sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Muusikko ja sähkötyksen taitaja, Lasse Mårtenson

Lauantaina, juuri Euroviisufinaalin alla tuli mediaan tieto, että legendaarinen muusikko, säveltäjä, Lasse Mårtenson oli kuollut 81 vuoden iässä. Ajakohtaahan ei kukaan oikein voi valita, mutta mikä lie yhteensattuma tälläkin, kun Lasse itsekin oli Euroviisuareenalla "Laiskottelemassa" vuonna 1964. Muutoinhan Mårtenson tunnetaan monipuolisesta musiikkituotannostaan ja erityisesti elokuvasävellyksestään "Myrskyluodon Maija" -elokuvaan. Taitavalta pianistiltä on toki syntynyt monia muitakin sävellyksiä aktiivivuosien aikana.
Hieman vähemmin tunnettu asia Mårtensonin osalta on hänen maineensa radiosähkötyksen saralla. Vielä tänäänkin on olemassa myytti, jonka mukaan Lasse olisi Suomen paras sähköttäjä. Näin on varmasti joskus ollutkin, mutta mitattiinpa asiaa millä tahansa mittarilla, niin ylivoimaisesti Suomen kärkipään sanomansieppaajiin hän kuului. Silloin kun vastaanottonopeus menee pitkälit yli 120 merkin minuuttivauhdin, voidaan olla jo ylpeitä suorituksesta. Sähkötyshän on kuin "Swingiä", kuten Lasse haastattelussaan kertoi. Ja tottahan tuo on. Sähkötys on helpompaa jos omaa hyvän rytmitajun - useimmilla muusikoillahan tuo ominaisuus löytyy.
Itse törmäsin aiheeseen vuonna 1997 kun osallistuin sanomansieppauksen MM-kisoihin. Kelit suosivat ja sähkötysmerkit olivat tuoreessa muistissa, joten sijoituskin oli ihan siellä mitaliluokassa.
Kesä on saapunut ja eiköhän sitä ole jo aika laittaa venho vesille ja todeta: "Kaikki muu, paitsi purjehdus on turhaa"

Tässä vielä linkki sähkötyksen pohdintoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Twitter