torstai 29. huhtikuuta 2021

Kuuntelija-amatöörit - SWL

Kuuntelija-amatöörin kortti Italiasta

 

Kävin eilen paikallisella radioamatöörikerholla, OH5AB / OH5B, tarkastamassa postilokeroni ja ilokseni huomasin, että Koronasta huolimatta lokeroon oli tullut QSL-kortteja maailmalta. Kaikki postiliikenne ei ole estynyt, kuten olen huomannutkin tuon toisen harrasteen, Postcrossingin, kautta.

Aika tuhti pino kortteja oli tullutkin kevään jakelussa, mikä osoittaa myös sen, että on oltu aktiivisesti äänessä radiotaajuuksilla ja perinteiset QSL-kortit ovat säilyttäneet hyvin asemansa sähköisen vallankumouksen rinnalla. Useista yhteyksistähän tuo vahvistus menee jo lähes automaattisesti sähköisessä muodossa, eikä tositteen saamista tarvitse odottaa kuukausia.

Korttien saapuessa selaan yleensä pinon lävitse ja etsin kaikki SWL- eli kuuntelija-amatöörikortit. Kuuntelija-amatöörit ovat ehkä se tärkein osa harrastettamme, sillä SWL-toiminnan kautta tulee uusia jäseniä harrasteemme pariin, ja he osaavat sen tärkeimmän taidon, eli kuuntelemisen! Myös DX-kuuntelijoiden kautta tulee varmasti harrasteen pariin jäseniä, eihän tuolla harrasteella ole muuta eroa oikeastaan kuin se, että siinä missä SWL kuuntelee radioamatöörejä kuuntelee DXeri maailman radioasemia kaikessa kirjossaan. Itselläni on taustaa molempiin harrasteisiin jo 80-luvulta, jolloin nettiradioista ei juuri puhuttu ja Radio Finlandkin kuului lyhyillä aalloilla hi...

Tullaksesi SWL tai DX -toimintaan mukaan, et tarvitse mitään erikoislupia harrasteen aloittamiseksi. Hyvin pienillä sijoituksilla pääsee hyvin alkuun. Itse aloittelin aikoinani perinteisellä matkaradiolla, josta löytyi sekä keskipitkät- että lyhyet aaltoalueet. Vielä kun laitteeseen kytki pienen ulkoisen antennin, niin maailma avautui uusiin mittoihin. Harrasteen osalta löytyy tietoa runsaasti internetin syövereistä, myös kotimaisella murteella.

Itse vastailen saapuneisiin SWL-kortteihin yleensä ns. directinä, eli suoraan Postin jakeluorganisaation kautta, mikä nopeuttaa kortin saamista maailmalla. Ei näitä kortteja koskaan liikaa tule, ja muistan hyvin kun aloin itse saamaan maailmalta vastauksia lähettämiini SWL-kortteihin. Mukavia muistoja maailmalta ja voihan niillä sitten lopulta vaikka tapetoida kesäsaunan pukuhuoneen seinät. Siinä sitä onkin sitten paljon jutunaihetta saunavieraille.

//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...