maanantai 6. kesäkuuta 2022

Valtakunallinen WinLink-aktiviteettiviikonloppu

Suomen WinLink-yhteyksiä 4-5.6.2022



Viikonlopulla, 4.-5.6, pidettiin ns. epävirallinen WinLink-aktiviteettiviikonloppu, jolla pyrittiin kuormittamaan kotimaista WinLink-verkostoa runsailla viesteillä ja tiedostoilla. Tarkoituksena oli siis lähettää erilaisia viestejä kotimaisten postilaatikkoasemien välityksellä erityisesti 160 - 80 - 60 ja 40 metrin aaltoalueilla. Samalla kun kuormitetaan tätä HF-verkkoa saadaan hyvää kokemusta itse verkon toiminnasta eri taajuuksilla, viestien reitittymisistä ja tietysti hyvää harjoitusta jokaiselle operaattorille oman aseman toimintojen osalta. 

Saadun palautteen perusteella asemia oli runsaasti viestittämässä ja näiltä osin harjoitus pääsi ainakin tavoitteeseensa. Toivottavasti mukana oli myös uusia kokeilijoita. Kesäiset ukkosetkaan eivät tällä kerralla häirinneet yhteyksiä. Huomattavaa WinLink -asemien osalta on se, että ne ovat käytettävissä myös harjoitusten ulkopuolella, käytännössä 24/7 -periaatteella. Verkoston osaltahan on mahdollista käyttää toki aina sitä postilaatikkoa, joka parhaiten on tavoitettavissa; radiokeleistä ja käytetyistä taajuusalueista johtuen tuo paras postilaatikko voi sijaita vaikka toisella puolella maapalloa.

Kuten kuvan kartasta näkyy on WinLink -postilaatikoiden sijainti tällä hetkellä hyvin eteläpainotteinen. Näiltä osin onkin toivottavaa, että myös Pohjois-Suomen suunnalle saataisiin muutama postilaatikkoasema aktiiviseksi. 

Omalta asemaltani oli yhteydessä pitkin viikonloppua lähes kaikkiin kotimaan WinLink-postilaatikoihin eri taajuuksilla; tosin painopiste oli 3.5MHz (80 metriä). Tämän lisäksi kokeilin tuota itäisen naapurimaan WinLink-tilannetta lähettämällä lyhyen viestin R2-aseman kautta (Moskovan alueella). 7 MHz alueella tuo yhteys muodostui ihan kelvolliseksi ja sähköpostiviesti tuli lähetettyä myös sitä kautta. Tätä yhteystapaa ei vielä nuo sikäläiset rajoitustoimet tiedottamisen osalta ole sulkeneet.




Sähköistä postia kotimaan ja naapurin verkoston kautta.



73 //ARi\\
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...