sunnuntai 26. kesäkuuta 2022

Kotimainen stradosfääripallo jälleen yläilmoissa

 Vuosi takaperin Hämeenlinnan radioamatöörikerho suoritti hienon projektin stradosfääripallon osalta: perinteistä "ILMARIA" kunnioittaen laskettiin pallo taivaalle ja sen matkaa seurattiin sitten niin radioteitse, kuin erilaisten nettipalveluiden kautta. Tapahtuma saikin hienosti huomiota, olihan mukana myös videolähetys suoraan pallosta. Pallo hyötykuormineen saavuttikin liki 30 000 metrin korkeuden ennen laskeutumistaan.

Tänään oli sitten vuorossa hieman vastaavanlainen pallon lennätys. Tällä kerralla videolähetys oli jätetty pois ja tilalla oli hieman enemmän muita viestiteknisiä ratkaisuja. Itse olin tällä kerralla kotimaisemissa ja päädyin seuraamaan pallon lentoa lupaavalta kuulostaneelta 80 metrin / 3.5 MHz alueen kautta. Tarjolla oli niin sähkötys (CW) kuin itsellekin hieman oudompi HORUS 4FSK -lähete paikka tiedon ja pallon tilan raportointiin. Tuo 433 MHz (70 cm) majakkataajuus oli jälleen kuulumattomissa, mutta eihän käytössäni ollutkaan kuin iso vertikaaliantenni tuolle taajuudelle ja lähetystehotkin olivat milliwattiluokkaa, kuten myös 3.5 MHz:lla.

Pallon (OH3HAB) APRS-datan mukaan lento alkoi noin 11.30 UTC (14.30 Suomen aikaa). Ensimmäisen havainnon pallosta tein pallon sähkötysmajakan avulla klo 12.05 UTC, jolloin pallo ilmoitti lentokorkeudeksi 8711 metriä. Hetkeä myöhemmin myös ensimmäiset signaalit tulivat HORUS 4FSK:lla. Siinä missä sähkötyksen koodaamiseen tarvittiin omaa aivokapasiteettiä, tuon HOURUS 4FSK avauksessa tarvittiinkin sitten pientä ohjelmistoapua. 

Jännä huomio oli se, että tuo HORUS tuntuu olevan aika tehokas mode, kuten monet muutkin uudet digimodet: pallon telemetriataajuudella kuului vain normaalia kohinaa, mutta sieltä se ohjelma vain kaivoi tarvittavat parametrit lentotietojen ilmoittamiseen. Pallon saavuttaessa hieman korkeutta lisää, alkoi signaalitkin voimistua ja myös telemetriataajuudella kuului HORUS-modulaatiolle tuttua "lirutusta".

Viimeisin telemetriapaketti tuli napatuksi klo 13.10 UTC, jolloin pallo ilmoitti lentokorkeudeksi 21.196 km ja etäisyydeksi omaan asemaani 174 km. Pian tämän jälkeen pallo aloitti laskeutumisen, eikä paketteja enää tullut, ainakaan minun asemalleni. Luulen, että HF-taajuudet (3.5 MHz) meni virrattomiksi, jotta pallon muille paikkatiedon lähettimille riittäisi virtaa niin pitkäksi aikaa, että pallo hyötykuormineen löydettäisiin maastosta.

Tiedotteen pallon lennosta voit lukaista tämän linkin kautta.

Mielenkiintoisia kokeiluja ja testailuja näin kesähelteiden lomaan.

//ARi\\


Pallo liikkeellä ja kuuluu Lappeenrannassakin (3.5 MHz)

HORUS 4FSK-koodaus meneillään.

Myös sähkötysmajakka kuului ja näkyi hyvin (3.5 MHz)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Päivän bongaus - "Ihan pihalla"

Bongaa päivä pihalla 4.-5.5.2024  Viikonvaihteessa järjestettiin oikein lintujentarkkailun superviikonloppu, kun lauantaina vietettiin Torni...