tiistai 10. toukokuuta 2016

Merkurius "pimensi" auringon

Kännykkäkamera ja hitsaajan suojalasi

Kaukoputki aurinkokalvolla varustettuna. Kuvaa käsitelty kontrastin parantamiseksi.Kerrankin sattui niin, että kun taivaalla tapahtuu jotain mielenkiintoista taivaankappaleiden osalta, eivät pilvet estä näkyvyyttä tapahtuman ajan. Eurooppapäivän kunniaksi aurinkokuntamme aurinkoa lähinnä oleva pikkuplaneetta, Merkurius, kulki auringon editse, niin että sitä pystyi havainnoimaan kotiplaneetaltamme käsin.
Vaellus auringon editse kesti useita tunteja (6.5 h), joten pienet pilvet eivät haitanneet havainnointia. Ja mikäs oli havainnoidessa kun lämpötilatkin olivat reilusti yli 20 C plussalla.
Toivottavasti silmäklinikoille ei tarvinnut hoitaa yhtään auringon sokaisemaa kansalaista. Tosin onhan tämä mittakaavassaan hieman pienempi tapahtuma kuin itse auringonpimennys, joten katsojiakin on ollut varmasti hieman vähemmän. Ainakin kauppojen auringonkatseluun tarkoitettuja suojavälineitä oli vielä tapahtuman aattona runsaasti saatavilla, eivätkä ne loppuneet myymälöistä kuten auringonpimennyksen aikaan.
Harmi, että tälläkin kerralla useissa liikkeissä myytiin vielä suojakertoimella DIN-11 olevia hitsaajan laseja auringon tarkkailuun. Turvallisessa tarkkailussahan tuon kertoimen pitää olla DIN-14, jonka jotkut kauppiaat ovatkin jo omaksuneet.
Seuraavaan ohikulkuun on sen verran pitkä aika, että kannatti käyttää tämä tilaisuus hyväksi ;-)

OH5KUY // ARi

Oma valokuva

Born: March 1965
Married with Leila
Other familymembers:
  • Sina (1991) girl 
  • Aapo (2007) Tibetan spaniel (!2013!)
  • Tapsa (2013) Hamster (!2014!)
  • Wiljo (1985) Turtle
 
Hamradio operator since 1991.
Using callsign: OH5KUY

Twitter