälleen toimintaan (QRV)

Sitä odotellessa ja uusia projekteja ihmetellessä...... 73

@ri


"Raspi" iGATE takaa kuvattuna testailtavana (p.2)

sunnuntai 2. huhtikuuta 2023

Operaatio CR

 

"Voileipäkeksit" - Cream Cracker

Helmikuussa 2023 aloitin operaatio CR:n eli operaatio Cream Crackerin. Tarina sai alkunsa siitä kun yllätyksekseni huomasin kauppojen CR-hyllyjen olevan tyhjiä tuotteen osalta. Aluksi ajattelin sen johtuvan vain siitä, että kauppias ei ollut ehtinyt täydentää hyllyjä. Mutta, kun sama ilmiö oli muissakin kaupoissa aloin olettaa syyksi jotain vaikeuksia tuotteen toimitusketjuissa. Tuskinpa leipomot olisi lopettaneet tämän suosikkituotteen valmistusta.

Sometiedustelu eikä tuotetiedustelut muutoinkaan tuoneet mitään valaistusta asiaan. Onneksi olin ehtinyt ottaa lähikaupan viimeiset pari CR:ää talteen pahimman himon varalta 😂 Kilpaileviakin tuotteita löytyi toki lähihyllyistä, mutta niiden tekninen taso ei yllä alkuperäisen rinnalle, valitettavasti. No, tuo näkyy tietysti myös tuotteiden hinnassa.

Viime viikolla (vko 13) näin yllätyksekseni, että kauppias oli saanut tuotteita myyntiin. Olin juuri ennen havaintoja ehtinyt ostamaan toisesta myymälästä kilpailevaa versiota. Jos maku ja laatu ylipäänsä on hyvä, niin sitten voikin käyttää eväinä tätä uutta CR-löytöä: onhan pakettikin suurempi ja hinta tosi pieni tuohon alkuperäiseen tuotteeseen. 

Tuo CR:n nimi ei taida olla ns. tuotesuojattu, koska useita keksilaatuja on ollut tarjolla samalla, Cream Cracker, nimellä.

Testit saavat nyt vielä hieman odottaa sitä pahempaa CR-nälkää - kyllä sekin sieltä saapuu 😁


@ri

Olisikohan jo aika aloittaa talvilintujen ruokinta ?

Rasvaa tarjolle eri muodoissaan Terminen talvi on ottamassa otettaan, joten nyt on hyvä hetki aloitella talvilintujen ruokintaa. Pakkasjakso...