tiistai 24. toukokuuta 2016

Windows 10 - asentamisen sietämätön keveysAinakin kaikki Windows -käyttöjärjestelmää käyttävät ovat huomanneet, että tarjolla olisi uutukainen Windows 10 - vieläpä heinäkuun loppupuolelle saakka ihan ilmaisiksi. Houkutteleva tarjous johon tilastotietojen mukaan useat tuhannet tietokoneen käyttäjät Suomessakin ovat tarttuneet.
Mitä lähemmäksi tuota h-hetkeä ollaan tultu, sitä agressiivisemmaksi tuo Windows 10 -päivitystä mainostava ilmoitus on tullut. Nyt on mahdollista jopa se, että käyttäjä ei tee tarvittavia estoja työasemalleen, jolloin järjestelmä on jo valmiiksi katsonut sopivan asennusajankohdan, jolloin se järjestelmän päivittää. Useimmiten juuri hiljaisimpaan aikaan, eli yöllä, tämä versiopäivitys sitten ottaa ns. tulille.
Moni onkin hieraissut aamulla silmiään kun tutun kirjautumisikkunan sijaan näytössä lukeekin "Odota hetki - älä katkaise virtaa. Viimeistellään Windows 10 asennus" Luonnollisesti järjestelmä on ennen asennusta tarkastanut, että kaikki työasemalla olevat ohjelmat ovat yhteensopivia uuden version kanssa. Näin ainakin luulisi, näin kuluttajan näkökulmasta.
Tänään satuin tapaamaan tutun kaverin, joka toimii yrittäjänä Imatran suunnalla. Hänelle oli tuo päivitys tullut maanantaina - tilaamatta, kuten todettiin. Tästä oli sitten seurauksena se, että kaikki yrityksen pyörittämiseen tarkoitettu data ei ollutkaan enää käytettävissä: asiakasrekisteri bitteinä jossakin, laskutus jumissa jne... No, ohjelmistojen osalta saapuu loppuviikosta kiireinen asentaja Jyväskylästä saakka tekemään sen mitä tehtävissä on. Toivottavasti saa järjestelmät kuntoon tai palautettua takaisin aikaisempaan versioon. En viitsinyt edes kysyä, että onhan tiedostoista varmasti varmuuskopiot tallessa muuallakin kuin työaseman kovalevyn jollain osiolla.
Itse päätin ottaa jälleen härkää sarvista tämän Windows 10 -kanssa viime viikolla. Viime syksynähän tein tälle työasemalle ensimmäisen yrityksen, mutta se ei tuottanut kuin "harmaita hiuksia ja ärräpäitä": sähköposti ei toiminut ja mikä kauheinta langaton verkko (WiFi) oli täysin poissa kuvioista - ei edes uudet ajurit auttaneet asiaa. No, onneksi palautus Win 8.1 -versioon oli helposti tehtävissä.
Toukokuun alussa otin tietoisen riskin ja päivitin yhden huollossa olleen salkkumikron Win10 -koneeksi. Vanhahko ( 2 v.) työasema sai kuin uuden elämän uuden käyttöjärjestelmän myötä. Tuossa työasemassa kaikki sujui niin kuin pitääkin. Päivityksen jälkeen kun käyttäjä kirjautuu omilla tunnuksillaan järjestelmiin - kaikki toimii kuten ennenkin, jopa paremmin.
Tämän jälkeen tein vielä yhden päivityksen, nyt eri merkkiseen, salkkumikroon ja yllätyksekseni tulos oli sama: kaikki toimi moitteettomasti. Ei muuta kuin oman työaseman kimppuun ja päivitystä uuteen versioon.
Päivitys sinänsä sujui ihan antamieni komentojeni ja aikataulun mukaisesti, mutta sitten alkoivatkin tutut ongelmat: sähköpostitilien luominen takkuili ja mikä ihaninta, langaton verkko pätki sen minkä ehti. Työaseman päivittäminen ja muukin konffaaminen oli erittäin hankalaa kun verkkoyhteys hävisi lähes samalla kun se ilmestyikin. En vielä ottanut perinteistä Ethernet-kaapelia käyttöön vaikka sen kävin varastosta noutamassakin.
Onneksi maailman eri foorumeilla oli paljon käyttäjiä, joilla oli ollut hieman samansuuntaisia ongelmia - tosin eri merkkisten mikrojen kanssa, mutta kuitenkin. Suuresta datamassasta sain poimittua lopulta sen ratkaisevan seikan asian korjaamiseksi WiFi:n osalta. Enpä olisi tuota muutoin osannut arvaillakkaan.
Joissakin mikromerkeissä WiFi ja Bluetooth -käyttävät saman piirisarjan antennia ja Win10 -siirryttäessä, jos nämä molemmat ovat ns. aktiivisina ne luonnollisesti riitelevät samoista resursseista. Tässä tapauksessa Bluetooth katkaisi aina WiFi:n kun se aktivoitui. Tänään poistin tuon Bluetoothin kokonaan työaseman kokoonpanosta ja kas kummaa, nyt on WiFi toiminut ilman katkoksi.
Sähköpostin osalta taas ylimääräisen tilin lisääminen onnistuu sillä kun kone herjaa, ettei tiliä voi luoda - Yrittää vaan itsepintaisesti uudelleen, niin lopulta järjestelmä pyytää manuaalista asennusta. Tällöin voi lisätä tarvittavat tiedot ja postikin kulkee. Tämä ongelma tuli Soneran postin osalta.
Nyt on työasema siis päivitettynä ja täytyy alkaa opiskelemaan, mitä uutta ja erikoista siitä löytyykään.
Rohkeasti vaan päivittämään - toivotaan, että kaikki sujuu automaattisesti ilman ongelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

OH5KUY // ARi

Oma valokuva

Born: March 1965
Married with Leila
Other familymembers:
  • Sina (1991) girl 
  • Aapo (2007) Tibetan spaniel (!2013!)
  • Tapsa (2013) Hamster (!2014!)
  • Wiljo (1985) Turtle
 
Hamradio operator since 1991.
Using callsign: OH5KUY

Twitter